Ενέργεια

Κρεμλίνο: H Ευρώπη θα πληρώσει περισσότερα εάν η Ουκρανία δεν παρατείνει τη συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου

Κρεμλίνο: H Ευρώπη θα πληρώσει περισσότερα εάν η Ουκρανία δεν παρατείνει τη συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου
Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν έχει σχέδια για μια νέα συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου

Οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν υψηλότερες τιμές εκτός εάν το Κίεβο συμφωνήσει να επεκτείνει τη συμφωνία για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας μόλις λήξει στις 31 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο την Τετάρτη.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν έχει σχέδια για μια νέα συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου με τη Ρωσία εν μέσω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη ότι εάν το Κίεβο δεν επεκτείνει τη συμφωνία, η Ρωσία θα μπορούσε να βρει εναλλακτικούς δρόμους, όπως ο προγραμματισμένος τουρκικός κόμβος φυσικού αερίου.

«Υπάρχουν (άλλα) δρομολόγια, αλλά, φυσικά, τέτοιες αποφάσεις από την ουκρανική πλευρά θα προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στα συμφέροντα των ευρωπαίων καταναλωτών, εκείνων που εξακολουθούν να θέλουν να αγοράζουν πιο εγγυημένα, πιο οικονομικά... ρωσικό αέριο», είπε ο Πεσκόφ.

Είπε επίσης ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα για το φυσικό αέριο από άλλους πωλητές, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου που παρέχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Προετοιμασία για διακοπή

Οι περισσότεροι αποδέκτες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας έχουν δηλώσει ότι προετοιμάζονται για τη διακοπή των ροών στα τέλη του τρέχοντος έτους, όταν λήξει η συμφωνία διαμετακόμισης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, δεδομένου ότι η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να την ανανεώσει.

Μια άλλη επιλογή είναι η Gazprom να προμηθεύει μέρος του φυσικού αερίου μέσω άλλης διαδρομής, για παράδειγμα μέσω TurkStream, Βουλγαρίας, Σερβίας ή Ουγγαρίας. Ωστόσο, η χωρητικότητα μέσω αυτών των διαδρομών είναι περιορισμένη.

Η ΕΕ και η Ουκρανία ζήτησαν επίσης από το Αζερμπαϊτζάν να διευκολύνει τις συζητήσεις με τη Ρωσία σχετικά με τη συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης