Ενέργεια

Παιχνίδι ισχύος στην ΕΕ - Η Ουγγαρία και οι κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο

Παιχνίδι ισχύος στην ΕΕ - Η Ουγγαρία και οι κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο

 H Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά να επαναταξινομήσει τις κυρώσεις ως εμπορικά μέτρα, τα οποία χρειάζονται μόνο ειδική πλειοψηφία

 

Με τον επόμενο γύρο των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία που αναμένεται να ανανεωθούν τον Ιούλιο, οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν μια λύση για ένα επίμονο πρόβλημα: την Ουγγαρία.
Σύμφωνα με το Oil Price ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orbán, έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα κινηθεί μόνος αν δεν πάρει αυτό που θέλει.

Παραδοσιακά, η ανανέωση των κυρώσεων απαιτεί ομόφωνη υποστήριξη και από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτό γίνεται ολοένα και πιο άβολο, χάρη στις όχι και τόσο απόρρητες σχέσεις του Orbán με τον Vladimir Putin και την τάση του να χρησιμοποιεί τις ψήφους κυρώσεων ως μοχλό πίεσης.
Τώρα λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά ένα νέο τέχνασμα: να επαναταξινομήσει τις κυρώσεις ως εμπορικά μέτρα, τα οποία χρειάζονται μόνο ειδική πλειοψηφία.

Το πετρέλαιο, φυσικά, παραμένει το μεγάλο εισιτήριο. Οι κυρώσεις της ΕΕ έχουν ήδη συμβάλει στη μείωση των ρωσικών αποστολών πετρελαίου στη Βαλτική κατά περίπου 10% τους τελευταίους μήνες. Οι απαγορεύσεις εισαγωγών, παράλληλα με τους περιορισμούς τεχνολογίας και αλουμινίου, έπαιξαν κεντρικό ρόλο στον περιορισμό της πολεμικής μηχανής της Μόσχας.

Κινήσεις πιέσης

Η Ουγγαρία, εν τω μεταξύ, συνεχίζει να παίζει άμυνα για τη Rosneft και τους φίλους της—μέχρι κάποιος να της υποσχεθεί σιωπηλά πιο ευνοϊκούς ενεργειακούς όρους όπως αναφέρει το Oil Price. Τότε, ως δια μαγείας, οι αντιρρήσεις ξεθωριάζουν.

Η ευφυΐα της Επιτροπής θα μπορούσε να είναι κρίσιμη. Εάν τα καταφέρουν, μπορούν να προχωρήσουν στην επόμενη ανανέωση των κυρώσεων χωρίς ο Orbán, να κρατά όμηρο τη διαδικασία – διατηρώντας πιθανώς την πετρελαϊκή μόχλευση του μπλοκ σε μια εποχή που τα ρωσικά έσοδα εξακολουθούν να είναι εκπληκτικά ανθεκτικά.

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου, αν και ορισμένες -κυρίως η Σλοβακία και η Ουγγαρία- έχουν ανακοινώσει ότι αυτό θα ανέβαζε απαγορευτικά το κόστος.

Με τον Trump στον Λευκό Οίκο, η ΕΕ μπορεί να χρειαστεί κάθε διαδικαστικό εργαλείο που μπορεί να συγκεντρώσει για να διατηρήσει την πίεση στη Μόσχα χωρίς να διασπαστεί εσωτερικά.

Έτσι, η ΕΕ μπορεί να perior;isei το δικαίωμα βέτο της Ουγγαρίας, και αυτό ίσως θα κρατήσει το ρωσικό πετρέλαιο εκτός ευρωπαϊκών αγορών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης


CiscoCampaign