Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος πάνω από 2,4% για το πετρέλαιο δια χειρός Powell

Άνοδος πάνω από 2,4% για το πετρέλαιο δια χειρός Powell

Η ανησυχία για την παγκόσμια ζήτηση επισκιάζει τον γεωπολιτικό κίνδυνο 

 

Upd Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν πάνω  2,6% στα 74,94 δολ.  και του brent κατά 2,4%  στα 79,1 δολ. την Παρασκευή, καθώς η Federal Reserve ανέφερε ότι πλησιάζουν μειώσεις επιτοκίων, αλλά οι τιμές κινούνται με ρυθμό για εβδομαδιαία απώλεια καθώς η επιβράδυνση της ζήτησης στην Κίνα επιβαρύνει την αγορά.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell  δήλωσε ότι «έχει έρθει η ώρα να προσαρμοστεί η πολιτική», καθώς ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά. Τα χαμηλότερα επιτόκια συνήθως τονώνουν την οικονομική ανάπτυξη, η οποία ενισχύει τη ζήτηση πετρελαίου.

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να είναι χαμηλές για την εβδομάδα, με τον δείκτη αργού των ΗΠΑ να υποχωρεί 3% και τον παγκόσμιο δείκτη   Brent να υποχωρεί κατά 1,6%.

Οι τιμές της ενέργειας της Παρασκευής:

West Texas Intermediate

 Συμβόλαιο Οκτωβρίου: 74,28 δολάρια το βαρέλι, αύξηση  1,7%. Έως σήμερα, το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ έχει σημειώσει άνοδο 3,6%.

Brend

 Συμβόλαιο Οκτωβρίου: 78,37 δολάρια το βαρέλι, αύξηση  1,5%. Έως σήμερα, έχει κερδίσει 1,7%.

Βενζίνη RBOB

 Συμβόλαιο Σεπτεμβρίου: 2,26 $ ανά γαλόνι, αύξηση σχεδόν 2 σεντς ή 0,79%. Έως σήμερα, η βενζίνη αυξήθηκε κατά 7,5%.

Φυσικό αέριο

 Συμβόλαιο Σεπτεμβρίου: 2,01 $ ανά χίλια κυβικά πόδια, μειωμένα κατά περισσότερο από 3 σεντς ή 1,56%. Έως σήμερα, το φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 19,5%.


Οι traders έχουν σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει τις ασταθείς γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και υιοθετούν ένα ολοένα και πιο πτωτικό κλίμα, καθώς η ζήτηση πετρελαίου επιβραδύνεται στην Κίνα λόγω των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων και της χαλάρωσης της οικονομίας.

«Ένα πράγμα που πραγματικά δεν επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου αυτή τη στιγμή είναι ο γεωπολιτικός κίνδυνος», είπε η Helima Croft, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων της RBC Capital Markets, στο «Fast Money» του CNBC την Πέμπτη.

«Αυτό έχει πραγματικά εξατμιστεί από την αγορά», είπε ο Croft.

Οι traders εικάζουν επί εβδομάδες ότι το Ιράν θα ανταπαντούσε το Ισραήλ για τη δολοφονία ενός ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη, αυξάνοντας τους φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο που διακόπτει τον εφοδιασμό. Όμως επίθεση δεν έχει πραγματοποιηθεί.

«Η αγορά έχει επικεντρωθεί εκ νέου σε αυτές τις ανησυχίες για τη ζήτηση», είπε ο Croft. «Οι ανησυχίες για τη ζήτηση της Κίνας έχουν βαρύνει πραγματικά αυτήν την αγορά, καθώς και ευρύτερες ανησυχίες για τις μακροοικονομικές προοπτικές», επεσήμανε.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης