Ενέργεια

Σε χαμηλό 3ετίας οι εισαγωγές LNG της Ευρώπης τον Αύγουστο (Montel)

Σε χαμηλό 3ετίας οι εισαγωγές LNG της Ευρώπης τον Αύγουστο (Montel)
Η Ευρώπη πιθανότατα θα δει αύξηση στις αφίξεις LNG τον Σεπτέμβριο
Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αυτό το μήνα είναι σε πορεία να πιάσουν χαμηλό τριών ετών, κυρίως λόγω γεμάτων αποθηκών και ισχυρότερης ζήτησης από την πλευρά της Ασίας για το καύσιμο, όπως έδειξαν σήμερα (28/8) τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων.

Σύμφωνα με το Montel, οι εισαγωγές LNG σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, παρατηρήθηκε ότι ανήλθαν σε μόλις 6 εκατ. τόνους (8,16 δισ. κυβικά μέτρα), μειωμένες από σχεδόν 8 εκατ. τόνους τον περασμένο Αύγουστο, σημειώνοντας δηλαδή το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με τα δεδομένα της Kpler.

Παρά τις γεωπολιτικές ανησυχίες για τον εφοδιασμό, που συνδέονται με τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας και τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής αξιοσημείωτες διαταραχές.

Αυτό επέτρεψε στην Ευρώπη να συνεχίσει να γεμίζει τις αποθήκες της ενόψει χειμώνα, με τα αποθέματα να υπολογίζονται τελευταία σχεδόν στο 92% της χωρητικότητας.

Με τις ροές φυσικού αερίου από αγωγούς να είναι σχετικά ισχυρές, μειώθηκε η ανάγκη για υγροποιημένο φυσικό αέριο, δήλωσαν οι συμμετέχοντες στην αγορά, ενώ δεν υπήρχε έλλειψη ευρύτερης προσφοράς, με τις παγκόσμιες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου να φτάνουν σε υψηλό τεσσάρων μηνών, 30,7 εκατ. τόνους αυτόν τον μήνα, ελάχιστα υψηλότερα από ό,τι τον Αύγουστο του περασμένου έτους, όπως έδειξαν τα στοιχεία.

«Η παγκόσμια προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου παρουσιάζεται σε πολύ καλή κατάσταση προς το παρόν», δήλωσε ο Ulrich Weber, αναλυτής της LSEG.

Η ζήτηση από την Ασία

Ενώ οι αποστολές προς την Ευρώπη υποχώρησαν, οι Ασιάτες αγοραστές έλαβαν σχεδόν 23 εκατ. τόνους - το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο και 1,4 εκατ. τόνους πάνω σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η ANZ Bank της Αυστραλίας δήλωσε ότι οι Ιάπωνες εισαγωγείς ήταν «ιδιαίτερα ενεργοί» στην αναζήτηση φορτίων LNG για παράδοση τον Οκτώβριο.

Παρά τη μηνιαία μείωση, οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη και την Τουρκία ενδέχεται να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 7% αυτή την εβδομάδα σε περίπου 1,5 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler.

Η Ευρώπη πιθανότατα θα δει αύξηση στις αφίξεις LNG τον Σεπτέμβριο για να αντισταθμίσει τη συντήρηση της Νορβηγίας, με τις ονομαστικές ροές φυσικού αερίου από τη χώρα - τον κύριο προμηθευτή φυσικού αερίου της βορειοδυτικής Ευρώπης - να έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν σε χαμηλό ενός έτους την επόμενη εβδομάδα, έγραψε το Montel.

«Οι παραδόσεις LNG θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ένα προφίλ αντιστρόφως ανάλογο με τον αντίκτυπο της νορβηγικής συντήρησης, η οποία θα είναι η πιο έντονη κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του μήνα», δήλωσε ο Weber.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης