Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σουηδία: Φόβοι ότι τα σχέδια για την πυρηνική παραγωγή θα απορρυθμίσουν την αγορά ενέργειας (Montel)

Σουηδία: Φόβοι ότι τα σχέδια για την πυρηνική παραγωγή θα απορρυθμίσουν την αγορά ενέργειας (Montel)
Τα προγράμματα κρατικών επιδοτήσεων που εγγυώνται στους παραγωγούς μια κατώτατη τιμή ανεξαρτήτως της ζήτησης θα μπορούσαν να διαταράξουν σοβαρά τα σήματα τιμών και να δούμε ακόμη περισσότερες αρνητικές τιμές, δήλωσε αναλυτής
Τα σχέδια επιδότησης των νέων πυρηνικών σταθμών στη Σουηδία με 40ετή συμβόλαια επί της διαφοράς (CFDs) σε τιμή 70 ευρώ/MWh θα μπορούσαν να αποθαρρύνουν τις επενδύσεις σε άλλες πηγές ενέργειας, δήλωσαν στο Montel εμπειρογνώμονες του κλάδου.

«Ο φόβος μου είναι ότι μια τέτοια στήριξη θα μπορούσε να στρεβλώσει τον ανταγωνισμό και τις τιμές, γεγονός που θα μπορούσε και πάλι να επηρεάσει την προθυμία για επενδύσεις σε άλλες πηγές ενέργειας», δήλωσε στο Montel ο Anton Holton, επικεφαλής των ενεργειακών συναλλαγών της εταιρείας κοινής ωφέλειας Gavle Energi.

Τα προγράμματα κρατικών επιδοτήσεων που εγγυώνται στους παραγωγούς μια κατώτατη τιμή ανεξαρτήτως της ζήτησης θα μπορούσαν να διαταράξουν σοβαρά τα σήματα τιμών και να δούμε ακόμη περισσότερες αρνητικές τιμές, δήλωσε ο Joel Norstedt, επικεφαλής του τμήματος εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στην εταιρεία κοινής ωφέλειας Borlange Energi.

Οι ειδικοί διαφωνούν με την έκθεση που συνέταξε ομάδα εμπειρογνωμόνων (κατόπιν παραγγελίας από την κυβέρνηση) και η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Σουηδία θα πρέπει να εκδώσει CFDs ύψους τουλάχιστον 70 ευρώ/MWh για μια περίοδο 40 ετών, ώστε να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος της χώρας για την κατασκευή 10 GW πυρηνικής ισχύος έως το 2045.

Εγκυμονούνται κίνδυνοι για τις ΑΠΕ

Ωστόσο, ο Norstedt πρόσθεσε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να «συμβάλει στο να γίνει πιο δύσκολη η επέκταση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας».

Εν τω μεταξύ, οι βασικοί φορείς εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών Fortum και Vattenfall δήλωσαν ότι δεν είναι βέβαιοι ότι τα CFDs με τιμές τόσο υψηλές όσο τα 80 ευρώ/MWh θα μπορούν να φέρουν επενδύσεις.

Η φινλανδική Fortum πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε απόφαση για πυρηνική επένδυση εξαρτάται από μια σειρά παραμέτρων, όπως η επιλογή της τεχνολογίας και της τοποθεσίας, ενώ η σουηδική Vattenfall δεν μπορεί να προσδιορίσει ένα κατάλληλο επίπεδο τιμών.

Ο Odin Eikeland, αναλυτής της Rystad Energy, δήλωσε στο Montel ότι τα 70 ευρώ/MWh θα μπορούσαν να είναι πολύ χαμηλά σε σύγκριση με παρόμοια έργα σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως το Hinkley Point του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο το 2012 εξασφάλισε τιμή κρούσης 92,50 λίρες/MWh, η οποία σήμερα ανέρχεται σε περίπου 150 ευρώ/MWh όταν προσαρμόζεται στον πληθωρισμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης