Ενέργεια

Η χρηματοδότηση του Κάθετου Διαδρόμου στην αντζέντα της Βουδαπέστης στις 27 - 29 Οκτωβρίου

Η χρηματοδότηση του Κάθετου Διαδρόμου στην αντζέντα της Βουδαπέστης στις 27 - 29 Οκτωβρίου

Στο επίκεντρο και το «supply gap»

 

Στη Βουδαπέστη θα βρεθεί στις 27 με 29 Οκτωβρίου ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης για να συμμετάσχει στην επόμενη συνάντηση του CESEC (Διασύνδεση στη Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη/Central East South East Connectivity).

Στην ατζέντα είναι σύμφωνα με πληροφορίες η εξέταση επενδύσεων για τη διαμόρφωση των υποδομών αερίου, που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη μεταφορά του καυσίμου από τον Νότο προς τον Βορρά. Σημειώνεται ότι μια σειρά διαχειριστές, μεταξύ των οποίων και ο ΔΕΣΦΑ, που προωθεί τον Κάθετο Διάδρομο, και στο επίκεντρο είναι η χρηματοδότησή το μετά το αρνητικό το market test.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε επίπεδο υπουργών και θα αναζητηθούν λύσεις χρηματοδότησης των έργων με κοινοτικά κονδύλια ή άλλους πόρους.


Ενεργειακή Ασφάλεια

Τα ζητήματα ασφάλειας εφοδιασμού της Ευρώπης στο ενδεχόμενο ολικής διακοπής του ρωσικού αερίου ήταν εξάλλου στο επίκεντρο και της προηγούμενης συνάντησης εργασίας του CESEC που είχε πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες με την συμμετοχή και εκπροσώπων των Διαχειριστών των κρατών μελών της Ομάδας. Το θέμα δεν αφορά μόνο την επικείμενη χειμερινή περίοδο αλλά τον μεσοπρόθεσμο στόχο της Ευρώπης πλήρους απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο μέχρι το 2027.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη το Σεπτέμβριο συζητήθηκε ο Κάθετος Διάδρομος, ως εργαλείου απεξάρτησης του συνόλου της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τη Ρωσία από την οποία προμηθεύεται ποσότητες είτε μέσω αγωγών είτε μέσω LNG και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό σε σχέση με την περίοδο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Πέρα από τον Κάθετο Διάδρομο απασχολεί το «supply gap» δηλαδή οι λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν και να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στην περίπτωση ολικής διακοπής του ρωσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Rystad Energy, σε περίπτωση διακοπής της Ουκρανικής οδού, το ρωσικό αέριο θα πρέπει να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω εναλλακτικών οδών, απαιτώντας επιπλέον 7,2 bcm ετησίως υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να αντικαταστήσει το αέριο που διέρχεται από την Ουκρανία.


Τι είναι το Central East South East Connectivity/ CESEC


Η Διασύνδεση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (Central East South East Connectivity/ CESEC) αποτελεί μια εκ των τεσσάρων περιφερειακών Ομάδων Υψηλού Επιπέδου της ΕΕ (οι άλλες τρεις στην Ιβηρική, στη Βόρεια Θάλασσα και την Βαλτική) και συμμετέχουν 9 κ-μ ΕΕ (Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία) και οκτώ χώρες της Ενεργειακής Κοινότητας [Ουκρανία, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Σερβία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο (η ονομασία τελεί υπό την επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και είναι σύμφωνη με την Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑ ΗΕ) 1244/1999 και τη Γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΧ) σχετικά με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου) και Μαυροβούνιο.

Εν λόγω συνεργασία εγκαινιάστηκε το 2015 και αποσκοπεί στο να προωθήσει την διασύνδεση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της περιοχής, μέσω της προώθησης ενεργειακών έργων, καθώς και μέσω της επίλυσης διαφόρων ρυθμιστικών εμποδίων. Από το 2017 η συνεργασία επεκτάθηκε και στα θέματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης