Απόψεις

Άννα Καλλιάνη: Κομβική η Metlen για τις ελληνοβρετανικές σχέσεις

Άννα Καλλιάνη: Κομβική η Metlen για τις ελληνοβρετανικές σχέσεις
Αναλυτικά η ομιλία της κας Άννας Καλλιάνη, προέδρου του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, κατά την εκδήλωση BACK-TO-BUSINESS που έλαβε χώρα στις 26 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία
Από την ομιλία της Άννας Καλιάνη στην εκδήλωση Back to Business,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλοσωρίζω στην ετήσια επίσημη εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου που όπως κάθε χρονιά πραγματοποιείται στις αρχές του φθινοπώρου, σηματοδοτώντας τη νέα επιχειρηματική σαιζόν προκειμένου να εορτάσει τις ελληνοβρετανικες επιχειρηματικές σχέσεις και να αναδείξει τον ουσιαστικό ρόλο του Επιμελητηρίου μας. Του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου μας το οποίο σε λίγους μήνες, το 2025, θα περάσει το κατώφλι των 80 ετών, έχοντας ιδρυθεί το 1945.

Είμαστε στην διαδικασία διαμόρφωσης ενός φιλόδοξου πλάνου για το 2025 το οποίο θα μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με τη στήριξή σας, σας καλούμε να συμμετέχετε ενεργά και ας κάνουμε μία ολόκληρη χρονιά δημιουργικού εορτασμού!

Σήμερα είναι ιδιαίτερη τιμή μας που έχουμε επίτιμο προσκεκλημένο τον Πρόεδρο και Δειυθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Metlen, κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο. Ο Όμιλος Metlen που αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα πώς η υγιής ελληνική επιχειρηματικότητα, όχι μόνο έχει την ικανότητα να είναι εξωστρεφής, αλλά και να κυριαρχήσει διεθνώς, να διεκδικήσει επιτυχημένα ουσιαστικά μερίδια αγοράς παγκοσμίως, χτίζοντας συμμαχίες και συνέργειες, με ισχυρά θεμέλια το ανθρώπινο δυναμικό. Αναφέρομαι δε συγκεκριμένα και στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου όπου ο Όμιλος Metlen έχει ολοένα και πιο δυναμική παρουσία, αποδυκνείοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προοπτικές των ελληνοβρετανικών επιχειρηματικών σχέσεων.

Ευχόμαστε σε σύντομο και στο κατάλληλο βεβαίως χρονικό διάστημα, να έχουμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε και την παράλληλη εισαγωγή του Ομίλου Metlen στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ως ένα ορόσημό του για ακόμη μεγαλύτερα διεθνή επιτεύγματα.
Αναδυκνείοντας, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει ηγετική θέση ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο, ως προς την καινοτομία και τους θεσμούς, αλλά και ως ανεπτυγμένη αγορά ελκυστική για επενδύσεις και για περαιτέρω διεθνή επέκταση σε τρίτες χώρες.

Πιστεύουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών -αμφίδρομα- σε διάφορους τομείς της οικονομίας, και θα συνεισφέρουμε ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση.
Αναμένοντας με εξαιρετικό ενδιαφέρον σε λίγο την ομιλία του Προέδρου της Metlen, θα μου επιτρέψετε να επισημάνω λίγα σημεία:

Η ενεργειακή μετάβαση στην πράσινη οικονομία και η βιωσιμότητα σαφώς αποτελούν κεντρικούς άξονες της παγκόσμιας οικονομικής στρατηγικής, αλλά με ορθολογική πολιτική ώστε να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις.
Πλέον ο όρος sustainability πρέπει να έχει μία ευρύτερη έννοια που να περιλαμβάνει ως κύριες παραμέτρους και την οικονομία, την κοινωνία και τους πολίτες, και όχι μόνο τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος με κάθε τίμημα.

Η μέχρι τώρα διεθνής προσέγγιση -και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ήταν μυωπική, χωρίς να αντιδρά – πόσο μάλλον έγκαιρα- σε χρηματοοικονομικές και λοιπές στρεβλώσεις.
Οι πολίτες πρέπει να έχουν κατανόηση ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων της πράσινης μετάβασης, καθώς παρατηρείται στο όνομα της κλιματικής κρίσης να αιτιολογούνται ανεπαρκείς πολιτικές και ανορθολογικές απόψεις.

Μόνο έτσι οι κοινωνίες θα έχουν την αίσθηση της δικαιοσύνης / του fairness, προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, να στηρίξουν πιο μακροπρόθεσμα πολιτικές – και το ίδιο ισχύει και για την μακροπρόθεσμη αξία των εταιριών. Σαφώς έχουμε ελεύθερη οικονομία, πρέπει να γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να επικρατεί ένα πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και οι εταιρίες πρέπει να αντιληφθούν από πλευράς τους τις παραμέτρους που τις οδηγούν σε μεγιστοποίηση της μακροπρόθεσμης προστιθέμενης αξίας τους.
Απαιτούνται άμεσες δράσεις.

Πρέπει να έχουμε συναίσθηση της κρισιμότητας των καιρών μας που απαιτεί ευθύνη, κριτική σκέψη και συνεχή προετοιμασία διαχείρισης κρίσεων δεδομένων των παγκόσμιων γεωπολιτικών προκλήσεων.

Οι πολιτικές εξελίξεις – κυρίως οι εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες- θα καθορίσουν σημαντικό μέρος των γεωπολιτικών τάσεων, των ευρύτερων οικονομικών επιπτώσεων και συνεπώς θα προσδιορίσουν και την κατεύθυνση των χρηματαγορών και την ελκυστικότητα των επενδύσεων παγκοσμίως.

Η χώρα μας, έχοντας ενισχύσει διεθνώς το brand name της, έχει τη δυνατότητα και πρέπει να κάνει παρεμβάσεις σε καίρια θέματα διεθνώς – όπως πρόσφατα έπραξε ο πρωθυπουργός προς την ΕΕ-, ενώ είναι σημαντική η ολοένα και πιο ενεργή συμμετοχή μας σε διεθνείς οργανισμούς και think tanks.

Σε αυτό το περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις και κρίσεις καλούμαστε ως χώρα να συνεχίσουμε αμείωτα στη υλοποίηση πολυεπίπεδων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο και διατηρήσιμο παραγωγικό μοντέλο.

Ενώ η έμφαση στην έρευνα, την καινοτομία, την εκπαίδευση, τον μετασχηματισμό της εργασίας, αλλά και τις startups αποτελούν ουσιαστικούς παράγοντες αυτού του νέου μοντέλου.

Με επιδίωξή μας να αποτελεί η συνεχής βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, η δημιουργία όλο και περισσότερων ώριμων επενδυτικών έργων που μπορούν να απευθυνθούν στην διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Μέσα σε αυτό το δυναμικό και ευμετάβλητο πλαίσιο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο, με συνέπεια και αξιοπιστία, με σεβασμό στην ιστορία του, συνδράμει με αποφασιστικό τρόπο στην περαιτέρω ενίσχυση των ελληνοβρετανικών επιχειρηματικών σχέσεων, αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας των δύο χωρών, και διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για διατηρήσιμη και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας. Εκφράζω δε τη δέσμευσή μας προς τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου ότι θα συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά.

Ευελπιστώ ότι μετά τις Βρετανικές εκλογές και την πολιτική σταθερότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήρθε η ώρα να αρχίσουν σύντομα οι συνομιλίες – σε διμερές επίπεδο αλλά και με την ΕΕ- για την βελτίωση των όρων συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας / Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέρα από θέματα άμυνας και ασφάλειας, ενδεικτικά σε εμπορικά θέματα ιδιαίτερα μετά το Brexit, την μεγαλύτερη ευελιξία πρόσβασης στην αγορά εργασίας, την εκπαίδευση, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τη διαδύνδεση επιχειρηματικών φορέων.

Πιστεύουμε στη στρατηγική προσέγγιση των δύο χωρών μας. Προτείνουμε τη διαμόρφωση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου και των δύο χωρών προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε στενή συνεργασία και με τους φορείς στην Ελλάδα που εκπροσωπούν την επιχειρηματικότητα, καθώς και την Βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα αλλά και τα British Chambers of Commerce που έχουν πρωτοστατήσει στις δημόσιες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες τους προς την βρετανική κυβέρνηση.

Προτού κλείσω την ομιλία μου :

Επιτρέψτε μου να μεταφέρω τις προσωπικές ευχές μου στον Πρόεδρο της Metlen κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο - Είστε ένας εμπνευσμένος ηγέτης, η πορεία σας έχει αφήσει ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα, όχι μόνο στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία, στον πολιτισμό.

Εύχομαι το όραμά σας να συνεχίσει να εμπνέει και να οδηγεί τα στελέχη σας, τις επόμενες γενιές επιχειρηματιών και ηγετών, και τα παιδιά σας. Να σας καθοδηγεί το φως όσο ψηλά στοχεύετε.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Βρετανική πρεσβεία, τον Βρετανό πρέσβη Matthew Lodge, για την εμπιστοσύνη που μας έχουν δείξει και την άριστη συνεργασία.

Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας, εύχομαι να περάσετε μία υπέροχη βραδιά και να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και μετά το πέρας του δείπνου. Σε αυτό το σημείο θα καλέσω στο βήμα τον αξιότιμο Βρετανό Πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Matthew Lodge.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης