Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενιαία ευρωπαϊκή τιμή ενέργειας ζητούν οι ιταλικές ενεργοβόρες (Montel)

Ενιαία ευρωπαϊκή τιμή ενέργειας ζητούν οι ιταλικές ενεργοβόρες (Montel)
Μια τέτοια ρύθμιση θα αντέστρεφε το ανταγωνιστικό μειονέκτημα που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές εταιρείες και θα παρείχε ίσους όρους ανταγωνισμού για τον κλάδο σε ολόκληρη την ήπειρο
Οι ιταλικές βιομηχανίες ζητούν τον καθορισμό μιας ενιαίας ευρωπαϊκής τιμής ενέργειας με στόχο τον περιορισμό του αυξανόμενου κόστους παραγωγής των εγχώριων ενεργοβόρων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το Montel, μια τέτοια ρύθμιση θα αντέστρεφε το ανταγωνιστικό μειονέκτημα που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές εταιρείες και θα παρείχε ίσους όρους ανταγωνισμού για τον κλάδο σε ολόκληρη την ήπειρο, δήλωσε τη Δευτέρα (02/9) η ιταλική ένωση χυτηρίων Assofond.

«Η διαφορά κόστους μεταξύ αυτού που πληρώνουμε σήμερα για την ηλεκτρική ενέργεια σε σύγκριση με τους Γάλλους, Ισπανούς και Γερμανούς ανταγωνιστές μας είναι πλέον μη βιώσιμη», δήλωσε ο πρόεδρος της Assofond, Fabio Zanardi.

«Η διαφορά οφείλεται μόνο εν μέρει στα θεμελιώδη στοιχεία της παραγωγής: τα μέτρα στήριξης για τους ενεργοβόρους χρήστες που ωφελούν τους ανταγωνιστές μας κάνουν σημαντική διαφορά αυτή τη στιγμή».

Οι ευρωπαϊκές τιμές spot ηλεκτρικής ενέργειας έχουν υποχωρήσει από τα ρεκόρ που άγγιξαν το 2022 - που ωθήθηκαν από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και άλλες περιφερειακές και πληθωριστικές πιέσεις - αλλά συνεχίζουν να παραμένουν ευμετάβλητες και αποκλίνουσες στις διάφορες αγορές.

Τον Ιούλιο, η μέση τιμή spot της Ιταλίας ήταν 112,32 ευρώ/MWh, έναντι 67,70 ευρώ/MWh στη Γερμανία, 72,31 ευρώ/MWh στην Ισπανία και 47,03 ευρώ/MWh στη Γαλλία.

Τον Αύγουστο, η μέση τιμή spot της Ιταλίας έφθασε τα 128,44 ευρώ/MWh, την υψηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 2023.

Μη βιώσιμη πρόταση

Ο σύμβουλος ενέργειας Sergio Giraldo εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με την πρόταση της Assofond για μια ενιαία ευρωπαϊκή τιμή ενέργειας, λέγοντας ότι το υφιστάμενο σύστημα οριακών τιμών και οι περιορισμοί του δικτύου την καθιστούν μη πρακτική.

«Με την Ιταλία να πρόκειται να μεταβεί σε τιμές ζώνης για να αντικαταστήσει την τρέχουσα ενιαία εθνική τιμή, γνωστή ως PUN, μια ενιαία ευρωπαϊκή τιμή φαίνεται ακόμη πιο δύσκολη», σημείωσε.

«Θεωρητικά, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια τιμή-δείκτης, η οποία θα υπολογίζεται ως ο σταθμισμένος μέσος όρος όλων των ευρωπαϊκών ζωνικών τιμών και η οποία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς της αγοράς», δήλωσε ο Giraldo.

«Ωστόσο, από εμπορική άποψη, οι διαφορές τιμών μεταξύ των χωρών θα παρέμεναν. Οι ασυμμετρίες μεταξύ των χωρών μπορούν να μειωθούν με τη βελτίωση των διασυνδέσεων και οι τιμές μπορούν να μειωθούν με μεγαλύτερη προσφορά ενέργειας».

«Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει μια απλή λύση, αλλά οι διαφορές μεταξύ των χωρών είναι πραγματικά σημαντικές... οπότε ιδανικά χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση για να εξαλείψουμε αυτές τις τεράστιες διαφορές», δήλωσε ειδικός του κλάδου.

«Το αν αυτό θα οδηγήσει σε μια πλήρη μεταρρύθμιση της αγοράς ή θα ευθυγραμμιστεί με ανώτατες τιμές για ολόκληρη την ευρωπαϊκή βιομηχανία, μένει να το δούμε, ανάλογα με το τι είναι πιο εφικτό».

Κυβερνητική στήριξη

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημοπρατήσει 20 TWh ενέργειας σε ενεργοβόρες βιομηχανίες με 60 ευρώ/MWh - περίπου το μισό κόστος των σημερινών τιμών χονδρικής - για να περιορίσει την αύξηση του ενεργειακού κόστους, δήλωσε τον Ιούλιο στο Montel πηγή που γνωρίζει το σχέδιο.

Ο Zanardi της Assofond έκρινε ότι αυτό είναι «θετική είδηση», αλλά τόνισε ότι η τελική λύση βρίσκεται στη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής τιμής ενέργειας.

Η καθιέρωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής τιμής ενέργειας «είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν οι ασυμμετρίες που σήμερα υπονομεύουν τα θεμέλια της ενιαίας αγοράς», πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης