Φυσικό Αέριο

ΡΑΕ: Ιστορικό χαμηλό για τις τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου στο α’ τρίμηνο του 2020

ΡΑΕ: Ιστορικό χαμηλό για τις τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου στο α’ τρίμηνο του 2020
Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, η τιμή εισαγωγής σημειώνει ραγδαία πτώση από την αρχή του έτους, αγγίζοντας τα 11,9 ευρώ/MWh το Μάρτιο

«Βουτιά» σημείωσαν οι ταρίφες εισαγωγής φυσικού αερίου κατά το α’ τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ για την μηνιαία μεσοσταθμική τιμή «εισόδου» καυσίμου στο ΕΣΜΦΑ.

Με βάση τα στοιχεία για την περίοδο Απρίλιος 2017 – Μάρτιος 2020, τον φετινό Ιανουάριο η τιμή διαμορφώθηκε σε 16,2 ευρώ/MWh, η οποία ήταν ήδη μικρότερη από όλες τις μηνιαίες ταρίφες στο εν λόγω χρονικό διάστημα.
Μάλιστα, τον επόμενο μήνα σημειώθηκε ακόμη μεγαλύτερη πτώση, με την τιμή εισαγωγής να διαμορφώνεται σε 13,1 ευρώ/MWh. Η πτωτική τάση συνεχίστηκε και τον Μάρτιο, όταν το μέσο κόστος εισαγωγής άγγιξε τα 11,9 ευρώ/ MWh.

nok45

Τα παραπάνω στοιχεία εξηγούν τη στροφή πολλών ελληνικών εταιριών στην εισαγωγή φυσικού αερίου τόσο μέσω της Ρεβυθούσας (LNG), όσο και μέσω αγωγών. Ενδεικτική της τάσης της αγοράς προς το φυσικό αέριο είναι ότι το πρώτο τετράμηνο του 2020 οι συνολικές ποσότητες που εισήχθησαν από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου αλλά και διακινήθηκαν προς την εσωτερική και εξωτερική αγορά ήταν περισσότερες κατά 17% έναντι του αντίστοιχου περσινού τετραμήνου.

Από αυτές τις ποσότητες, ένα μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιήθηκε στην ηλεκτροπαραγωγή, οι χαμηλές τιμές εξασφαλίζουν χαμηλό κόστος παραγωγής ρεύματος και προφανώς σημαντικά περιθώρια κέρδους. Σε αυτό το πλαίσιο, το φυσικό αέριο έχει αναδειχθεί από τις αρχές του χρόνου σε βασικό καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Ο υπολογισμός των στοιχείων από τη ΡΑΕ έγινε στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της για εποπτεία της αγοράς ενέργειας, κατά τα προβλεπόμενα στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του ν. 2773/1999, προέβη για πρώτη φορά στις 2.8.2011 στην ανάρτηση της υπολογισθείσας από τη ΡΑΕ μηνιαίας μεσοσταθμικής τιμής εισαγωγής φυσικού αερίου στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, βάσει των στοιχείων που παρέχονται κατά δήλωση των εισαγωγέων.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Υπουργική Απόφαση υπ΄ αριθμ. Δ1/Γ/400 (ΦΕΚ Β’ 33/19.1.2007), με θέμα «Καθορισμός διαδικασίας συλλογής και επεξεργασίας των στοιχείων που απαιτούνται για τον υπολογισμό της μεσοσταθμικής τιμής εισαγωγής Φυσικού Αερίου», οι επιχειρήσεις που εισάγουν φυσικό αέριο στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου υποχρεούνται να παρέχουν στη ΡΑΕ, ανά τρίμηνο, στοιχεία τιμών και ποσοτήτων του εισαγόμενου φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης