Νέο έργο BESS στη Γερμανία από Uniper και NGEN

Νέο έργο BESS στη Γερμανία από Uniper και NGEN
Οι παροπλισμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής αποτελούν εξαιρετικές τοποθεσίες για νέα έργα καθαρής ενέργειας, όπως τα BESS
Η γερμανική εταιρεία Uniper θα εγκαταστήσει ένα έργο BESS των 50 MW/100 MWh σε ένα εργοστάσιο άνθρακα που πρόκειται να τεθεί σύντομα εκτός λειτουργίας σε συνεργασία με την NGEN, εταιρεία παροχής τεχνολογίας αποθήκευσης ενέργειας με έδρα τη Σλοβενία.

Σύμφωνα με το Energy Storage, oι εταιρείες θα κατασκευάσουν το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία διάρκειας 2 ωρών εκεί που βρίσκεται ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής σκληρού άνθρακα Heyden 875 MW στο Petershagen, ενώ αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία (COD) μέσα στο 2025.

Ο σταθμός Heyden, ένας από τους μεγαλύτερους στη Γερμανία, θα τεθεί εκτός λειτουργίας από την Uniper στις 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος.

Οι παροπλισμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής αποτελούν εξαιρετικές τοποθεσίες για νέα έργα καθαρής ενέργειας με σημαντικές υφιστάμενες υποδομές δικτύου και διασυνδέσεις που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Για το έργο

Το νέο BESS θα αποτελείται από 26 μπαταρίες, δηλαδή περίπου 3,85 MWh η κάθε μια.

Σε συνέντευξή του στο Energy-Storage τον Σεπτέμβριο του 2023, ο διευθύνων σύμβουλος της NGEN Roman Bernard δήλωσε ότι η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει κατά κύριο λόγο Tesla Megapacks για τα έργα της μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων εγκαταστάσεων BESS στη Σλοβενία, την Αυστρία και την Κροατία.

Τα Megapack της Tesla έχουν χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας 3,9 MWh.

Η NGEN αναπτύσσει και διαχειρίζεται αυτά τα έργα, αλλά περιγράφει επίσης τον εαυτό της ως πάροχο ενεργειακών λύσεων, με τη δική της πλατφόρμα συστήματος διαχείρισης ενέργειας (EMS), Energy Smart Grid Platform, η οποία μπορεί να συγκεντρώσει πολυάριθμες τεχνολογίες σε εικονικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας (VPP).

Στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής της στη Γερμανία, η εταιρεία θα ανοίξει γραφείο στη Φρανκφούρτη.

Κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2040 η Uniper

Η Uniper σχηματίστηκε μέσω της απόσχισης των επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της γερμανικής πολυεθνικής εταιρείας ενέργειας E.On από τις δραστηριότητες λιανικής παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, αφού η διάσπαση τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2016.

Στόχος της Uniper είναι να είναι ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2040 και το 80% της παραγωγικής της δυναμικότητας να είναι μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030.

Αυτός ο στόχος προϋποθέτει την αύξηση του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων και καθαρών πηγών ενέργειας, αλλά και τη μετατροπή των παλαιών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου σε εναλλακτικά αέρια, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο.

Η αγορά αποθήκευσης ενέργειας σε κλίμακα δικτύου της Γερμανίας έχει αναζωογονηθεί τα τελευταία χρόνια με τα κατάλληλα σήματα της αγοράς και της πολιτικής που δίνουν κίνητρα για επενδύσεις σε έργα μεγάλης κλίμακας.

Το Energy-Storage ανέφερε πρόσφατα έργα BESS περίπου 230 MWh που δρομολογούνται από τις εταιρείες ανάπτυξης Eco Stor και Nofar.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης