Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ευρώπη τριών ταχυτήτων στις τιμές χονδρικής - Τιμές από 20 e/MWh ως πάνω από 100 e

Ευρώπη τριών ταχυτήτων στις τιμές χονδρικής - Τιμές από 20 e/MWh ως πάνω από 100 e
Το πρόβλημα που θίγει η ελληνική κυβέρνηση

Οι μεγάλες διαφοροποιήσεις τιμών μεταξύ των τριών κύριων περιοχών της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης (σκανδιναβικές χώρες, Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη) ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του εφετινού καλοκαιριού και αποδίδεται τις περιορισμένες διασυνοριακές ροές, λόγω εγγενούς αδυναμίας των δικτύων, αλλά και λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου οι χονδρικές τιμές ηλεκτρισμού εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη για κάποιες ώρες του 24ώρου, λόγω και πολύ μεγάλων εξαγωγών προς την Ουκρανία. Πρόκειται για ζήτημα που έχει αναδείξει ήδη η ελληνική κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προετοιμάζει επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επισκοπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ ήδη τρεις βιομηχανικοί σύνδεσμοι της Ελλάδας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας έχουν απευθυνθεί δυο φορές με κοινές επιστολές προς την Κομισιόν ζητώντας την παρέμβαση της.

Πλέον το ζήτημα αναδεικνύεται και από τους ηλεκτροπαραγωγούς της Ευρώπης όπως προκύπτει από έκθεση της Eurelectric για την πορεία της αγοράς ηλεκτρισμού τους προηγούμενους μήνες. Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Eurelectric κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, οι τιμές του ηλεκτρισμού αυξήθηκαν λόγω της αυξημένης ζήτησης, της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου αλλά και των χαμηλότερων διασυνοριακών ροών.

Οι περιορισμένες διασυνοριακές ροές μάλιστα προκάλεσαν μεγάλη διαφορά στις τιμές μεταξύ των χωρών της ΕΕ και συγκεκριμένα στις σκανδιναβικές χώρες ο μέσος όρος της χονδρικής τιμής του ρεύματος ήταν κάτω από 20 €/MWh, ενώ στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη κινήθηκε μεταξύ 60-80 €/MWh, και Νότια και Ανατολική Ευρώπη άνω των 100€/MWh.


Υψηλή ζήτηση

Σύμφωνα πάντα με την Eurelectric η υψηλότερη ζήτηση ενέργειας για ψύξη και η χαμηλότερη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών προκάλεσαν μείωση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και αύξηση του φυσικού αερίου. Μάλιστα η Ιταλία ήταν το πιο έντονο παράδειγμα με το φυσικό αέριο να αυξάνεται από 28% σε 43% μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου.

Η χρήση περισσότερου αερίου στο μείγμα μεταφράστηκε σε υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο. Πρέπει να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο, οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ συνέχισαν να αυξάνονται. Οι τιμές στην Αγορά Επόμενης Ημέρας οι οποίες είχαν πλησιάσει τα προ της κρίσης επίπεδα τον Απρίλιο, επέστρεψαν στα επίπεδα του Αυγούστου του 2023.

Η πτώση των διασυνοριακών ροών από τη Γαλλία αλλά και από την Αυστρία προς την Ουγγαρία οδήγησε στις διαφοροποιήσεις των τιμών που προαναφέρθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία μείωσε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας μετά την ανακοίνωση του Γάλλου Διαχειριστή του Δικτύου ότι θα περιορίσει τις διασυνοριακές ανταλλαγές λόγω προβλημάτων στο δίκτυο και τη ροή διαμετακόμισης.

Τέτοια γεγονότα υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά τη σημασία της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να είναι καλύτερα διασυνδεδεμένες ώστε να διασφαλίσουν την ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας της ΕΕ.


Αύξηση του CO2

Η ένταση του CO2 στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Η τάση, ωστόσο, ήταν άνιση μεταξύ των μελών. Εννέα χώρες είδαν τις εκπομπές τους να μειώνονται με τη Βουλγαρία να καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση χάρη στην υψηλότερη πυρηνική παραγωγή. Αντίθετα, η Σλοβενία και η Ιταλία παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις λόγω της μειωμένης υδροηλεκτρικής ενέργειας και της υψηλότερης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, αντίστοιχα. Ωστόσο, το συνολικό μείγμα παραγωγής ενέργειας τον Αύγουστο παρέμεινε καθαρότερο από ό,τι το 2023 και το καθαρότερο που έχει καταγραφεί με εκτιμώμενη ένταση CO2 163 gCO2/kWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης