Η μεταλλουργία αποτελεί κύριο άξονα ανάπτυξης και δημιουργίας για τη Metlen Energy & Metals (πρώην MYTILINEOS), προσφέροντας πολλαπλά οφέλη και προστιθέμενη αξία για την εταιρεία, τους εργαζόμενους, τους μετόχους, τις τοπικές κοινωνίες και τη χώρα μας, με επίκεντρο το ιστορικό εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος, τη μοναδική πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το εργοστάσιο έχει ετήσια δυναμικότητα παραγωγής που ξεπερνά τους 190.000 τόνους σε αλουμίνιο και τους 860.000 τόνους σε αλουμίνα. Παράλληλα, θεωρείται πυλώνας της ελληνικής βιομηχανίας εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια, καθώς και ένας από τους ισχυρότερους εκπροσώπους του κλάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρώτη ύλη για τη δημιουργία αλουμίνας και αλουμινίου είναι ο βωξίτης. Και μάλιστα ο ελληνικός βωξίτης, που θεωρείται από τους καλύτερους διεθνώς. Από τα ορυχεία Παρνασσου, το μοναδικό αυτό μετάλλευμα έρχεται στο φως από τις δικές μας Δελφοί Δίστομον και την προσφάτως αποκτηθείσα Ευρωπαϊκοί Βωξίτες. Ο ορυκτός πλούτος παραμένει σε ελληνικά χέρια και αναγάγει τη Metlen στον μεγαλύτερο παραγωγό βωξίτη στην Ευρώπη. Ο Βωξίτης έχει χαρακτηρισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως στρατηγική πρώτη ύλη, κρίσιμη για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, καθώς συμβάλλει σε πλήθος έργων που προάγουν παγκοσμίως την προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής
Το αλουμίνιο, χάρη στις ιδιότητές του (είναι εύπλαστο, ενεργειακά αποδοτικό, ανακυκλώνεται) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς σημαντικούς τομείς, όπως η αεροναυπηγική, η αυτοκινητοβιομηχανία, οι ανεμογεννήτριες, η ναυπηγική, η οικοδομική δραστηριότητα και σε συσκευασίες προϊόντων. Η παραγωγή του δεν γίνεται μόνο προωτογενώς, αλλά και μέσω ανακύκλωσης, χωρίς να χάνονται οι πολυτιμες ιδιότητες του μετάλλου. H Metlen άλλωστε δραστηριοποιείται μέσω της ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ., του μεγαλύτερου παραγωγού ανακυκλωμένου αλουμινίου στην Ελλάδα, και στην παραγωγή δευτερόχυτου αλουμινίου. Μέσω της ανακύκλωσης μάλιστα, απαιτείται μόνο το 5% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου, ενώ παράγει 95% λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
Παράλληλα, επενδύοντας σε εξειδικευμένα ερευνητικά προγράμματα και μελέτες για τη διαχείριση των καταλοίπων βωξίτη, δημιουργούμε πηγή αξίας, αναπτύσσοντας νέες διαδικασίες για την βιώσιμη χρήση τους, στο πλαίσιο δράσεων για την κυκλική οικονομία. Εστιάζοντας στην έρευνα για την αξιοποίηση καταλοίπων βωξίτη και την ανάκτηση σπάνιων γαιών, όπως το σκάνδιο έχουμε αναπτύξει έναν ισχυρό οργανισμό Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D). Το υπερπολύτιμο σκάνδιο ανακτάται με βιώσιμο τρόπο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές και κρίσιμες τεχνολογίες όπως:
- Μονάδες παραγωγής ρεύματος τελευταίας τεχνολογίας και ανώτερης απόδοσης
- Υπερ-αποδοτικά λέιζερ
- Εξαιρετικά ανθεκτικά & ελαφρά κράματα αλουμινίου για εφαρμογές αεροδιαστημικής
Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε τη συνδρομή της Metlen για να καλυφθούν οι ανάγκες της ηπείρου σε γάλλιο. Το γάλλιο, άλλωστε, αποτελεί αναγκαία πρώτη ύλη για την υλοποίηση δικτύων 5G, την κατασκευή φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, την παραγωγή μικροτσίπ, καθώς και για την ανάπτυξη ραντάρ και σύγχρονων τεχνολογιών άμυνας. Η εταιρεία ήδη εξελίσσει ένα πιλοτικό έργο για να αξιολογήσει τον πιο οικονομικό τρόπο εξαγωγής γαλλίου και σχεδιάζει ένα επενδυτικό σχέδιο για την παραγωγή του από κατάλοιπα βωξίτη.
Ειδική αναφορά θα κάνω σε αυτό το σημείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα της δραστηριότητας την Metlen, καθώς συμβάλλει με τη δημιουργία αξίας για την κοινωνία. Αν και ο όρος «μεταλλουργία» μπορεί για πολλούς να παραπέμπει σε βαριά δραστηριότητα με ενδεχόμενες επιβαρυντικές επιπτώσεις για την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της Metlen. Έχουμε, ειδικότερα, ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της «πράσινης μεταλλουργίας», μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα άνω του 60% μέχρι σήμερα, ενώ στοχεύουμε να μειώσουμε τις εκπομπές μας κατά επιπλέον 30% έως το 2030, και να επιτύχουμε μηδενικές εκπομπές έως το 2050.
Το μείγμα δράσεων που έχουμε υιοθετήσει για τη μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος περιλαμβάνει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, καθώς και την αύξηση της παραγωγής ανακυκλωμένου αλουμινίου.
Ο κ. Δημήτρης Στεφανίδης είναι Chief Executive Director Metallurgy- Metlen Energy & Metals
www.worldenergynews.gr