Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΙΕΑ: Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου (montel)

ΙΕΑ: Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου (montel)
Τι αναφέρει στην νεότερη έκθεσή του
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα επιβραδυνθεί φέτος αλλά και το 2025, κυρίως λόγω της μειωμένης ανάπτυξης στην Κίνα, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, δήλωσε σε σημερινή (12/9) έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Σύμφωνα με το Montel, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, εκτίμησε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα κυμανθεί κατά μέσο όρο γύρω στα 103 εκατ. βαρέλια/ημέρα φέτος και στα 103,9 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2025, μειώνοντας έτσι τις προβλέψεις του σε σχέση με τις προηγούμενες που είχε κάνει τον Αύγουστο.

Στην τότε εκθεσή του, προέβλεπε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 0,9 εκατ. bbl/ημέρα το 2024 και κατά 0,95 εκατ. bbl/ημέρα το 2025.

«Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου επιβραδύνεται απότομα από τους μετα-πανδημικούς ρυθμούς της, όπως έχει ήδη προβλεφθεί... εδώ και αρκετό καιρό», ανέφερε ο ΙΕΑ στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του.

«Η πρόσφατη επιβράδυνση στην Κίνα είδε την κατανάλωση πετρελαίου της να μειώνεται σε ετήσια βάση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, κατά 0,28 εκατ. bbl/ημέρα», ανέφερε η έκθεση, σημειώνοντας ότι αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με τον μέσο ρυθμό αύξησης 1 εκατ. bbl/ημέρα κατά τους προηγούμενους 12 μήνες ή την μετα-covid αύξηση κατά 1,5 εκατ. bbl/ημέρα το 2023.

«Η ζήτηση πετρελαίου της χώρας αναμένεται τώρα να αυξηθεί μόνο κατά 0,18 εκατ. bbl/ημέρα το 2024, καθώς η ευρεία οικονομική επιβράδυνση και η επιταχυνόμενη ανάπτυξη των εναλλακτικών καυσίμων επιβαρύνουν την κατανάλωση», ανέφερε ο ΙΕΑ.

Ο ρόλος των EV και η κατάσταση στις ΗΠΑ

«Οι ραγδαία αυξανόμενες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων μειώνουν τη ζήτηση για συμβατικά καύσιμα, ενώ η ανάπτυξη ενός εκτεταμένου εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου υψηλών ταχυτήτων περιορίζει τα εγχώρια αεροπορικά ταξίδια»

Σε άλλες χώρες, η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου «είναι στην καλύτερη περίπτωση χλιαρή», δήλωσε ο ΙΕΑ, επισημαίνοντας ότι στις ΗΠΑ - τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο - η χρήση βενζίνης μειώθηκε στους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Για τον OPEC

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το καρτέλ περιόρισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για φέτος και τον επόμενο μήνα.

O OPEC τώρα αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ανέλθει κατά μέσο όρο στα 104,24 εκατ. bbl/ημέρα φέτος, με αύξηση 1,7 εκατ. bbl/ημέρα το 2025.

Η προς τα κάτω αναθεώρηση της ζήτησης από τον οργανισμό οδήγησε την τιμή του Brent κάτω από τα 70 δολάρια/βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα για το αργό πετρέλαιο Brent της Βόρειας Θάλασσας έχει έκτοτε ανακάμψει σε περίπου 71,50 δολάρια /βαρέλι.

Οι αναλυτές απέδωσαν την ανάκαμψη της τιμής στις αναφορές για τυφώνα που θα σταματούσε πρόσκαιρα την παραγωγή.

Θυμίζουμε τέλος, ότι η πρόσφατη πτώση των τιμών αναφοράς του αργού πετρελαίου τύπου Brent - οι οποίες έχουν υποχωρήσει από τα ανώτατα επίπεδα του Ιουλίου κοντά στα 88 δολάρια/βαρέλι - ώθησε τον OPEC+ να παρατείνουν τις πρόσθετες εθελοντικές περικοπές της παραγωγής τους κατά 2,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα για δύο ακόμη μήνες, έως τα τέλη Νοεμβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης