Αναλύσεις

Πρωτοβουλίες Dijsselbloem για άρση του αδιεξόδου και κλείσιμο της β' αξιολόγησης

tags :
Πρωτοβουλίες Dijsselbloem για άρση του αδιεξόδου και κλείσιμο της β' αξιολόγησης
Στην 3η αξιολόγηση μετατίθεται το QE
Πρωτοβουλίες αναλαμβάνει από αύριο 10 Φεβρουαρίου 2017 ο επικεφαλής του Eurogroup Dijsselbloem με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση με συμμετοχή του ΔΝΤ αν όχι στις 20 Φεβρουαρίου που φαίνεται ανέφικτο αλλά κάποια στιγμή αρχές Μαρτίου.
Στόχος είναι έως στις 10 Μαρτίου του 2017 ακόμη και σε έκτακτο Eurogroup να υπάρξει κάποιας μορφής συμφωνία.
Πηγή που μίλησε στο bankingnews τονίζει ότι «ο Χουλιαράκης ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών δεν θα παραβρεθεί στο Euro Working Group στις 9/2/2017 επειδή άμεσα ο Dijsselbloem θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Ελλάδος και δανειστών.
Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι θα εξεταστούν δύο σχέδια.
Το πρώτο σχέδιο περιλαμβάνει λύση πακέτο με αποδοχή όλων των μέτρων που προτείνει το ΔΝΤ και με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.
Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα λάβει μια υποσχετική για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ποσοτική χαλάρωση το στις 9 Ιουνίου του 2017.
Επειδή η Ελλάδα αντιδρά στην νομοθέτηση σκληρών μέτρων υπάρχει και δεύτερο σχέδιο.
Στο δεύτερο σχέδιο θα τμηματοποιηθεί η αξιολόγηση.
Στο σχέδιο αυτό η Ελλάδα υποχρεούται να μειώσει το αφορολόγητο στις 5.000 ευρώ και υπό όρους 6.000 ευρώ.
Σε επόμενη φάση θα συμφωνηθεί η νομοθέτηση των μέτρων για το 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.
Και στην μια και στην άλλη περίπτωση η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να πάρει μέτρα αυτό είναι 100% σίγουρο.
Στο πρώτο σχέδιο θα πάρει ποσοτική χαλάρωση και στο δεύτερο σχέδιο οριστικά δεν θα πάρει ποσοτική χαλάρωση ή θα εξεταστεί στην τρίτη αξιολόγηση προς το τέλος του 2017.
Στο πρώτο σχέδιο το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα αφού θα δοθεί η υποσχετική για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Στο δεύτερο σχέδιο και χωρίς μεσοπρόθεσμα εφαρμοσμένα η Ελλάδα δεν θα πάει ποσοτική χαλάρωση τους επόμενους μήνες και το ΔΝΤ θα έχει αυξημένο εποπτικό ρόλο.

Ποιο από τα δύο σχέδια θα υλοποιηθούν;

Θα υπάρξει ένας συγκερασμός.
Η Ελλάδα θα μειώσει 100% το αφορολόγητο στις 5.000 ή 6.000 ευρώ.
Θα δεχθεί τον δημοσιονομικό κόφτη δαπανών με μέτρα που θα καλύπτουν τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018 με νομοθετημένα μέτρα και θα πάρει υποσχετική για το χρέος με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.
Το ΔΝΤ όμως είναι δύσκολο έως αδύνατο να συμμετάσχει με νέα κεφάλαια στο τρίτο ελληνικό μνημόνιο και δεν θα αλλάξει την έκθεση βιωσιμότητας DSA…οπότε θεωρείται έως αδύνατο η Ελλάδα να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση στους επόμενους μήνες.
Η Ελλάδα θα κλείσει την αξιολόγηση, θα πάρει την δόση και θα ποντάρει στην τρίτη αξιολόγηση να κλειδώσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση εάν υπάρχει και μετά το 2017.
Το νέο στοιχείο είναι ότι μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ποσοτική χαλάρωση μετατίθενται για την τρίτη αξιολόγηση προς το τέλος του 2017

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης