Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Ο Μπάιντεν δίνει στη Λουιζιάνα το δικαίωμα έγκρισης έργων δέσμευσης άνθρακα (oilprice)

Ο Μπάιντεν δίνει στη Λουιζιάνα το δικαίωμα έγκρισης έργων δέσμευσης άνθρακα (oilprice)

Αντιδρούν οι περιβαλλοντολόγοι

Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) παραχώρησε επίσημα στην Πολιτεία της Λουιζιάνα την αδειοδότηση και τη ρύθμιση των έργων δέσμευσης άνθρακα, σύμφωνα με το oilprice.com.


Η συγκεκριμένη απόφαση θεωρείται οπισθοδρόμηση από τους περιβαλλοντολόγους οι οποίοι ισχυρίζονται ότι αυτά τα έργα αποτελούν δικαιολογία για να εγκρίνουν περισσότερες επιχειρήσεις που εκπέμπουν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου.

Στις άλλες αμερικάνικες Πολιτείες, η EPA έχει την αδειοδοτούσα αρχή για φρεάτια και έργα δέσμευσης άνθρακα.

Η Λουιζιάνα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση Μπάιντεν να της ανατεθεί την κύρια ευθύνη για την αδειοδότηση, τη συμμόρφωση και την επιβολή των λεγόμενων φρεατίων Κατηγορίας VI ή δέσμευσης άνθρακα στο πλαίσιο του Προγράμματος Ελέγχου Υπόγειων Έγχυσης (UIC).

Αφού εξέτασε τη συνεισφορά από δημόσιες ακροάσεις και μια εκτενή ανασκόπηση περισσότερων από 45.000 σχολίων που ελήφθησαν, η EPA αποφάσισε ότι το πρόγραμμα UIC Τάξης VI της Πολιτείας της Λουιζιάνα πληροί όλες τις απαιτήσεις για έγκριση και ότι η Πολιτεία θα εφαρμόσει και θα επιβάλει ένα πρόγραμμα UIC κατηγορίας VI σύμφωνα με το πρόγραμμα Ασφαλούς κατανάλωσης Νόμος για το νερό.

Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα, Τζον Μπελ Έντουαρντς χαιρέτισε την απόφαση της EPA να εκχωρήσει στην πολιτεία την εξουσία για έργα δέσμευσης άνθρακα.

Σύμφωνα με τον Έντουαρντς, η γεωλογία της Λουιζιάνα και η υπάρχουσα βάση της βιομηχανίας και της υποδομής αγωγών τοποθετούν την πολιτεία ως κύριο παίκτη ως κόμβο για έργα CCS, «επιτρέποντας στη βιομηχανία να συρρικνώσει το αποτύπωμα άνθρακα σε μια παγκόσμια αγορά που είναι ολοένα και πιο ευαίσθητη στον άνθρακα».

«Έχουμε δει άνευ προηγουμένου ενδιαφέρον για έργα δέσμευσης άνθρακα τα τελευταία δύο χρόνια, με εταιρείες να απευθύνονται στο γραφείο μας για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το ρυθμιστικό τοπίο», δήλωσε η Monique Edwards, Επίτροπος του Τμήματος Φυσικών Πόρων της Λουιζιάνα (DNR).

 

Υπέρμαχοι και πολέμιοι της απόφασης

Οι υποστηρικτές της Λουιζιάνα η οποία διαχειρίζεται έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) λένε ότι η απόφαση της EPA θα επιταχύνει την αφαίρεση άνθρακα και τις μειώσεις εκπομπών.

Οι αντίπαλοι, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών οργανώσεων και τοπικών κοινοτήτων, λένε ότι οι εγκρίσεις έργων CCS «δίνουν μια δεύτερη ζωή στα ορυκτά καύσιμα».

Τον περασμένο μήνα, η Earthjustice είπε ότι «Καθώς η δέσμευση άνθρακα αυξάνεται, οι κοινότητες στη Λουιζιάνα ανησυχούν ότι θα παρατείνει τη χρήση βρώμικων εγκαταστάσεων ορυκτών καυσίμων».

Σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους, από τα δεκάδες έργα δέσμευσης άνθρακα που προτείνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενισχυμένα από ομοσπονδιακά κίνητρα, το 1/3 βρίσκεται στη Λουιζιάνα. Αλλά αυτά τα έργα ενέχουν περισσότερους κινδύνους παρά ανταμοιβές, σύμφωνα με το Earthjustice.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης