Τελευταία Νέα

Η Κίνα επιταχύνει τη μετάβαση στον πράσινο χάλυβα – Ο ρόλος της ΕΕ (Εuractiv)

Η Κίνα επιταχύνει τη μετάβαση στον πράσινο χάλυβα – Ο ρόλος της ΕΕ (Εuractiv)
Οι προσπάθειες της Κίνας να μειώσει συνολικά την παραγωγή της και να ανακυκλώσει περισσότερο σκραπ θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές CO2 από τη βιομηχανία χάλυβα κατά 200 εκατομμύρια τόνους έως το 2026
Η Κίνα δεν ενέκρινε κανένα νέο έργο χάλυβα με βάση τον άνθρακα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, δήλωσαν ερευνητές στο Euractiv, επιταχύνοντας τη στροφή της προς την πράσινη παραγωγή, ενώ προετοιμάζεται για τον αντίκτυπο που θα έχει μια νέα εισφορά άνθρακα στις εξαγωγές της προς την Ευρώπη.

Οι κινεζικές περιφερειακές κυβερνήσεις ενέκριναν πράσινα έργα για την παραγωγή 7,1 εκατ. μετρικών τόνων χάλυβα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, με βάση το σκραπ και όχι υψηλής έντασης υψικαμίνους άνθρακα, όπως ανέφερε το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA).

Οι προσπάθειες της Κίνας να μειώσει συνολικά την παραγωγή της και να ανακυκλώσει περισσότερο σκραπ θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές CO2 από τη βιομηχανία χάλυβα κατά 200 εκατομμύρια τόνους έως το 2026, ποσό ίσο με το σύνολο των εκπομπών του τομέα χάλυβα της ΕΕ, δήλωσε το CREA.

Το πρόβλημα του CBAM

Η χαλυβουργία της Κίνας, μακράν η μεγαλύτερη στον κόσμο, δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για την απαλλαγή από τις εκπομπές ρύπων, με τις εξαγωγές της προς την Ευρώπη να υπόκεινται προσεχώς στον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (CBAM), γεγονός που θα μπορούσε να τις καταστήσει 11% ακριβότερες έως το 2030.

«Οι κινεζικές χαλυβουργίες που στοχεύουν στην αγορά της ΕΕ θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να μειώσουν την ένταση άνθρακα των προϊόντων τους προκειμένου να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους», δήλωσε ο Xinyi Shen, συντάκτης της έκθεσης.

Η Ευρώπη εισήγαγε το CBAM προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της «διαρροής άνθρακα», το οποίο επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αποφεύγουν το κόστος άνθρακα προμηθεύοντας προϊόντα από χώρες με ασθενέστερη συμμόρφωση προς το κλίμα. Από το 2026, οι εισαγωγείς χάλυβα, λιπασμάτων, τσιμέντου και χημικών προϊόντων θα καταβάλλουν εισφορές με βάση το αποτύπωμα άνθρακα των προϊόντων που αγοράζουν.

Ερευνητές του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Πρόοδο στην Αποκλιμάκωση του Άνθρακα (iGDP) της Κίνας δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η χαλυβουργία της χώρας θα μπορούσε να πληρώσει έως 811,09 εκατομμύρια δολάρια σε συνολικές εισφορές CBAM μέχρι το 2030, ανάλογα με το πόσο θα μειώσει τις εκπομπές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης