Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Τι μέλλει γενέσθαι στην συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Τι μέλλει γενέσθαι στην συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
Στο ελληνοτουρκικό ραντεβού μένει να φανεί αν, υπό τις νέες πιέσεις του κ. Γκουτέρες, η Άγκυρα μπορεί να συμφωνήσει σε κατ' αρχήν επανέναρξη του διαλόγου ή θα επιμείνει σε αυτή τη στάση

Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι ψηλά στην ατζέντα της επικείμενης συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στην σημερινή συζήτηση που θα έχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, θα τεθεί το ζήτημα της προώθησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου, σε μια ανοιχτή υπόθεση όπου απαιτείται πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα.

«Είναι ένα έργο το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία, έχει και μεγάλο κόστος και, όπως αντιλαμβάνεστε, καθήκον της κάθε κυβέρνησης είναι να παλεύει, να διεκδικεί για τον σωστό επιμερισμό του κόστους. Τι σημαίνει κόστος; Σημαίνει επιβάρυνση για το κάθε κράτος. Αυτή είναι η υποχρέωση μιας κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες», σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς για εμπλοκή της Τουρκίας και προσπάθεια αποφυγής της έντασης με την Άγκυρα.

Αντιθέτως, για την ελληνική πλευρά, αγκάθι είναι η οικονομική βιωσιμότητα του έργου και η ανάγκη να ληφθεί ξεκάθαρη δέσμευση για το ποσό που θα καλύψει η Κύπρος την επόμενη πενταετία ώστε να μην υπάρχει υπέρογκη επιβάρυνση για τους Έλληνες καταναλωτές. Αν ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια, το έργο θα προχωρήσει γρήγορα, εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, συμπληρώνοντας ότι «το γεωπολιτικό περιβάλλον δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα». Έτσι, μια ώθηση από την πλευρά των δύο ηγετών στη σημερινή συνάντηση θα κριθεί ως εποικοδομητική προκειμένου να επιταχυνθούν και οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Για το Κυπριακό

Όσον αφορά το Κυπριακό, οι επόμενες εβδομάδες χαρακτηρίζονται κρίσιμες από διπλωματικές πηγές, με την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων μερών στη Νέα Υόρκη το διάστημα 22 με 26 Σεπτεμβρίου και τις επαφές με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος έχει αναλάβει προσωπικά την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.

Ελλάδα και Κύπρος έχουν δηλώσει έτοιμες να συμβάλουν ουσιαστικά στην προσπάθεια για μια βιώσιμη λύση, έχοντας συγκεκριμένο σχέδιο και προτάσεις, που σε κάθε περίπτωση θα κινούνται στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Έχω την αίσθηση ότι οι συνθήκες έχουν ένα στοιχείο ευνοϊκό. Αισθάνομαι ότι η θέση της Ελλάδας στον κόσμο, ενόψει και της ανάληψης της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επόμενη διετία, το διεθνές μας αποτύπωμα, η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, αλλά και η ενεργός εμπλοκή και προτεραιοποίηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αποτελούν ένα σχετικώς εύφορο έδαφος για να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε τη συζήτηση. Η διαίρεση δεν είναι ποτέ αποδεκτή. Λύση όμως θα προέλθει μόνο μέσα από τη συζήτηση», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η θέση του Γκουτέρες

Το θέμα αναμένεται να τεθεί και στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν, όπως είχε από ελληνικής πλευράς και στη συνάντηση των δύο ηγετών στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο.

Η θέση της Τουρκίας για διχοτόμηση του νησιού έχει περιπλέξει την κατάσταση, ειδικά από τη στιγμή που ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίζεται αδιάλλακτος στις δημόσιες τοποθετήσεις του.

Στο ελληνοτουρκικό ραντεβού μένει να φανεί αν, υπό τις νέες πιέσεις του κ. Γκουτέρες, η Άγκυρα μπορεί να συμφωνήσει σε κατ' αρχήν επανέναρξη του διαλόγου ή θα επιμείνει σε αυτή τη στάση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης