Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Σοκ στη Βρετανία: Ουδεμία προσφορά στον διαγωνισμό των υπεράκτιων αιολικών

Σοκ στη Βρετανία: Ουδεμία προσφορά στον διαγωνισμό των υπεράκτιων αιολικών
Οι γνώστες του κλάδου είπαν στο BBC ότι η κατώτατη τιμή των 44 λιρών/MWhπου καθορίστηκε για την τελευταία δημοπρασία δεν έλαβε υπόψη το υψηλότερο κόστος
Σχετικά Άρθρα

Στο νέο διαγωνισμό ΑΠΕ της Βρετανίας που πραγματοποιήθηκε χθες (7/9) δεν υποβλήθηκε ούτε μια προσφορά για υπεράκτια αιολικά, σύμφωνα με το BBC, που χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη εξέλιξη, πλήγμα για την στρατηγική της χώρας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν προσφορές για νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα, αλλά υπήρξαν συμφωνίες για ηλιακά, παλιρροιακά και χερσαία αιολικά έργα. Οι εταιρείες υποστήριξαν ότι η τιμή που καθορίστηκε για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια ήταν πολύ χαμηλή για να καταστήσει βιώσιμα τα υπεράκτια αιολικά έργα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η «παγκόσμια άνοδος του πληθωρισμού που επηρεάζει τις αλυσίδες εφοδιασμού, είχε παρουσιάσει προκλήσεις για τα έργα». Το Υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας και Net Zero είπε ότι «σημαντικοί αριθμοί» σχεδίων ηλιακής ενέργειας, χερσαίας αιολικής ενέργειας, παλιρροϊκής ενέργειας και για πρώτη φορά, γεωθερμικών έργων, που χρησιμοποιούν θερμότητα από το έδαφος για την παραγωγή ενέργειας, έχουν λάβει χρηματοδότηση.

Γιατί θεωρείται «πλήγμα»

Η έλλειψη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στη δέσμυση για παράδοση 50 GW υπεράκτιου αιολικού αέρα έως το 2030 σε σύγκριση με τα σημερινά 14 GW . Φορείς του κλάδου επισημαίνουν τον κομβικό ρόλο των offshore αιολικών στην παραγωγή ενέργειας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που χαρακτηρίζεται ως «το κόσμημα στο στέμμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου». Ωστόσο, όπως αναφέρεται, οι εταιρείες έχουν πληγεί από υψηλότερο κόστος για την κατασκευή υπεράκτιων αγροκτημάτων, με υλικά όπως ο χάλυβας. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι παγκόσμιος ηγέτης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, υποστηρίζοντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Contract for Difference (CFD)

Η ετήσια δημοπρασία της κυβέρνησης καλεί τις εταιρείες να υποβάλουν προσφορά για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συμβάσεις για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου. Το πρόγραμμα διασφαλίζει ότι τα έργα λαμβάνουν μια εγγυημένη τιμή από την κυβέρνηση για την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγουν, η οποία ελπίζεται ότι θα επιτρέψει στις εταιρείες να έχουν την εμπιστοσύνη να επενδύσουν.

Η συμφωνία, που ονομάζεται Contract for Difference (CFD), σημαίνει ότι, εάν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον αυξηθούν πάνω από αυτό το επίπεδο, οι εταιρείες θα επιστρέψουν το πλεόνασμα στο Υπουργείο Οικονομικών. Εάν οι τιμές πέσουν κάτω από αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει στην εταιρεία τη διαφορά.

Ελπιζόταν ότι ο υπεράκτιος άνεμος στον τελευταίο γύρο θα μπορούσε να είχε βοηθήσει στη δημιουργία πέντε γιγαβάτ ενέργειας, αρκετή για να λειτουργήσει πέντε εκατομμύρια σπίτια, αλλά οι κατασκευαστές αιολικών πάρκων είχαν προειδοποιήσει για μήνες ότι η κυβέρνηση δεν λάμβανε υπόψη πόσο αυξήθηκε το κόστος ανάπτυξής τους.

Οι γνώστες του κλάδου είπαν στο BBC ότι η κατώτατη τιμή των 44 λιρών/MWhπου καθορίστηκε για την τελευταία δημοπρασία δεν έλαβε υπόψη το υψηλότερο κόστος.

Tέλος, ο Keith Anderson, διευθύνων σύμβουλος της Scottish Power, είπε ότι το αποτέλεσμα της δημοπρασίας ήταν μια «χαμένη ευκαιρία πολλών δισεκατομμυρίων λιρών για παροχή ενέργειας χαμηλού κόστους για τους καταναλωτές και μια κλήση αφύπνισης για την κυβέρνηση».

«Πρέπει να επανέλθουμε σε τροχιά και να σκεφτούμε πώς θα ξεκλειδώσουμε τα δισεκατομμύρια επενδύσεις σε έναν από τους φθηνότερους τρόπους παραγωγής ενέργειας και να ανταποκριθούμε στις μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες του Ηνωμένου Βασιλείου για την υπεράκτια αιολική ενέργεια για το μέλλον», πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης