Ενέργεια

Συνομιλίες του Κατάρ στο Βερολίνο για αγορά του μεριδίου της Rosneft στο γερμανικό διυλιστήριο  

Συνομιλίες του Κατάρ στο Βερολίνο για αγορά του μεριδίου της Rosneft στο γερμανικό διυλιστήριο   

Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν τακτικές επαφές  με το Κατάρ σχετικά με επενδυτικές ευκαιρίες τους τελευταίους τρεις μήνες

 

Το Κατάρ βρίσκεται σε συνομιλίες με τη γερμανική κυβέρνηση για την πιθανή αγορά του μεριδίου του  ρωσικού ενεργειακού ομίλου Rosneft στο γερμανικό διυλιστήριο PCK Schwedt, το οποίο το Βερολίνο έθεσε υπό κηδεμονία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. ανέφερε την Τετάρτη το Business Insider.

Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν τακτικές επαφές  με το Κατάρ σχετικά με επενδυτικές ευκαιρίες τους τελευταίους τρεις μήνες, χωρίς να διευκρινίσει εάν μια πιθανή αγορά περιουσιακών στοιχείων της Rosneft ήταν μεταξύ των σημείων συζήτησης.

Ο Joerg Kukies, υφυπουργός στη γερμανική καγκελαρία, είχε συζητήσεις με τον Mansoor Ebrahim Al-Mahmoud, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Qatar Investment Authority (QIA), τέσσερις φορές τους τελευταίους τρεις μήνες, με την πιο πρόσφατη στις 14 Αυγούστου, ανέφερε η κυβέρνηση.

Το Βερολίνο έθεσε τα γερμανικά περιουσιακά στοιχεία της Rosneft υπό κηδεμονία το 2022, ενώ εξακολουθεί να παραχωρεί τον έλεγχο στον ρωσικό όμιλο σχετικά με την πώληση των περιουσιακών στοιχείων. Μια αγωγή της Rosneft  κατά της απόφασης  του Βερολίνου για τα περιουσιακά στοιχεία απέτυχε στο δικαστήριο πέρυσι. Η τρέχουσα περίοδος επιτροπείας έχει οριστεί να λήξει στις 10 Σεπτεμβρίου.

"Έγκαιρα η απόφαση"

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας δήλωσε στο Reuters ότι «θα λάβει έγκαιρα απόφαση» για περαιτέρω βήματα μέχρι τότε.

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης κατέρρευσαν μετά την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και η Γερμανία έχει λάβει μέτρα για να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι προηγουμένως βασιζόταν πολύ στη Μόσχα.

Η Rosneft έχει μερίδιο 54,17% στην PCK Schwedt, η οποία παραδοσιακά προμήθευε το 90% των καυσίμων που χρησιμοποιούνταν στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, το Βερολίνο.

Τον Μάρτιο, η γερμανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η Rosneft είχε ξεκινήσει την πώληση των γερμανικών περιουσιακών της στοιχείων και ήθελε να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την αξία των περιουσιακών στοιχείων της Rosneft στη Γερμανία σε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο διυλιστήριο είναι επίσης συνιδιοκτήτης η Shell και η Eni. Τον Δεκέμβριο, η Shell ανακοίνωσε την πώληση του μεριδίου της 37,5% στο διυλιστήριο στον βρετανικό όμιλο Prax.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης