ElvalHalcor: Με στρατηγικό πυλώνα την κυκλική οικονομία

ElvalHalcor: Με στρατηγικό πυλώνα την κυκλική οικονομία
Η πολυεθνική ελληνική βιομηχανία επενδύει σε πρωτοβουλίες και ενέργειες που διαμορφώνουν ένα βιώσιμο μέλλον για όλους
πάνω από 85 χρόνια εμπειρίας και τεχνογνωσίας, η ElvalHalcor αποτελεί κορυφαία διεθνή δύναμη στα προϊόντα αλουμινίου και χαλκού, πρωταγωνιστώντας σε δυναμικές και ανταγωνιστικές αγορές. Με 15 εργοστασιακές μονάδες που ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής και εξαγωγές σε περισσότερες από 90 χώρες σε όλο τον κόσμο, είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός σωλήνων χαλκού σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, ενώ παράλληλα διαθέτει μία από τις κορυφαίες μονάδες έλασης αλουμινίου στην Ευρώπη. Έχοντας ως οδηγό τις παγκόσμιες τάσεις της κυκλικής οικονομίας, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την Ευρωπαϊκή συμφωνία για μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, η ElvalHalcor επενδύει σε έργα και δράσεις που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους.

Η κυκλική οικονομία αποτελεί θεμέλιο της στρατηγικής της ElvalHalcor και στην κατεύθυνση αυτή επενδύει συστηματικά στην αύξηση του δευτερογενούς μετάλλου (σκραπ) αλουμινίου και χαλκού στα προϊόντα της. Ο τομέας έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor (Elval), χάρη σε επενδύσεις σε τεχνολογίες και ‘’έξυπνα’’ συστήματα διαχείρισης στην παραγωγή κραμάτων αλουμινίου, έχει επιτύχει να τριπλασιάσει-σχεδόν, το ποσοστό χρήσης σκραπ την τελευταία πενταετία. Παράλληλα, ο τομέας διέλασης χαλκού και κραμάτων της ElvalHalcor (Halcor), σημειώνει ποσοστό χρήσης σκραπ κοντά στο 50%.


__C2_0937_copy_1.jpg
Για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών διαλογής και κατηγοριοποίησης σκραπ μέσω χρήσης νέων τεχνολογιών, η ElvalHalcor συμμετέχει παράλληλα σε τρία έργα επιδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα από αυτά στηρίζει τη βελτιστοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών της Halcor ώστε να μειώσει τη χρήση πρωτογενούς ορυγμένου χαλκού, ενώ σε εξέλιξη είναι και ένα έργο electrorefining στο εργοστάσιο χύτευσης χαλκού, ο κύριος στόχος του οποίου είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων προς το κλείσιμο του κύκλου με το upcycling και αξιοποίηση χαμηλότερης ποιότητας σκραπ με σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής. Αντίστοιχα, η Elval, χάρη σε επενδύσεις σε τεχνολογίες και «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης στην παραγωγή κραμάτων αλουμινίου, έχει επιτύχει να τριπλασιάσει σχεδόν, το ποσοστό χρήσης σκραπ στα προϊόντα της την τελευταία πενταετία.


PANA3347_-_Halcor_gyrismata_-_Dec_2017_filter_1.jpg
Η ElvalHalcor εφαρμόζει βέλτιστες πρακτικές κυκλικής οικονομίας και υπεύθυνης παραγωγής στις εγκαταστάσεις της, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση αποβλήτων, καθώς ποσοστό άνω του 98% οδηγείται προς ανακύκλωση ή αξιοποίηση.

Η εταιρία επενδύει συνεχώς σε έργα για την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων καθώς και στη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και διαχείριση του νερού, ενώ παράλληλα λειτουργεί μια υπερσύγχρονη μονάδα διαχείρισης υδατικών αποβλήτων στις εγκαταστάσεις της. Σε αυτό το πλαίσιο, η ElvalHalcor πρόσφατα επένδυσε στην ένταξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ για τη χρήση ηλιακής ενέργειας στο εργοστάσιο κραμάτων ορειχάλκου, ενώ εξετάζει τη χρήση φωτοβολταϊκών και σε άλλες εργοστασιακές μονάδες.
elvalhalcor_GR_vertical_2017.png
Έχοντας αναγνωρίσει το αποτύπωμα άνθρακα ως ένα από τα ουσιαστικότερα θέματα για τη βιωσιμότητά της, δημοσίευσε πρόσφατα, την πρώτη της έκθεση TCFD (Climate Related Financial Disclosures), αναφορικά με τη διαχείριση των ρίσκων και ευκαιριών σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Επιπρόσθετα, συμμετείχε ενεργά στην Παγκόσμια Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή COP28 στο Ντουμπάι που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2023,  για την αύξηση των δεικτών ανακύκλωσης των κουτιών αλουμινίου σε όλο τον κόσμο. Ακόμα πρόσφατα εντάχθηκε στην πρωτοβουλία First Movers Coalition (FMC) του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, μια παγκόσμια συμμαχία εταιριών, για την ενίσχυση της ζήτησης για καινοτόμες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ακολουθώντας πολιτική υπεύθυνων προμηθειών και αξιολόγησης της εφοδιαστικής αλυσίδας σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, η εταιρία έχει προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με τη διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα αξιολόγησης σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης EcoVadis, αναφορικά με την αξιολόγηση των κύριων προμηθευτών της.

Για την ElvalHalcor, η παραγωγική και η οικονομική της επιτυχία όσο και η υλοποίηση της στρατηγικής της για τη βιώσιμη ανάπτυξη, έχει στο επίκεντρο τους ανθρώπους της. Η ασφάλεια και υγεία των ανθρώπων και των συνεργατών της αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.

Επιπλέον, επιδιώκει να βελτιώνει συνεχώς το θετικό αποτύπωμα της στην τοπική κοινωνία που δραστηριοποιείται αλλά και να συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία και στην απασχόληση της χώρας.

Η ElvalHalcor αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο μιας δυναμικής αλυσίδας αξίας που στηρίζει την πράσινη μετάβαση σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα προϊόντα αλουμινίου της διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην κυκλική οικονομία, ενώ και ο χαλκός έχει καθοριστική σημασία για την ενεργειακή μετάβαση και την ανάπτυξη των βιώσιμων τεχνολογιών. Για τον λόγο αυτό, η εταιρία δεσμεύεται να συνδυάσει την επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητά της με μια υπεύθυνη στάση απέναντι στο περιβάλλον. Επενδύοντας σε δράσεις και πρωτοβουλίες που συμβάλλουν ουσιαστικά στη μετάβαση σε ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, συμβάλλει για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης