Ενέργεια

Σε υψηλό πολλών μηνών οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε Ισπανία και Γαλλία (Montel)   

Σε υψηλό πολλών μηνών οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε Ισπανία και Γαλλία (Montel)    

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για παράδοση αύριο στην Ισπανία και τη Γαλλία διαμορφώθηκαν σε υψηλά 10 και 7,5 μηνών, αντίστοιχα, την Τετάρτη, εν μέσω της φθίνουσας πράσινης προσφοράς

 

Οι ισπανικές τιμές θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο 120,37 ευρώ/MWh αύριο, αυξημένες κατά 11,94 ευρώ από σήμερα και το υψηλότερο σημείο τους από τα 124,12 ευρώ/MWh που σημειώθηκαν στις 23  του περασμένου Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία από το χρηματιστήριο Omie.

«Η χαμηλή ηλιακή παραγωγή και η σπάνια αιολική ενέργεια οδηγούν τις τιμές πάνω από 130 ευρώ/MWh», δήλωσε ο Milton Ceron, αναλυτής της Montel Analytics.

 Η ηλιακή παραγωγή της Ισπανίας είναι κοντά στο να μειωθεί κατά 2,9 GW σε μόλις 5 GW, ενώ η αιολική παραγωγή θα παραμείνει 0,7 GW κάτω από το κανονικό στα 5,1 GW, σύμφωνα με στοιχεία της Montel Analytics.

Η ηλιακή παραγωγή κάτω από το κανονικό «χτύπησε [τις τιμές ενέργειας] σκληρά», συμφώνησε ο Gabriele Martinelli, επικεφαλής της ευρωπαϊκής έρευνας ενέργειας στο LSEG.

Αυτό σήμαινε ότι η χώρα θα εξαρτάται από την παραγωγή αερίου για περισσότερες ώρες της ημέρας από ό,τι συνήθως, οδηγώντας σε αυξημένο κόστος εν μέσω αυξημένων τιμών για την πηγή ενέργειας, πρόσθεσε.

Ισπανός trader συμφώνησε ότι η χαμηλότερη ηλιακή παραγωγή ήταν ο κύριος μοχλός, αν και ένας συμμετέχων στην αγορά φαινόταν «έκπληκτος» από τις υψηλές τιμές καθώς η χώρα ετοιμαζόταν για μια βροχερή, πιο δροσερή περίοδο, περιορίζοντας πιθανώς τη ζήτηση κλιματιστικών.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να  υποχωρήσουν κατά  2  βαθμούς στους  24 βαθμούς Κελσίου αύριο, σύμφωνα με την Montel Analytics, ενώ προβλέπονται εκτεταμένες καταιγίδες.

 

Στη Γαλλία

 Εν τω μεταξύ, η τιμή της επόμενης ημέρας της Γαλλίας ήταν κατά μέσο όρο 99,21 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 9,81 ευρώ την ημέρα και το υψηλότερο επίπεδό της από τις 16 Ιανουαρίου, όταν η τιμή βασικού φορτίου έφτασε τα 103,05 ευρώ/MWh, σύμφωνα με στοιχεία της Epex Spot.

Η άνοδος οφείλεται «κυρίως στην παντελή έλλειψη ανέμου, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά σε όλη την Ευρώπη», με την Παρασκευή να προβλέπεται σε «πολύ παρόμοιο» επίπεδο στη χώρα, δήλωσε  ο Martinelli.

Ωστόσο, το Σάββατο και την Κυριακή αναμένεται  να διαμορφωθεί στα 70-75 ευρώ/MWh και 55 ευρώ/MWh, αντίστοιχα.

Η γαλλική παραγωγή αιολικής ενέργειας αναμένεται κατά μέσο όρο κάτω από 2,4 GW την Πέμπτη, από τη μέση τιμή των 4 GW υπό κανονικές καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με την Montel Analytics.

Το υπολειπόμενο φορτίο –η ζήτηση ενέργειας που δεν καλύπτεται από αιολική και ηλιακή ενέργεια– θα παραμείνει πιθανότατα «αρκετά υψηλό», αποτρέποντας την πτώση των τιμών spot στις ώρες αιχμής της ηλιακής ενέργειας, σημείωσε  ο Martinelli.

Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες «αύξησαν τη ζήτηση», καθώς η κατανάλωση φαινόταν έτοιμη να κορυφωθεί πάνω από 51 GW την Πέμπτη, πρόσθεσε.

Η γαλλική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στα 50,3 GW, περίπου 10 GW υψηλότερη από τον μέσο όρο του Αυγούστου μέχρι σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Montel.

Οι θερμοκρασίες στη χώρα ήταν κατά μέσο όρο 22,1 βαθμούς Κελσίου σήμερα, περίπου 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τις κανονικές, σύμφωνα με στοιχεία της Montel Analytics.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης