Αμετακίνητη η ΔΕΗ στο θέμα της ΛΑΡΚΟ – Στον ΑΔΜΗΕ η απόφαση για το κατέβασμα του διακόπτη

Αμετακίνητη η ΔΕΗ στο θέμα της ΛΑΡΚΟ – Στον ΑΔΜΗΕ η απόφαση για το κατέβασμα του διακόπτη

Την ίδια στιγμή η βιομηχανία που αρνείται να πληρώσει τις οφειλές της, αυξάνει το μισθολογικό της κόστος κατά 25%!

Αποφασισμένη να τηρήσει το τελεσίγραφο και να διακόψει την ηλεκτροδότηση της ΛΑΡΚΟ, εάν σήμερα Παρασκευή (13/6) δεν καταβληθούν τουλάχιστον τα 2,5 εκατ. ευρώ που χρωστάει η βιομηχανία για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του Μαρτίου, είναι η διοίκηση της ΔΕΗ, ειδικά μετά τις απαντήσεις που έλαβε από τη ΛΑΡΚΟ στις σχετικές προειδοποιητικές επιστολές της.
Η ΔΕΗ έχει χαρακτηρίσει ήδη ως εμπαιγμό την απάντηση της ΛΑΡΚΟ ότι θα  πληρώσει στις 24 - 25 Ιουνίου τα 2,5 εκατ. ευρώ του λογαριασμού του Μαρτίου, στις 26 - 27 Ιουνίου 1,5 εκατ. ευρώ έναντι της κατανάλωσης του Απριλίου και 1 εκατ. ευρώ στις 10 Ιουλίου.
Και βεβαίως μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να θεωρηθεί από τη ΔΕΗ η βελτιωτική πρόταση της ΛΑΡΚΟ για καταβολή του συνόλου των 2,5 εκατ. ευρώ του Απριλίου στις 7 Ιουλίου ημέρα Κυριακή (με κλειστές τράπεζες) και ανήμερα των εθνικών εκλογών.
Είναι σαφές ότι η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ χειρίζεται το θέμα με το βλέμμα στραμμένο προς τις εκλογές, θεωρώντας ότι στο μέσο της προεκλογικής περιόδου η ΔΕΗ δεν θα κατεβάσει το διακόπτη.
Ωστόσο το ύψος των συνολικών οφειλών της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ που ξεπερνούν τα 310 εκατ. ευρώ, η μη τήρηση αλλεπάλληλων ευνοϊκών ρυθμίσεων,  η ελαφρότητα με την οποία χειρίζεται το θέμα η διοίκηση της βιομηχανίας η οποία φαίνεται ότι κινείται μόνο με πολιτικά κριτήρια αξιοποιώντας ως ασπίδα τους εργαζόμενους και το πολιτικό κόστος, έχουν οδηγήσει την όλη υπόθεση σε οριακό σημείο.

«Λεφτά υπάρχουν» για αύξηση μισθολογικού κόστους

Σε όλα τα προηγούμενα ήρθαν να προστεθούν και οι πληροφορίες περί της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας τριετούς διάρκειας που προωθεί η διοίκηση της βιομηχανίας και η οποία θα αυξήσει άμεσα το μισθολογικό κόστος κατά 10%, ενώ σε βάθος τριετίας - έως τις 30 Ιουνίου 2022 - αυξάνει τη μισθολογική δαπάνη κατά 25%.
Η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει αύξηση των βασικών μισθών σε 950 έως 1.220 ευρώ ανάλογα με το μισθολογικό κλιμάκιο.
Τα ποσά αυτά αυξάνονται κατά 2 ευρώ την ημέρα από τον Σεπτέμβριο του 2020 και επιπλέον 2 ευρώ την ημέρα από τον Σεπτέμβριο του 2022. Επίσης από τον Ιανουάριο του 2020 ξεπαγώνουν και οι τριετίες σταδιακά έως το 2022.
Εξάλλου στη νέα συλλογική σύμβαση πέραν των βασικών μισθών προβλέπονται διάφορα επιδόματα για κάθε ειδικότητα βάρδιας από 114,67 ευρώ έως 190 ευρώ, επιδόματα γαλοπούλας και αρνιού τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, επίδομα παραγωγικότητας με βάση τη μέση τιμή του νικελίου και την ποσότητα της παραγωγής.
Τέλος, προβλέπεται ότι όταν o εργαζόμενος συμπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης παίρνει πλήρη αποζημίωση απόλυσης ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας του.

Περιθώριο 20 ημερών από τον ΑΔΜΗΕ

Έτσι η διοίκηση της ΔΕΗ είναι αποφασισμένη να στείλει σήμερα ή το πρωί της Δευτέρας στον ΑΔΜΗΕ επιστολή με την οποία θα ενημερώνει τον διαχειριστή ότι αίρει την εκπροσώπηση της ΛΑΡΚΟ.
Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τον Κώδικα ο ΑΔΜΗΕ δίνει περιθώριο 20 ημερών και εφόσον δεν έχει βρεθεί λύση τότε εφαρμόζει την άρση της εκπροσώπησης και είτε διακόπτει την ηλεκτροδότηση της ΛΑΡΚΟ είτε συνεχίζει να την ηλεκτροδοτεί αναλαμβάνοντας το κόστος.
Όπως υποστηρίζουν κύκλοι της ΔΕΗ η νέα σύμβαση της με τη ΛΑΡΚΟ επιτρέπει την άμεση διακοπή της ηλεκτροδότησης δεδομένου ότι ήδη των περασμένο Δεκέμβριο είχε γίνει όλη η προαναφερόμενη διαδικασία με την αποστολή των εξωδίκων για άρση της εκπροσώπησης.
Πάντως όλα δείχνουν ότι ο ΑΔΜΗΕ θα τηρήσει όσα προβλέπει ο Κώδικας και θα περιμένει να παρέλθει το 20ημερο.
Πόσο μάλλον που αυτό επιτρέπει να περάσει η κρίσιμη προεκλογική περίοδος και το πρόβλημα να «σκάσει» στη συνέχεια. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης