Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

ICSG: Ο κρίσιμος ρόλος του χαλκού στην πράσινη μετάβαση - Συνεχές ντεμαράζ προβλέψεων

ICSG: Ο κρίσιμος ρόλος του χαλκού στην πράσινη μετάβαση - Συνεχές ντεμαράζ προβλέψεων
Κρίσιμος ο ρόλος κυβερνήσεων και ιδιωτικών Ομίλων

Tις προβλέψεις του για την ζήτηση και πορεία του χαλκού στην παγκόσμια αγορά παρουσιάζει το oilprice σε δημοσίευμά του. Το φθινόπωρο του 2023, η International Copper Study Group (ICSG) προέβλεψε ότι η αγορά χαλκού ήταν πιθανό να βιώσει σημαντικό πλεόνασμα το 2024, αφού αρκετές εταιρείες σε όλο τον κόσμο αύξησαν τις δραστηριότητές τους ως απάντηση στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση.

Ωστόσο, μέχρι το τέλος του έτους, οι επικαιροποιημένες προβλέψεις υποδηλώνουν ότι οι τιμές του χαλκού θα εκτοξευθούν στα ύψη το 2024, καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει ελλείμματα του κρίσιμου μετάλλου λόγω πιο φιλόδοξων δεσμεύσεων για το κλίμα από διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Οι ρυθμιστικοί παράγοντες

Τον Οκτώβριο, η ICSG προέβλεψε ότι η αγορά χαλκού θα παρουσίαζε σημαντικό πλεόνασμα προσφοράς το 2024, μετά το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης πέρυσι. Η παραγωγή αναμενόταν να υπερβεί τη χρήση κατά 467.000 μετρικούς τόνους το 2024, μια σημαντική αύξηση από το πλεόνασμα των 297.000 μετρικών τόνων που είχε προβλεφθεί για το 2024 τον Απρίλιο. Ωστόσο, ο όμιλος κατέστησε σαφές ότι η πρόβλεψη βασίστηκε στον υπάρχοντα παγκόσμιο αγωγό του έργου για την προσφορά και τη ζήτηση, ο οποίος αλλάζει γρήγορα καθώς η πράσινη μετάβαση επιταχύνεται παγκοσμίως.

Αυτή η επικαιροποιημένη πρόβλεψη αντανακλούσε μια ασθενή δυτική ζήτηση σε συνδυασμό με την ισχυρή κινεζική παραγωγή χαλκού. Μέχρι τον Οκτώβριο, η χρήση χαλκού εκτός Κίνας αναμενόταν να συρρικνωθεί κατά 1% από το επίπεδο του 2022 «επηρεαζόμενη κυρίως από τις μειώσεις της εξευγενισμένης χρήσης στις χώρες της ΕΕ και τη Βόρεια Αμερική», σύμφωνα με το ICSG. Εν τω μεταξύ, η χρήση χαλκού στην Κίνα αναμενόταν να αυξηθεί κατά 4,3% το 2023, με βάση τις πληροφορίες που είχε στη διάθεσή της η ICSG για την κινεζική αγορά. Η αυξανόμενη ζήτηση στην Κίνα οφείλεται στους τομείς της ενέργειας και των ηλεκτρικών οχημάτων της, οι οποίοι παρέμειναν ισχυροί παρά την πτώση των επιπέδων μεταποίησης το 2023.

Η έρευνα της BMI Fitch Solutions

Ωστόσο, μέχρι το τέλος του 2023, μια έκθεση της ερευνητικής μονάδας BMI Fitch Solutions πρότεινε ότι οι τιμές του χαλκού αναμενόταν να αυξηθούν δραματικά τα επόμενα δύο χρόνια λόγω των διαταραχών της προσφοράς εξόρυξης και της υψηλότερης ζήτησης. Η έκθεση ανέφερε ότι αναμένει ότι οι τιμές του χαλκού θα αυξηθούν περισσότερο από 75% τα επόμενα δύο χρόνια, λόγω της επιτάχυνσης της παγκόσμιας πράσινης μετάβασης. Οι τιμές θα μπορούσαν επίσης να είναι υψηλότερες καθώς η αξία του δολαρίου μειώνεται αργότερα μέσα στο έτος, εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μειώσει τα επιτόκια φέτος.

Αυτή η ενημερωμένη πρόβλεψη αντικατοπτρίζει πολλές δεσμεύσεις που έγιναν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28, όπου περισσότερες από 60 χώρες υποστήριξαν ένα σχέδιο τριπλασιασμού της παγκόσμιας χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτήσει τεράστια επίπεδα χαλκού που θα παραχθούν τα επόμενα χρόνια. Στην πραγματικότητα, υψηλότεροι στόχοι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσαν να ωθήσουν την παγκόσμια ζήτηση χαλκού κατά επιπλέον 4,2 εκατομμύρια τόνους έως το 2030. Με βάση αυτή την προσδοκία, οι τιμές του χαλκού θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 15.000 δολάρια ανά τόνο το 2025, πολύ υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ των 10.730 δολαρίων ανά τόνο ρεκόρ τον περασμένο Μάρτιο.

Οι αναδυόμενες αγορές πράσινης ενέργειας αναμένεται να επωφεληθούν σημαντικά από την αυξανόμενη ζήτηση για κρίσιμα ορυκτά και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Νότιας Αμερικής, Χιλή και Περού.

Τέλος, ένα θέμα προς προβληματισμό είναι η ενδεχόμενη συνέπεια της ανόδου των τιμών του χαλκού. Μια αυξανόμενη ζήτηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείμματα χαλκού, εκτός εάν οι κυβερνήσεις και οι ιδιωτικές εταιρείες επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό σε εξορυκτικές δραστηριότητες για να εξασφαλίσουν ότι η παραγωγή ανταποκρίνεται στη ζήτηση για την υποστήριξη μιας επιταχυνόμενης πράσινης μετάβασης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης