Ενέργεια

Η επαναφορά παραγωγής της Λιβύης οδήγησε σε πλεόνασμα την προμήθεια αργού στην Ευρώπη

Η επαναφορά παραγωγής της Λιβύης οδήγησε σε πλεόνασμα την προμήθεια αργού στην Ευρώπη

Έφτασε περίπου τα 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κοντά στα προ κρίσης επίπεδα (Reuters)

Σχετικά Άρθρα

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) ανακοίνωσε την επανέναρξη της παραγωγής στις 3 Οκτωβρίου μετά το διορισμό νέου διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Η επανάληψη της λιβυκής παραγωγής αργού μετά την πολιτική κρίση για την κεντρική τράπεζα, μείωσε τις εξαγωγές του μέλους του ΟΠΕΚ σε χαμηλό τετραετίας, οδήγησε σε πλεόνασμα την προμήθεια αργού στην Ευρώπη και ανάγκασε τους ανταγωνιστές πωλητές να μειώσουν τις τιμές τους, σύμφωνα με πηγές συναλλαγών και αναλυτές.

Από τις 13 Οκτωβρίου, η παραγωγή είχε φτάσει περίπου τα 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (κοντά στα προ κρίσης επίπεδα), όπως υποστηρίζει το  Reuters.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ_ΒΑΡΕΛΙΑ_ΑΝΟΔΟΣ.jpg

Σε αυτό το σημείο θυμίζουμε ότι έκλεισαν πολλά κοιτάσματα πετρελαίου και λιμάνια εξαιτίας της κρίσης της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης (τέλη Αυγούστου 2024), οδηγώντας τον Σεπτέμβριο σε πτώση των εξαγωγών αργού της αφρικανικής χώρας.

Η χρονική στιγμή της ανόδου της Λιβύης συμπίπτει με τη συντήρηση σε ευρωπαϊκά διυλιστήρια με πολλά εργοστάσια στη Μεσόγειο και τη βορειοδυτική Ευρώπη σε πλήρη ή μερική διακοπή λειτουργίας.

Αυτό αποδυναμώνει την τιμή των ανταγωνιστικών ποιοτήτων αργού, είπαν έμποροι και αναλυτές.

Σύμφωνα με στοιχεία της LSEG (παγκόσμιος πάροχος δεδομένων και υποδομής για τις χρηματοοικονομικές αγορές), το premium του αργού πετρελαίου Azeri Light του Αζερμπαϊτζάν μειώθηκε στα 1,55 δολάρια το βαρέλι (σε σύγκριση με το Brent) και ήταν το χαμηλότερο από τον Απρίλιο.

«Τις πρώτες 11 ημέρες του Οκτωβρίου, οι διαφορές άλλων μεγάλων κατηγοριών αργού μεσογειακού αργού (CPC Blend, Saharan και των ίδιων μειγμάτων Es Sider της Λιβύης), επίσης αποδυναμώθηκαν.

Κοιτάζοντας το μέλλον, αυτές οι μεσογειακές ποιότητες θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη καθοδική πίεση από το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο που τροφοδοτεί το CPC Blend (Kashagan, υπεράκτιο κοίτασμα πετρελαίου στη ζώνη του Καζακστάν) που θα επιστρέψει από την πλήρη διακοπή λειτουργίας λόγω συντήρησης μετά τις 10 Νοεμβρίου», δήλωσε η Sofia Pribludnaja (αναλύτρια FGE Energy).

«Οι τιμές του αργού πετρελαίου της Δυτικής Αφρικής (επίσης υποκατάστατο των βαρελιών της Λιβύης), θα μπορούσαν επίσης να αποδυναμωθούν», δήλωσε ένας έμπορος.


Η κρίση Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2024

Η κρίση της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου, οδηγώντας στο κλείσιμο πολλών κοιτασμάτων πετρελαίου και λιμανιών.

Οι εξαγωγές αργού της Λιβύης τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν σε περίπου 550.000 bpd (χαμηλό 4 ετών) και στο ήμισυ του μέσου όρου για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler (αναπτυσσόμενη εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης).

Οι εξαγωγές Οκτωβρίου μέχρι στιγμής έχουν ανακάμψει σε πάνω από 600.000 bpd και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Ένας έμπορος με μια εταιρεία που συνήθως αγοράζει από τη Λιβύη και ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί είπε ότι η NOC διέθετε φορτία σε διυλιστήρια που ήταν για πολύ επικείμενες ημερομηνίες φόρτωσης.

Η NOC δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Τα διυλιστήρια είχαν ήδη κάνει εναλλακτικές ρυθμίσεις για να αγοράσουν άλλες ποιότητες, υποθέτοντας ότι η διακοπή λειτουργίας στη Λιβύη θα διαρκέσει περισσότερο, πρόσθεσε.

Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής λιβυκού αργού, αντιπροσωπεύοντας το 1/3 όλων των εξαγωγών το 2023, ακολουθούμενη από την Ισπανία, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης