Ενέργεια

Η Uniper αποζημιώνεται με 14 δισ. δολάρια για την υπόθεση με τη Gazprom

Η Uniper αποζημιώνεται με 14 δισ. δολάρια για την υπόθεση με τη Gazprom
Το δικαστήριο επιδίκασε στην γερμανική εταιρεία αποζημίωση ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ποσότητες φυσικού αερίου που δεν προμηθεύτηκε από την Gazprom από τα μέσα του 2022
Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper κέρδισε 14 δισ. δολάρια έναντι της Gazprom, σε μια απόφαση που σηματοδοτεί μια νίκη-ορόσημο για την Uniper.

Η σχετική απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου επέτρεψε στη γερμανική εταιρεία να καταγγείλει τις υφιστάμενες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου, οι οποίες νομικά εξακολουθούν να υφίστανται ακόμη παρότι δε ρέει αέριο.

Το δικαστήριο επιδίκασε στην γερμανική εταιρεία αποζημίωση ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ποσότητες φυσικού αερίου που δεν προμηθεύτηκε από την Gazprom από τα μέσα του 2022, όταν ο ρωσικός κρατικός όμιλος περιέκοψε για πρώτη φορά τις συμφωνημένες παραδόσεις.

Πηγές ανέφεραν στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι το δικαστήριο θα μπορούσε να επιτρέψει στην Uniper να καταγγείλει τις 250 TWh σε αδρανή ρωσικά συμβόλαια φυσικού αερίου, ορισμένα από τα οποία διαρκούν μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

Η ακύρωση αυτών θα απομακρύνει έναν σημαντικό κίνδυνο ενόψει της προγραμματισμένης επιστροφής της Uniper στο χρηματιστήριο το επόμενο έτος, ανέφεραν τότε οι πηγές.

«Η απόφαση αυτή παρέχει νομική σαφήνεια για την Uniper. Με το δικαίωμα καταγγελίας που λάβαμε στην απόφαση διαιτησίας, τερματίζουμε τις συμβάσεις με την Gazprom Export», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper, Michael Lewis, όπως μετέδωσε το Reuters.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης