Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της Rosneft για την πώληση του 37,5% του Schwedt στη Shell

Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της Rosneft για την πώληση του 37,5% του Schwedt στη Shell

 

Η Rosneft υποστήριξε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα δικά της σχέδια πώλησης

 

 Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε την Τετάρτη την ένσταση της ρωσικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft έναντι της Shell για την προγραμματισμένη πώληση μεριδίου στο γερμανικό διυλιστήριο Schwedt, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου σύμφωνα με το Reuters.
Στην καταγγελία, που κατατέθηκε στο ανώτερο περιφερειακό δικαστήριο στο Ντίσελντορφ, η Rosneft αμφισβήτησε τα σχέδια της Shell να πουλήσει το 37,5% του μεριδίου της στο διυλιστήριο, το οποίο ανήκει κατά πλειοψηφία στη Rosneft, στον βρετανικό όμιλο Prax.

Η Rosneft υποστήριξε ότι, βάσει συμφωνίας μεταξύ της κοινοπραξίας ιδιοκτησίας της Schwedt, οι υφιστάμενοι μέτοχοι είχαν δικαίωμα πρώτης άρνησης και ότι η ύπαρξη της Prax ως μετόχου στην Schwedt θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πώληση του δικού της μεριδίου στο μέλλον.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η καταγγελία της Rosneft δεν είχε νομική βάση, προσθέτοντας ότι βάσει της συμφωνίας κοινοπραξίας η εταιρεία ήταν υποχρεωμένη να συναινέσει στην πώληση εφόσον η Shell είχε προσφέρει σε άλλους μετόχους το δικαίωμα πρώτης άρνησης, κάτι που είπε η Rosneft αρνήθηκε γραπτώς.
Αποφάνθηκε ότι η άποψη της Rosneft για την καταλληλότητα του αγοραστή ήταν άσχετη με την υποχρέωσή της να εγκρίνει την πώληση.

Λανθασμένη απόφαση λέει ο δικηγόρος της εταιρείας

Ο Bertrand Malmendier, δικηγόρος της Rosneft στη Γερμανία, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η δικαστική απόφαση ήταν λανθασμένη, προσθέτοντας ότι η Rosneft θα εξετάσει όλες τις πιθανές νομικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, η οποία έχει γίνει δεκτή.
Ο Malmendier ανέφερε ότι είναι πιθανό η συμφωνία Prax να καταρρεύσει για άλλους λόγους, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι η συναλλαγή έκλεισε, παρόλο που οι συμβατικές προθεσμίες για να συμβεί αυτό είχαν λήξει.

Η Rosneft κατέχει μερίδιο 54,17% στη Schwedt, αλλά αφαιρέθηκε από τον έλεγχο από τη γερμανική κυβέρνηση το 2022 ως αποτέλεσμα της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της επακόλουθης διακοπής των ενεργειακών δεσμών μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας.
Το μέλλον των γερμανικών περιουσιακών στοιχείων της Rosneft δεν έχει ακόμη επιλυθεί, αλλά η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η εταιρεία επιδιώκει την πώληση των περιουσιακών στοιχείων.
Πηγή που γνωρίζει το θέμα είπε ότι η εταιρεία διαπραγματευόταν την πώληση στο Κατάρ, το οποίο έχει μακρά ιστορία επενδύσεων στη Γερμανία και είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της RWEς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης