Τα γενικά συνδικάτα CFDT και CGT δήλωσαν στο Reuters ότι η δεύτερη μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης αερίου της Γαλλίας δεν λαμβάνει πλέον φυσικό αέριο, πράγμα που θα συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα (4/7), λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων, σύμφωνα με το Reuters.
Οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο στο Gournay-sur-Aronde, που βρίσκεται 93 χλμ βόρεια του Παρισιού, λένε ότι απεργούν για να απαιτήσουν υψηλότερους μισθούς εν μέσω ραγδαίας αύξησης του παγκόσμιου πληθωρισμού.
Η βιομηχανική δράση κερδίζει δυναμική στον ενεργειακό τομέα της Γαλλίας, τη στιγμή που ο Πρόεδρος Emmanuel Macron και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του αντιμετωπίζουν την κρίση φυσικού αερίου που προκαλεί ανησυχίες για τις χειμερινές προμήθειες. Η γαλλική εταιρεία παροχής φυσικού αερίου Engie, η οποία εκμεταλλεύεται την εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου Gournay, είπε στο Reuters ότι «υπάρχει μακροχρόνια προγραμματισμένη συντήρηση. Οι εργασίες θα επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες».
Τέλος, συμπλήρωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γεμίσει τις δεξαμενές αποθήκευσης ενόψει του χειμώνα έως την 1η Νοεμβρίου.
Στα αξιοσημείωτα, που γίνονται όμως στην Γαλλία είναι και η αρνητική πολιτική βούληση σύμφωνα με το montelnews.com για να συνδεθούν στον δίκτυο έργα 7 GW ΑΠΕ, την ώρα που ετοιμάζουν την λιγνιτική Emile Huchet προς επαναλειτουργία, δυναμικότητας 595 MW!
Οι προειδοποιήσεις των «μεγάλων»
Σημειώνεται ότι στο περασμένο φύλλο της κυριακάτικης εφημερίδας Journal du Dimanche, οι επικεφαλής των γαλλικών ενεργειακών κολοσσών Engie, EDF και TotalEnergies ζήτησαν από νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μειώσουν «αμέσως» την κατανάλωση ενέργειας προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι τον φετινό χειμώνα για να αντιμετωπίσουν μια διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση.
Το μπλόκο στα διυλιστήρια της TotalEnergies
Τέλος, πριν δέκα μέρες σωματεία εργαζομένων σε διυλιστήρια της Total Energies στη Γαλλία προχώρησαν σε απεργία, με τη στήριξη του ισχυρού εργατικού συνδικάτου CGT. Το αίτημα που προώθησε το εργατικό συνδικάτο CGT ήταν η άμεση αύξηση των μισθών για να αντισταθμιστεί ο κλιμακούμενος πληθωρισμός. Επικαλέστηκε, άλλωστε, τη μεγάλη αύξηση που σημείωσαν τα κέρδη της Total Energies, καθώς η ενεργειακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη οδηγεί σε συνεχή άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου.
Είναι πιθανό να προταθεί και δεύτερη ημέρα απεργίας αυτό το καλοκαίρι. Περαιτέρω δράση θα αποφασιστεί από τους εργαζομένους, αλλά θα μπορούσε να λάβει χώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου της Total Energies στις 28 Ιουλίου ή τον Σεπτέμβριο.
www.worldenergynews.gr