Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΟPEC: Μειωμένη κατά 600.000 βαρέλια η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου τον Σεπτέμβριο (Oil Price)

ΟPEC: Μειωμένη κατά 600.000 βαρέλια η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου τον Σεπτέμβριο (Oil Price)
Η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ, συνέχισε να τηρεί την υπόσχεσή της να έχει την παραγωγή γύρω στα 9 εκατομμύρια bpd
Η παραγωγή πετρελαίου του OPEC υποχώρησε κατά 604.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, καθώς η παραγωγή της Λιβύης σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης και το Ιράκ προχώρησε σε βελτίωση της συμμόρφωσης με τις περικοπές του καρτέλ.

Και οι 12 παραγωγοί του οργανισμού άντλησαν κατά μέσο όρο 26,04 εκατομμύρια βαρέλια αργού τον περασμένο μήνα, μειωμένα κατά 604.000 βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τον Αύγουστο, λόγω της πτώσης της παραγωγής της Λιβύης κατά 410.000 βαρέλια ημερησίως, όπως έδειξε η Μηνιαία Έκθεση του OPEC για την Αγορά Πετρελαίου (MOMR) τη Δευτέρα (14/10).

Η Λιβύη, η οποία εξαιρείται από τη συμφωνία του OPEC+, είδε τη μέση παραγωγή της να υποχωρεί στα 540.000 bpd τον Σεπτέμβριο, η οποία ήταν περισσότερο από το μισό σε σύγκριση με τα 1,2 εκατομμύρια bpd που παρήγαγε η χώρα πριν από την πολύμηνη κρίση που ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου.

Να σημειωθεί πως η παραγωγή της Λιβύης ξεκίνησε εκ νέου στις αρχές Οκτωβρίου και τώρα έχει ανακάμψει σε 1,3 εκατομμύρια bpd.

Η παραγωγή στο Ιράκ, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του καρτέλ, μειώθηκε κατά 155.000 bpd στα 4,112 εκατομμύρια bpd, ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να είναι κατά 100.000 bpd υψηλότερη ποσότητα σε σύγκριση με την δέσμευση του Ιράκ να διατηρήσει την παραγωγή περιορισμένη σε περίπου 4 εκατομμύρια bpd.

Τηρεί τις δεσμεύσεις της η Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ, συνέχισε να τηρεί την υπόσχεσή της να έχει την παραγωγή γύρω στα 9 εκατομμύρια bpd.

Τον Σεπτέμβριο, η παραγωγή αργού πετρελαίου του Βασιλείου ανήλθε κατά μέσο όρο σε 8,971 εκατομμύρια bpd, μειωμένη κατά 23.000 bpd από τον Αύγουστο.

Αυξημένη η παραγωγή του Ιράν

Το Ιράν, που εξαιρείται από τις περικοπές του OPEC+ λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ στην πετρελαϊκή του βιομηχανία, είδε την παραγωγή του να αυξάνεται κατά 21.000 bpd σε μέσο όρο 3,316 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία

Μεταξύ των παραγωγών εκτός OPEC που συμμετέχουν στη συμφωνία για τις περικοπές, η παραγωγή αργού ανήλθε κατά μέσο όρο σε 14,06 εκατομμύρια bpd τον Σεπτέμβριο, αυξημένη κατά 47.000 bpd σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

Η παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε κυρίως στο Καζακστάν, ενώ η παραγωγή στη Ρωσία μειώθηκε, με την παραγωγή του πρώτου να σημειώνει αύξηση κατά 75.000 bpd σε 1,545 εκατ. bpd τον Σεπτέμβριο.

Το Ιράκ και οι παραγωγοί εκτός OPEC, η Ρωσία και το Καζακστάν, δεσμεύονται συνεχώς ότι θα αντισταθμίσουν την προηγούμενη υπερπαραγωγή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης