Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι ανησυχίες για τη Μ. Ανατολή ανεβάζουν και πάλι τις τιμές του πετρελαίου (Oilprice)

Οι ανησυχίες για τη Μ. Ανατολή ανεβάζουν και πάλι τις τιμές του πετρελαίου (Oilprice)

Ο γεωπολιτικός κίνδυνος παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην αγορά του «μαύρου χρυσού»

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά από μια διήμερη πτώση λόγω των ανησυχιών για πιθανή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα oilprice.com η οποία ειδικεύεται σε ενεργειακά θέματα, αυτή η αύξηση της τιμής ήρθε παρά την αιφνιδιαστική δημιουργία αποθεμάτων που αναφέρθηκε από την EIA (Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών) και τους χαμηλότερους δείκτες ζήτησης πετρελαίου από την Κίνα.

Οι ελπίδες για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ λόγω χαμηλότερων στοιχείων για τον πληθωρισμό παρείχαν επίσης κάποια υποστήριξη στις τιμές του πετρελαίου.

Στις 14/8, οι τιμές του αργού πετρελαίου έσπασαν ένα διήμερο σερί απωλειών το οποίο επεκτάθηκε στη σημερινή συνεδρίαση στο ασιατικό μεσημβρινό εμπόριο, υποστηριζόμενη από την αυξανόμενη ανησυχία για την κατάσταση των διεθνών υποθέσεων στη Μέση Ανατολή.

Αφού έπεσε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα την εβδομάδα, το αργό Brent είχε ανακάμψει νωρίτερα σήμερα σε πάνω από 80 δολάρια, με το West Texas Intermediate πάνω από 77 δολάρια το βαρέλι.

Αν και ασταθής, η άνοδος έρχεται εν μέσω πληθώρας πτωτικών παραγόντων.

Η ΕΙΑ εξέπληξε χθες 14/8 με τη δημιουργία αποθεμάτων αργού πετρελαίου για την εβδομάδα έως τις 9 Αυγούστου, παρότι ανέφερε μειώσεις στα αποθέματα καυσίμων υποδηλώνοντας υγιή ζήτηση.

Σε πτωτική πορεία η Κίνα τον Ιούλιο

Η Κίνα ανέφερε χαμηλότερη παραγωγή διυλιστηρίων για τον Ιούλιο, χαμηλότερη φαινομενική ζήτηση πετρελαίου και χαμηλότερες εισαγωγές αργού.

Όλοι οι δείκτες ενισχύουν την αντίληψη ότι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο δεν διψάει… τόσο για το εμπόρευμα όσο παλιά.

«Τα δεδομένα δεν φαίνονται υπέροχα.

Απλώς ενισχύει τις ανησυχίες για τη ζήτηση που παραμένουν στην αγορά εδώ και λίγο καιρό.

Η Κίνα αναμένεται να αποτελέσει σχεδόν το 60% της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης φέτος, αυτές οι ανησυχίες είναι απίθανο να εξαφανιστούν σύντομα», δήλωσε ο Warren Patterson (επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων για την ING), σύμφωνα με το Bloomberg.  

 

 Η μέτρια αύξηση του Ιουλίου

Ταυτόχρονα όμως οι τιμές έλαβαν υποστήριξη από τις ανανεωμένες ελπίδες για μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ πριν από το τέλος του έτους.

Οι ελπίδες ήρθαν μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό των καταναλωτών, τα οποία έδειξαν ότι οι τιμές σημείωσαν μέτρια αύξηση τον Ιούλιο.

 

Επιδρά περισσότερο ο κίνδυνος της Μ. Ανατολής

Ο μεγαλύτερος ανοδικός παράγοντας για το πετρέλαιο παραμένει η γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Η ανησυχία για έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα αφού το Ιράν υποσχέθηκε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη, αλλά έκτοτε το Ιράν ανταποκρίνεται στο χρόνο του, κρατώντας τους πάντες αιχμάλωτους.

ΙΡΑΝ_-_ΙΣΡΑΗΛ_ΕΠΙΘΕΣΗ_2.jpg


«Ο γεωπολιτικός κίνδυνος συνεχίζει να κρέμεται πάνω από την αγορά πετρελαίου.

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς και εάν το Ιράν θα αντεπιτεθεί στο Ισραήλ μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς στο ιρανικό έδαφος.

Αυτή η αβεβαιότητα οδήγησε σε αυξημένη δραστηριότητα διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων προαίρεσης με τους συμμετέχοντες στην αγορά να θέλουν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από σημαντικά ανοδικά», ανέφεραν οι Patterson και Ewa Manthey της ING σε σημείωμα νωρίτερα σήμερα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης