Απόψεις

H υπερπαραγωγή ηλιακής ενέργειας δημιουργεί ανάγκες παρέμβασης στην τιμολόγηση - J. Guillet και E. Uysal.

H υπερπαραγωγή ηλιακής ενέργειας δημιουργεί ανάγκες παρέμβασης στην τιμολόγηση -  J. Guillet και E. Uysal.

Τα σχέδια της αγοράς παραγωγής φ/β πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο, γράφουν οι Jérôme Guillet και Erkan Uysal, ιδρυτές της SNOW που εξειδικεύεται στις επενδύσεις στις ΑΠΕ - Πηγή: Recharge Renewables

Μέχρι πρόσφατα υπήρχε στην πραγματικότητα μια αρκετά ισχυρή ευθυγράμμιση ενδιαφέροντος μεταξύ του ευρύτερου κοινού και των κατασκευαστών  για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Παρά τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν αύξησαν το κόστος για τους πελάτες (και μάλιστα τους προστάτευσαν από την αστάθεια των τιμών του φυσικού αερίου, στην περίπτωση των ρυθμιζόμενων τιμολογίων σταθερής τιμής ή ισοδύναμων CfD), δεν αποδυνάμωσαν το δίκτυο και μείωσαν τη χρήση και εξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων σύμφωνα με άρθρο των Jérôme Guillet και Erkan Uysal.

Η προσφορά προστασίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τη βραχυπρόθεσμη αστάθεια των τιμών είχε οικονομική λογική, καθώς τους επέτρεψε να προσελκύσουν φθηνότερα κεφάλαια και έτσι να προσφέρουν σημαντικά φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Αλλά τώρα, βρισκόμαστε σε μια νέα κατάσταση, που τροφοδοτείται από τη συνεχιζόμενη έκρηξη της ηλιακής ενέργειας. Αυτή η τάση δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, ενισχύθηκε από τις χαμηλές τιμές ρεκόρ των ηλιακών συλλεκτών και όλο και περισσότερο από την ιδιοτελή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από μικρομεσαίους εμπορικούς χρήστες. Θα συνεχιστεί αμείωτη, ακόμη και ελλείψει ευνοϊκών πολιτικών, καθώς το πλεονέκτημα κόστους για αυτούς τους πελάτες είναι ολοένα και περισσότερο ο βασικός μοχλός για τους όγκους των επενδύσεων, παρά οι πολιτικές για ηλιακά πάρκα κλίμακας κοινής ωφέλειας.


Σε άνοδο τα έργα αποθήκευσης


Αυτό τώρα συνοδεύεται από μια έκρηξη στα έργα αποθήκευσης μπαταριών (BESS) και συνδυασμούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας-συν-αποθήκευσης, ιδίως μπαταριών-συν-ηλιακή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στα οποία κυριαρχεί ολοένα και περισσότερο η ηλιακή ενέργεια για μεγάλα τμήματα της ημέρας και του έτους, μειώνοντας τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στο μηδέν ή και κάτω κατά καιρούς.

Αν και αναμένουμε ότι η ζήτηση θα προσαρμοστεί σε αυτό, αυτό σημαίνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν πλέον φτάσει στην κλίμακα όπου αυτο-κανιβαλίζονται όλο και περισσότερο. Τότε έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από ό,τι πριν αν πρόκειται να αναλάβουν αυτόν τον κίνδυνο τιμής ή όχι.

Στο πλαίσιο καθεστώτων σταθερών τιμών, αποκτούν έσοδα όποια κι αν είναι η βραχυπρόθεσμη τιμή, και αυτό έχει από καιρό αναγνωριστεί ως ανθυγιεινό κίνητρο. Πράγματι, αυτό είναι που προκαλεί αρνητικές τιμές, όταν η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας εκτινάσσεται στα ύψη, χωρίς σήμα για μείωση, και η αγορά πρέπει να ισορροπήσει μέσω της μείωσης των υπολειπόμενων παραγωγών ή της κάποιας αύξησης της ζήτησης.

Συνήθως, τα καλά σχεδιασμένα CfD δεν "δουλεύουν" όταν οι τιμές είναι αρνητικές, διασφαλίζοντας ότι η πλεονάζουσα δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών περιορίζεται (κάτι που είναι τεχνικά εύκολο) πριν χρειαστεί να σταματήσουν οι μονάδες για τις οποίες αυτό είναι πιο δύσκολο τεχνικά (όπως πολλές μονάδες βασικού φορτίου).

Αυτό δημιουργεί ένα χάσμα μεταξύ της τιμής εξάσκησης του CfD (η σταθερή τιμή που θα έπρεπε θεωρητικά να λάβουν οι παραγωγοί) και της «τιμής δέσμευσης» (capture) που λαμβάνουν στην πραγματικότητα, και αυτή η διαφορά αυξάνεται τώρα σημαντικά. Η ηλιακή ενέργεια, με την κορυφαία παραγωγή της κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν η ζήτηση είναι υψηλή, είχε στην πραγματικότητα μια τιμή δέσμευσης πάνω από τη μέση τιμή για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τώρα υπάρχει τόσο μεγάλη ποσότητα ηλιακής ενέργεια που συμβαίνει το αντίθετο – οι τιμές καταρρέουν όταν ο ήλιος λάμπει και οι τιμές δέσμευσης για ηλιακή ενέργεια κινούνται προς τα κάτω.


Τιμές και επενδυτικές αποφάσεις

Οι ρυθμιστικές αρχές, δικαίως, δεν θα θέλουν να ενθαρρύνουν περισσότερη ηλιακή παραγωγή σε περιόδους που η παραγωγή είναι ήδη άφθονη (και τώρα ακόμη και υπερβολική, μερικές φορές) και αυτό απαιτεί οι νέοι παραγωγοί ηλιακής ενέργειας να μην λαμβάνουν πλέον θετική τιμή για την ηλεκτρική τους ενέργεια όταν υπάρχει ήδη μεγάλο μέρος του. Αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις νέες επενδυτικές αποφάσεις, αλλά η κλίμακα του προβλήματος μπορεί να απαιτήσει ακόμη και δράση κατά των υφιστάμενων παραγωγών.

Θα υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη ένταση μεταξύ της λογικής της εξισορρόπησης της προσφοράς και της ζήτησης στο ευρύτερο επίπεδο του συστήματος και προσαρμογή στις αγορές σε επίπεδο μεμονωμένης μονάδας.

Τα έργα ενδέχεται από το καθεστώς εσόδων τους να περιλαμβάνουν αποθηκευτικό χώρο ή άλλες δυνατότητες που επιτρέπουν τη βελτιστοποίηση στη συγκεκριμένη θέση τους, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι βέλτιστο για τη διαχείριση του ευρύτερου δικτύου.


Ο σχεδιασμός της αγοράς πρέπει να προσαρμοστεί

Ο σχεδιασμός της αγοράς πρέπει να προσαρμοστεί σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο στόλο παραγωγής σε συνεχή βάση, λαμβάνοντας υπόψη το υπάρχον δίκτυο και τους φυσικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς του, την πολύ αργή διαδικασία αδειοδότησης για νέες υποδομές δικτύου και την αδιάκοπη ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, τα καθεστώτα τιμών για τη χωρητικότητα αποθήκευσης θα είναι ένας από τους κρίσιμους μοχλούς νέων επενδύσεων και η διασύνδεση μεταξύ αυτού του ρυθμιστικού πλαισίου και αυτού για την παραγωγή θα είναι δύσκολη.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου:

  • Οι επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν μπορούν πλέον να λάβουν λευκή επιταγή για την εισαγωγή νέας δυναμικότητας στο διαδίκτυο, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον τρόπο με τον οποίο το προφίλ παραγωγής της  νέας μονάδας τους ταιριάζει στο σύστημα, επομένως είναι απαραίτητοι οι μηχανισμοί τιμολόγησης που τους συνδέουν με την τιμή δέσμευσης.
  • Η τοπική/ζωνική τιμολόγηση είναι μια σχετική λύση για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στην παραγωγή στα σωστά μέρη και για να σηματοδοτήσει πού οι επενδύσεις στο δίκτυο είναι οι πιο κρίσιμες.
  • Στο πλαίσιο της τιμολόγησης κατά ζώνες, η ενθάρρυνση των επενδυτών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να κατασκευάσουν υβριδικά έργα (με ηλιακή και αιολική χρησιμοποιώντας την ίδια σύνδεση δικτύου και πρόσθετη αποθήκευση) έχει νόημα. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγονται σε καθεστώτα τιμών που καλύπτουν πολύ μεγάλη περιοχή, καθώς θα ενθαρρύνουν το τοπικό ρυθμιστικό αρμπιτράζ και όχι τις σχετικές επενδύσεις.
  • Τα έργα αποθήκευσης θα πρέπει να ενθαρρύνονται σε αυτόνομη βάση και δεδομένης της αστάθειας των επιχειρηματικών μοντέλων σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, θα πρέπει να υπάρχει κάποια συνιστώσα της αμοιβής βάσει χωρητικότητας που θα βοηθά στη στήριξη της χρηματοδότησης (αλλά όπως και για την παραγωγή, πρέπει επίσης να υπάρχουν κίνητρα για την πραγματοποίηση επενδύσεων στα καλύτερα μέρη και τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών).Σε αυτό, οι επενδυτές δεν πρέπει να υποθέτουν ό,τι κάνουν είναι «καλό για τον πλανήτη» και αξίζει πλήρη πολιτική υποστήριξη.

Καθώς ο κλάδος ωριμάζει και αρχίζει να κυριαρχεί στο σύστημα, οι "ανταλλαγές" θα είναι πιο περίπλοκες και οι ρυθμιστικές αρχές θα έχουν όλο και περισσότερο καλούς λόγους να μην πάρουν απαραίτητα το μέρος των επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.Οι επενδυτές και ο κλάδος γενικότερα πρέπει να το λάβουν υπόψη.


www.worldenergynews.gr


Οι Jérôme Guillet & Erkan Uysal είναι ιδρυτές και διευθύνοντες σύμβουλοι της SNOW, που επικεντρώνεται στην πρώιμη ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης