Στόχος της ΕΝΙ είναι η ροή φυσικού αερίου από το Κρόνος να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2027 σύμφωνα με το hellasjournal.com
Πατά γκάζι η ιταλική ενεργειακή εταιρεία ENI για την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Κρόνος» στο τεμάχιο 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), μετέδωσε η Χριστίνα Μαύρου στο κανάλι Omega.
Σύμφωνα με πληροφορίες του OMEGA Channel αξιωματούχοι της εταιρείας διεμήνυσαν στις κυπριακές αρχές ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα καταθέσουν το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος, με πρόθεση λήψης της επενδυτικής απόφασης εντός του πρώτου τετράμηνου του 2025.
Στόχος της εταιρείας η ροή φυσικού αερίου από το Κρόνος να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2027, με το πλάνο να χωρίζεται ενδεχομένως σε δύο φάσεις.
Η πρώτη προβλέπει σύνδεση του Κρόνος με τις υποδομές στο γειτονικό αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ και από εκεί μεταφορά για υγροποίηση στο τερματικό στην Νταμιέτα. Η δεύτερη φάση, προβλέπει πιθανή συνέργεια με την αμερικανική ExxonMobil, λόγω γειτνίασης με το κοίτασμα Γλαύκος στο τεμάχιο 10, για κατασκευή πλωτής μονάδας παραγωγής.”
Σε ότι αφορά το κοίτασμα Αφροδίτη, φαίνεται ότι η διαχειρίστρια Chevron θα κινηθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων για ολοκλήρωση του σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής. Δημοκρατία – Chevron είχαν συμφωνήσει τον Σεπτέμβριο σε τετράμηνες διαβουλεύσεις προς οριστικοποίηση του θέματος.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός ενέργειας, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Αίγυπτο λόγω διεθνούς ενεργειακού συνεδρίου, επισκέφθηκε σήμερα το τερματικό υγροποίησης στο Ίντκου, όπου σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα καταλήξει προς επεξεργασία το φυσικό αέριο από την Αφροδίτη.
Aπομακρύνεται ο κίνδυνος για Βασιλικό
Εν τω μεταξύ, φαίνεται να απομακρύνεται ο κίνδυνος επιστροφής στα ταμεία των Βρυξελλών της χορηγίας ύψους 68 εκατομμυρίων που καταβλήθηκε για το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού οικονομικών στη Βουλή, οι διαβεβαιώσεις που έδωσαν οι κυπριακές αρχές για ολοκλήρωση του έργου δύναται να αποσύρουν την απαίτηση επιστροφής. Ωστόσο πιθανοί κίνδυνοι για αποζημιώσεις δεν εκλείπουν, αφού βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η διαδικασία διαιτησίας σε δικαστήριο του Λονδίνου.
Την ίδια ώρα, το αρμόδιο υπουργείο δεν άρει της προϋποθέσεις που έθεσε προκειμένου να αποφανθεί εαν η Δημοκρατία θα μετέχει ή όχι στο κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης.
www.worldenergynews.gr