Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ACER: Έρχονται νέες αυξήσεις στα τέλη δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου

ACER: Έρχονται νέες αυξήσεις στα τέλη δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου
Οι περαιτέρω αυξήσεις των τελών μεταφοράς θα εξαρτηθούν από τις τάσεις της ζήτησης, την απόσβεση των αγωγών και τα σχέδια απανθρακοποίησης
Νέες αυξήσεις στα τέλη χρήσης του δικτύου μεταφοράς του φυσικού αερίου ενεργοποιεί η μείωση της κατανάλωσης του καυσίμου και ως εκ τούτου η μείωση της χρήσης των αγωγών. Πρόκειται για αυξήσεις που αναμένεται να προστεθούν στην ήδη μεγάλη άνοδο, της τάξης του 40% που καταγράφουν τα τέλη χρήσης του δικτύου τα τελευταία τρία χρόνια.

Την πρόβλεψη αυτή κάνει μελέτη του ACER που περιλαμβάνεται στη τριμηνιαία έκθεση για την χονδρική αγορά φυσικού αερίου. Όπως αναφέρεται στη μελέτη η ζήτηση φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 25% σε σχέση με το 2021, με αποτέλεσμα τη μείωση των διασυνοριακών ροών αερίου και τη μη ανανέωση αρκετών συμβολαίων δέσμευσης δυναμικότητας στους αγωγούς μεταφοράς.

Η κατάσταση αυτή έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση των χρεώσεων, προκειμένου οι Διαχειριστές να αντισταθμίσουν τις απώλειες.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η δραστική μείωση των ροών ρωσικού αερίου έχει επίσης συμβάλει στη μείωση της χρήσης των αγωγών. Οι χρήστες, προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα άλλαξαν τη στρατηγική τους όσον αφορά στη δέσμευση χωρητικότητας και μετατοπίστηκαν σε πιο ακριβές λύσεις, όπως είναι οι βραχυχρόνιες δεσμεύσεις.

Οι περαιτέρω αυξήσεις των τελών μεταφοράς θα εξαρτηθούν από τις τάσεις της ζήτησης, την απόσβεση των αγωγών και τα σχέδια απανθρακοποίησης, αναφέρει ο ΑCER, εκτιμώντας ότι το ύψος των αυξήσεων δεν θα είναι το ίδιο για όλους τους Διαχειριστές. Για παράδειγμα, η αύξηση μπορεί να είναι πιο μέτρια αν ο Διαχειριστής έχει ήδη αποσβέσει τον αγωγό και έχει λάβει απόδοση για την επένδυσή του.


H φθίνουσα πορεία του φυσικού αερίου θα μετριάσει τις επιπτώσεις

Αν οι επενδύσεις δεν είναι μεγάλες, τότε μετριάζεται τα επόμενα χρόνια η ανοδική πίεση στις ταρίφες αναφέρει η έκθεση.

Πάντως ο Ρυθμιστής επισήμανε την ανάγκη παρακολούθησης των επιπτώσεων που θα έχουν οι αυξήσεις στο διασυνοριακό εμπόριο αερίου και την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αγοράς.
Παρότι μέχρι σήμερα η αύξηση του κόστους μεταφοράς είχε μικρή επίπτωση στο σχηματισμό της τιμής, στο μέλλον η επίδρασή της αναμένεται να ενισχυθεί, επηρεάζονας τη λειτουργία των αγορών στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η κύρια αιτία της πτώσης της ζήτησης αερίου στην Ευρώπη ήταν η μείωση της παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο. Το τρίτο τρίμηνο η παραγωγή μειώθηκε κατά 12 TWh ή κατά 1,1 δισ.κυβικά μέτρα αερίου σε ετήσια βάση.

Η μείωση της χρήσης των αγωγών μπορεί να επεκταθεί σε μείωση της χρήσης και του δικτύου διανομής, όσο προχωρά ο εξηλεκτρισμός της θέρμανσης στα σπίτια, προειδοποιεί ο ACER.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση, οι ΑΠΕ θα συνεχίσουν να εκτοπίζουν την παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο, περιορίζοντας τα περιθώρια κερδοφορίας των μονάδων αερίου. Σταδιακά η ισορροπία ζήτησης-προσφοράς αερίου θα χαλαρώνει και θα μειώνονται οι στιγμές της ημέρας κατά τις οποίες το αέριο θα διαμορφώνει τις οριακές τιμές στην αγορά χονδρικής του ηλεκτρισμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης