Απόψεις

Γ. Μανιάτης: ''Προεκλογικά...Η Ελλάδα (2014) στην κορυφή, οι πράσινες επενδύσεις και ο ρόλος της Κίνας

Γ. Μανιάτης: ''Προεκλογικά...Η Ελλάδα (2014) στην κορυφή, οι πράσινες επενδύσεις και ο ρόλος της Κίνας
Αναδημοσίευση του άρθρου από την «Καθημερινή» με ημερομηνία 12/5/2023

Επειδή προεκλογικά, πολλά λόγια, μόνο λόγια, ακούγονται για ενεργειακή κρίση κ κλιματική αλλαγή… Εμείς, περήφανοι που το διάστημα 2010-2014, κάναμε παγκόσμιο ρεκόρ εγκατάστασης φωτοβολταικών στη χώρα.

Περήφανοι, που το 2014 ανεβάσαμε την Ελλάδα πολύ ψηλά, στην 3η καλύτερη παγκόσμια θέση στην ανά κάτοικο παραγωγή φωτοβολταϊκής ενέργειας.

Επειδή Κλιματική κ Ενεργειακή Κρίση ελάχιστα απασχολούν τον προεκλογικό διάλογο. Δεν φτάνουν οι Ανανεώσιμες Πηγές και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. 

Χρειαζόμαστε πολλαπλάσιες επενδύσεις σε δίκτυα, αποθήκευση ενέργειας, υδρογόνο, βιώσιμα υλικά, αποθήκευση άνθρακα. 

Και ασφαλώς, να αξιοποιήσουμε τα πλούσια δικά μας κοιτάσματα φυσικού αερίου, αξίας άνω των 250 δις ευρώ. Διαφορετικά, χτίζουμε στην άμμο... 

Σε ένα παράλληλο με το δικό μας προεκλογικό σύμπαν, η Κίνα αποτελεί πια τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Σαουδικής Αραβίας, της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού του OPEC, πάνω από το άθροισμα των εμπορικών συναλλαγών της αραβικής χώρας, με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. μαζί. Οι τεκτονικές ενεργειακές μεταβολές, που μάλλον δεν μας απασχολούν εδώ…




Οι εισαγωγές - εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας με την Κίνα σήμερα φτάνουν στο 21% και υπερβαίνουν το άθροισμα εμπορίου των ΗΠΑ (6%) και της ΕΕ (13%) με το Βασίλειο. Η Κίνα έχει γίνει πλέον, ο κυρίαρχος εμπορικός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας. Για σύγκριση, το 2001, το εμπόριο της Σαουδικής Αραβίας με την Κίνα ήταν μόλις το 1/10 του αθροίσματος εμπορίου της με την ΕΕ
και τις ΗΠΑ.


55_1.png

56_1.png



57.png


Από τα συνολικά $1.200 δισ. επενδύσεων πράσινης μετάβασης το 2022, σχεδόν το 50% αφορούσε σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κι ένα 45% σε εξηλεκτρισμό των μεταφορών. Παρά την τρομακτική ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις σε μπαταρίες, δίκτυα, υδρογόνο, βιώσιμα υλικά και αποθήκευση CO2, δυστυχώς, οι παγκόσμιες επενδύσεις υστερούν απελπιστικά στους τομείς αυτούς με αποτέλεσμα να διογκώνεται το τεράστιο πρόβλημα ανισορροπιών σε όλα τα συστήματα ηλεκτρισμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης