Επικαιρότητα

Στο 3,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Χειρότερα του αναμενόμενου οι δείκτες τον Αύγουστο

Στο 3,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Χειρότερα του αναμενόμενου οι δείκτες τον Αύγουστο
Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι κράτη μέλη της ΕΕ, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε έξι
Στο 3,2% επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στην Ελλάδα από 3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα (18/9) στη δημοσιότητα η Eurostat.

Τον Αύγουστο του 2023 ο πληθωρισμός ήταν στο 3,5%.

Στο 2,2% από 2,6% τον Ιούλιο, υποχώρησε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, όπως αναφέρουν τα τελικά στοιχεία της Eurostat.

Παράλληλα, το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν στο 2,4% τον Αύγουστο από 2,8% τον Ιούλιο και 5,9% ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, διατηρήθηκε στο 2,8% σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη τον Αύγουστο.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (0,8%), τη Λετονία (0,9%), την Ιρλανδία , τη Σλοβενία και τη Φινλανδία (1,1%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (5,3%), στο Βέλγιο (4,3%) και στην Πολωνία (4,0%). Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε έξι.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 3,2%, αυξημένος από το 3% που είχε καταγράψει τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με την Eurostat το Αύγουστο του 2024, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,88 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,46 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,11 ποσοστιαίες μονάδες) και την ενέργεια (-0,29 π.μ.).

H ιδιωτική κατανάλωση, που θεωρείται βασικός παράγοντας για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, δεν κατάφερε να τονωθεί στην αναφερόμενη περίοδο (μειώθηκε 0,1%).

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, το ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μετά από +0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2024). Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,1% (μετά από +2,9% το προηγούμενο τρίμηνο).

Η Πολωνία (+1,5%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από την Ελλάδα (+1,1%) και την Ολλανδία (+1,0%). Οι υψηλότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (-1,0%), τη Λετονία (-0,9%) και την Αυστρία (-0,4%).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης