Ενέργεια

Στην δίνη της γεωπολιτικής το πετρέλαιο -Ανοδικές πιέσεις στις τιμές - Απειλείται η παγκόσμια προσφορά

Στην δίνη της γεωπολιτικής το πετρέλαιο -Ανοδικές πιέσεις στις τιμές - Απειλείται η παγκόσμια προσφορά

Η σύγκρουση Ισραήλ - Χεζμπολάχ, η επίθεση της Ρωσίας στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας , το κλείσιμο των κοιτασμάτων στη Λιβύη και οι επιθέσεις στα τάνκερ αυξάνουν ραγδαία το γεωπολιτικό κίνδυνο

 

Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν το πρωί της Δευτέρας, με το Brent να σπάει κάποια στιγμή και τα 81 δολάρια και το WTI να αυξάνεται στα 77 δολάρια. Ενώ οι ελπίδες για μείωση των επιτοκίων είχαν ήδη τονώσει το ανοδικό κλίμα στις αγορές, η γεωπολιτική και οι κίνδυνοι προσφοράς εκτόξευσαν τις τιμές στα ύψη το πρωί της Δευτέρας σύμφωνα με το Οil Price.

Ο συνδυασμός του Ισραήλ που εξαπέλυσε πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, της Ρωσίας που πραγματοποίησηε μια μεγάλη επίθεση με πυραύλους και drone στην Ουκρανία και η κυβέρνηση της Λιβύης στη Βεγγάζη που κήρυξε ανωτέρα βία σε όλες τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου σε μεγάλη άνοδο.

Αυτά τα γεγονότα  πιθανότατα θα οδηγήσουν σε μια ακόμη ασταθή εβδομάδα για τις τιμές του πετρελαίου.


Ισραήλ και Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά σε μεγάλη κλιμάκωση

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, το Ισραήλ εξαπέλυσε, όπως ισχυρίζεται, μια προληπτική επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Η ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο πλευρών ήταν η μεγαλύτερη από τον πόλεμο των 34 ημερών το 2006.

Λίγο πριν από τις 5 το πρωί τοπική ώρα, το Ισραήλ με 100 τζετ  στόχευσε 40 τοποθεσίες στον Λίβανο που ισχυρίστηκε ότι ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν πυραύλους και ρουκέτες στο Ισραήλ.

Στη συνέχεια, η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι εκτόξευσε περισσότερες από 340 ρουκέτες σε 11 στρατιωτικούς στόχους στο Ισραήλ και στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Αυτές οι επιθέσεις  υπονομεύουν τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός που διεξάγονται στην Αίγυπτο.

 

 Επίθεση της Ρωσίας με drone κατά της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας

 Το βράδυ της Κυριακής και νωρίς το πρωί της Δευτέρας, η Ρωσία εξαπέλυσε συντονισμένη επίθεση με πυραύλους και drone σε πόλεις και κρίσιμες υποδομές σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι υποστήριξε ότι πάνω από 100 πύραυλοι και περίπου 100 drones εκτοξεύτηκαν από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Ρωσία στόχευε  κρίσιμες υποδομές στη χώρα, καταφέρνοντας να προκαλέσει διακοπές ρεύματος και διακοπές στην παροχή νερού.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας.

 

Η ανατολική κυβέρνηση της Λιβύης θα σταματήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου

Το πρωί της Δευτέρας, η κυβέρνηση της Λιβύης στη Βεγγάζη ανακοίνωσε ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας κλείνουν και ότι όλη η παραγωγή και οι εξαγωγές θα σταματήσουν. Ενώ η κυβέρνηση δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, ελέγχει τα περισσότερα από τα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στη Λιβύη τις τελευταίες εβδομάδες, με τις προσπάθειες να ανατραπεί ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας με αποτέλεσμα την κινητοποίηση των ένοπλων φατριών και των δύο πλευρών.

 

Επιθέσεις κατά δεξαμενοπλοίων στην  Ερυθρά Θάλασσα

To  κλίμα επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο καθώς  οι επιθέσεις κατά των πλοίων πετρελαίου μέσα και γύρω από την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας αναμένεται να εντατικοποιηθούν περαιτέρω,  σύμφωνα με ενεργειακές της ΕΕ που επικαλείται το Οil Price. Πριν από μία εβδομάδα, το ελληνικό δεξαμενόπλοιο Sounion και ένα άλλο άγνωστο ακόμη σκάφος δέχθηκαν επίθεση, αντικατοπτρίζοντας ενέργειες που ανέλαβαν  στοιχεία του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC). 

Στις αρχές Μαΐου 2023 μέσα και γύρω από τα στενά του Ορμούζ, οι ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο πετρελαιοφόρα μέσα σε μια εβδομάδα, αν και ούτε το Niovi ούτε το Advantage Sweet είχαν καμία άμεση σχέση με το Ισραήλ. 

Σύμφωνα με  δηλώσεις πηγή της Ε.Ε.  στο OilPrice, ότι έγινε  ήταν για να αποδειχθεί ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είχε ακόμα τον έλεγχο της βασικής οδού διαμετακόμισης που μεταφέρει περίπου το 30% του παγκόσμιου πετρελαίου μέσω αυτής.

 Ως αποτέλεσμα αυτών των δύο κατασχέσεων, οι τιμές του πετρελαίου και της ναυτιλιακής ασφάλισης αυξήθηκαν, έστω και προσωρινά, όπως συνέβη επίσης μετά την πειρατεία του Galaxy Leader στις 19 Νοεμβρίου 2023 από τους Χούτι.

 

Τα τρία σενάρια διακοπής του εφοδιασμού

 Το τι ακριβώς μπορεί να σημαίνουν τέτοιες ενέργειες για την τιμή του πετρελαίου οριοθετήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα λίγο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου. 

Μια «μικρή διαταραχή» – με τη μείωση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου κατά 500.000 έως 2 εκατομμύρια bpd (περίπου ίδια με τη μείωση που παρατηρήθηκε κατά τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη το 2011) – θα οδηγούσε την τιμή του πετρελαίου να αυξηθεί αρχικά 3-13% . 

Μια «μέτρια διαταραχή» – που συνεπάγεται απώλεια εφοδιασμού κατά 3 έως 5 εκατομμύρια bpd (περίπου ισοδύναμη με τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003) θα ανέβαζε την τιμή του πετρελαίου κατά 21-35%. 

Και μια «μεγάλη διαταραχή» – με πτώση της προσφοράς κατά 6 έως 8 εκατομμύρια bpd (όπως η πτώση που παρατηρήθηκε στην Πετρελαϊκή Κρίση του 1973) – θα ωθούσε την τιμή του πετρελαίου σε άνοδο 56-75%.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης