Η ενηληκίωση των Υπεράκτιων Αιολικών δεν θα γίνει χωρίς κόστος - Αύξηση επιδοτήσεων ζητούν οι διεθνείς κολοσσοί για να "βγουν" τα projects

Η ενηληκίωση των Υπεράκτιων Αιολικών δεν θα γίνει χωρίς κόστος - Αύξηση επιδοτήσεων ζητούν οι διεθνείς κολοσσοί για να
Απαιτούνται επενδύσεις μαμούθ στον κλάδο μέχρι το 2030 αλλά οι επιχορηγήσεις πρέπει να ενισχυθούν γιατί ο πληθωρισμός άλλαξε τα δεδομένα
Σχετικά Άρθρα
Σκεπτικισμός αρχίζει να επικρατεί για τα Offshore Wind projects, τα λεγόμενα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα διεθνώς μετά και την αποχώρηση της Orsted, που είναι ο διεθνής leader από μεγάλα εγχειρήματα σε ΗΠΑ και Σκωτία. Η έκταση των δημοσιευμάτων επεκτάθηκε στην Le Monde, που σημείωσε ότι μετά την χρυσή περίοδο ανάδυσης της νέας τεχνολογίας των offshore, η ανταγωνιστικότητά της έχει αρχίσει να κλονίζεται φέτος από την αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 40%, λόγω του πληθωρισμού στις τιμές σιδήρου και χαλκού, των χρηματοοικονομικών, που επηρεάζουν αρνητικά τον κλάδο έντασης κεφαλαίου και τέλος τα logistics.

Oι μακροπρόθεσμες ταρίφες για τα έργα που έχουν προσφέρει οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να πέφτουν και οι επιχειρήσεις αρχίζουν να εξαρτώνται από επιδοτήσεις. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Orsted αποχώρησε από την Βόρεια Αμερική, όταν και οι επιχορηγήσεις υποχώρησαν σημαντικά.

Όπως αναφέρει το New Jersey 101,5 η Orsted αποχωρεί από New Jersey, New York, Rhode Island, Connecticut και Maryland. Παρά το γεγονός ότι ο κυβερνήτης του New Jersey Phil Murphy υπέγραψε τον περασμένο Ιούλιο θεσμικό πλαίσιο για μείωση φορολογίας στην Orsted, δεύτερες σκέψεις σε πολιτικό επίπεδο εκτιμούσαν απώλειες 1,1 δισ δολ από τον τουρσιμό από την δημιουργία των Offshore Αιολικών Πάρκων στην Ανατολική Ακτή.


Ζητούν αυξήσεις τιμών


Παράλληλα η Νορβηγική Equinor και ο συνεργάτης της BP επιδιώκουν αύξηση 54% για την τιμή της ενέργειας που παράγεται σε τρία υπεράκτια αιολικά πάρκα των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια κατάθεση που έγινε από μια ρυθμιστική αρχή της πολιτείας της Νέας Υόρκης, όπως έχει καταγράψει το WEN.

Οι δύο εταίροι τα τελευταία χρόνια κέρδισαν τα δικαιώματα κατασκευής των αιολικών πάρκων Empire Wind 1, Empire Wind 2 και Beacon Wind στα ανοικτά των ακτών της Νέας Υόρκης, τα οποία έχουν συνολική χωρητικότητα 3.300 MW, ικανά να τροφοδοτήσουν εκατομμύρια σπίτια.

Ωστόσο, σε μια αναφορά που κατατέθηκε στην Επιτροπή Δημοσίων Υπηρεσιών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ζήτησαν ενισχυμένες υπεράκτιες πιστώσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε σύγκριση με τους όρους που είχαν αρχικά συμφωνηθεί.

«Η εφαρμογή του αιτήματος της Empire/Beacon θα είχε ως αποτέλεσμα αύξηση 54% κατά μέσο όρο σε όλο το χαρτοφυλάκιο έργων της», σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε από την Αρχή Έρευνας και Ανάπτυξης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (NYSERDA).

Η αύξηση αυτή από κάπου θα πρέπει να καταβληθεί για να καλυφθεί, προφανώς επιβαρύνοντας το δημόσιο είτε τους καταναλωτές. Είναι μια ακόμα ένδειξη ότι τα projects γίνονται ακριβά και η απιτελεσματικότητα και αξιοπιστία τους αρχίζει να αμφισβητείται.

Όπως αναφέρει πάντως το δημοσίευμα της Le Monde ο κλάδος μετά το αβαντάζ που απέκτησε με την πτώση του κόστους κατά 60% την τελευταία δεκαετία, εισέρχεται από την περίοδο της "εφηβείας" και των προσδοκιών στην περίοδο της προσγείωσης και της εξόδου από τις αυταπάτες.

Αντίστοιχες ενδείξεις αποχώρησης από μεγάλο βρετανικό project υπήρξε και τον Ιούλιο, που μας πέρασε για την σουηδική Vattenfall.


GWEC: Αναγακαίες επενδύσεις 380 GW αλλά χρειάζονται πολιτικές

Aπό την άλλη πλευρά όπως έχει επίσης αναφέρει το WEN,  η παγκόσμια υπεράκτια αιολική βιομηχανία σημείωσε τη δεύτερη καλύτερη χρονιά της το 2022 με 8.800 MW ενέργειας συνδεδεμένα στο δίκτυο σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC).

Η Global Offshore Wind Report 2023 προβλέπει ότι 380 GW νέας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θα κατασκευαστούν έως το 2032 - σχεδόν τα μισά από τα οποία θα προέρχονται από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με τον αριθμό των νέων χωρών που στρέφονται στα offshore αιολικά σηματοδοτούν τα potentials της αιολικής ενέργειας. Η χωρητικότητα άνω των 180 GW έχει εντοπιστεί στην περιοχή εκτός της Κίνας, με την Αυστραλία μόνο να αντιπροσωπεύει περισσότερα από 50 GW, διαπίστωσε.


Υποβάθμιση βραχυπροθέσμων προβλέψεων για Ευρώπη και ΗΠΑ

Η κεντρική πρόκληση που αντιμετωπίζουν τώρα οι κυβερνήσεις είναι η αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας, είπε η GWEC. Απαιτείται άνευ προηγουμένου συνεργασία, επενδύσεις σε όλο τον κόσμο για να βοηθηθούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η βιομηχανία.

Η Παγκόσμια Έκθεση Offshore 2023 επισημαίνει επίσης τους κινδύνους των ανεπαρκών πλαισίων πολιτικής και των πολύ δειλών προσεγγίσεων. Ενώ αύξησε την πρόβλεψή της για το APAC, η GWEC υποβάθμισε τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κατά 17% λόγω καθυστερήσεων που προκαλούνται από αδειοδοτήσεις και άλλα ρυθμιστικά ζητήματα, ενώ τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα αποτελούν κίνδυνο για κάθε περιοχή εκτός από την Κίνα.


Wood Mackenzie: Απαιτούνται 100 δισ δολ επενδύσεις ως το 2026

Οι κυβερνητικοί στόχοι για την αύξηση των εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας θα δουν τις ετήσιες προσθήκες δυναμικότητας να φτάνουν τα 80 γιγαβάτ (GW) ετησίως έως το 2030, απαιτώντας 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξασφαλισμένες επενδύσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού έως το 2026, ανέφερε η Wood Mackenzie σε έκθεση.

Η εταιρεία ερευνών και συμβούλων προβλέπει ότι η ετήσια δυναμικότητα είναι πιο πιθανό να αυξηθεί κατά 30 γιγαβάτ (GW) ετησίως έως το 2030, κάτι που θα απαιτούσε 27 δισεκατομμύρια δολάρια εξασφαλισμένης επένδυσης έως το 2026.

«Η αλυσίδα εφοδιασμού επιβαρύνεται και θα αποτελέσει εμπόδιο για την επίτευξη των στόχων απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, εάν δεν υπάρξει αλλαγή», δήλωσε ο Chris Seiple, αντιπρόεδρος, για την ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Wood Mackenzie.

Η ελληνική αγορά


Στην ελληνική αγορά βρισκόμαστε σε πoλύ πρώιμη φάση σε σχέση με την υλοποίηση των επενδύσεων. Έχουν ήδη αναγγελθεί συμμαχίες ελληνικών με διεθνείς ομίλους όπως της H.E. με την RWE, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με την Ocean Winds και άλλων. Κύρια ωφελημένη είναι η Cenergy που έχει αναλάβει με τα Ελληνικά Καλώδια σημαντικό ανεκτέλεστο υποθαλασσίων διασυνδέσεων σε διεθνή projects Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων υπό κατασκευή.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης