Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στη Μογγολία ο Πούτιν για τον Power of Siberia 2

Στη Μογγολία ο Πούτιν για τον Power of Siberia 2

Συνεχίζονται οι προσπάθειες της Ρωσίας για αντιστάθμιση της απώλειας του μεγαλύτερου μέρους των πωλήσεών της φυσικού αερίου στην Ευρώπη  

Σχετικά Άρθρα

Ενεργειακή κινητικότητα παρατηρείται στην Ασία (με την αρωγή της Ρωσίας )και συγκεκριμένα στη Μογγολία.

Μετά την πρόσφατη απόφαση της μογγολικής κυβέρνησης να μη χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που ελήφθη σαν μήνυμα επανεξέτασης από την Κίνα του σχεδίου για τον Power of Siberia 2, ήρθε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου (Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου) μέσω της οποίας γνωστοποιήθηκε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφτηκε τη Μογγολία.

Η ασιατική χώρα βρίσκεται στη διαδρομή ενός σχεδιαζόμενου νέου αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει τη Ρωσία με την Κίνα.

Οι Ρώσοι συζητούν εδώ και χρόνια για την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από την περιοχή Yamal στην Κίνα μέσω Μογγολίας.

Το έργο (Power of Siberia 2), αποτελεί μέρος της ρωσικής στρατηγικής να αντισταθμίσει την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους των πωλήσεών της φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Είναι ο προγραμματισμένος διάδοχος ενός υφιστάμενου ομώνυμου αγωγού που ήδη προμηθεύει ρωσικό αέριο στην Κίνα και πρόκειται να φτάσει την προγραμματισμένη δυναμικότητά του των 38 bcm ετησίως το 2025.

Το νέο εγχείρημα έχει βαλτώσει… εδώ και καιρό για βασικά ζητήματα όπως η τιμολόγηση του φυσικού αερίου.

Ωστόσο, ο Πούτιν είπε την παραμονή της επίσκεψής του ότι οι προπαρασκευαστικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένων των μελετών σκοπιμότητας και μηχανικής, προχωρούσαν όπως έχουν προγραμματιστεί.

Την Τρίτη 3/9 πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Μογγολίας Ukhnaagiin Khurelsukh.

 

Η Ουκρανία ζήτησε από τη Μογγολία τη σύλληψη του Πούτιν

Η Ουκρανία προέτρεψε τη Μογγολία την περασμένη εβδομάδα να συλλάβει τον Πούτιν με ένταλμα που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) πέρυσι, όταν τον κατηγόρησε για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης εκατοντάδων παιδιών από την Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο απέρριψε την κατηγορία, λέγοντας ότι έχει πολιτικά κίνητρα και είπε ότι δεν ανησυχεί για το ταξίδι του Πούτιν.

Το ένταλμα υποχρεώνει τα 124 κράτη - μέλη του δικαστηρίου (συμπεριλαμβανομένης της Μογγολίας), να συλλάβουν τον Πούτιν και να τον μεταφέρουν στη Χάγη για δίκη, εάν πατήσει το πόδι του στο έδαφός τους.

Ερωτηθείς εάν υπήρξαν συζητήσεις με τις μογγολικές Αρχές σχετικά με το ένταλμα του ΔΠΔ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι «όλες οι πτυχές της επίσκεψης έχουν συζητηθεί διεξοδικά».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης