Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η επέκταση του Arctic LNG 2 θα καθυστερήσει έως το 2028 λόγω των κυρώσεων

Η επέκταση του Arctic LNG 2 θα καθυστερήσει έως το 2028 λόγω των κυρώσεων
Μόλις τον περασμένο μήνα, η Novatek αναγκάστηκε να μειώσει την παραγωγή φυσικού αερίου, σηματοδοτώντας βαθύτερα προβλήματα στη διατήρηση των επιπέδων παραγωγής υπό το ισχύον καθεστώς κυρώσεων
Η ρωσική Novatek βρήκε και πάλι ένα εμπόδιο όσο αφορά το έργο της Arctic LNG 2, αναβάλλοντας την έναρξη της τρίτης γραμμής από το 2026 στο 2028.

Σύμφωνα με το Oil Price, η καθυστέρηση αυτή είναι άμεση συνέπεια των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Οι κυρώσεις αυτές έχουν περιορίσει σημαντικά την πρόσβαση της Novatek σε ζωτικής σημασίας εξοπλισμό και δεξαμενόπλοια ειδικά διαμορφωμένα για τον πάγο, τα οποία είναι κρίσιμα για τη λειτουργία του έργου στις καιρικές συνθήκες της Αρκτικής.

Το Arctic LNG 2 ήταν έτοιμο να αλλάξει τα δεδομένα για τις φιλοδοξίες της Ρωσίας στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου, με σχέδια παραγωγής 19,8 εκατομμυρίων τόνων ετησίως και 1,6 εκατομμυρίων τόνων σταθερού συμπυκνώματος φυσικού αερίου.

Οι προκλήσεις εντείνονται

Μόλις τον περασμένο μήνα, η Novatek αναγκάστηκε να μειώσει την παραγωγή φυσικού αερίου, σηματοδοτώντας βαθύτερα προβλήματα στη διατήρηση των επιπέδων παραγωγής υπό το ισχύον καθεστώς κυρώσεων.

Οι κυρώσεις αυτές δεν έχουν μόνο δυσκολέψει την ικανότητα της Novatek να εξασφαλίσει μεταφορείς φυσικού αερίου, αλλά έχουν επίσης αναγκάσει την εταιρεία να επανεξετάσει ολόκληρη την κλίμακα του έργου.

Προηγούμενες αναφορές έδειχναν ότι η Novatek θα μπορούσε να στρέψει την προσοχή της στο λιμάνι Murmansk χωρίς πάγους, όπου τα logistics είναι σε σχετικά καλύτερη κατάσταση.

Παρά τις αναποδιές αυτές, η Novatek επιμένει να προχωρήσει με την τρίτη γραμμή, έστω και με καθυστέρηση.

Η ευρύτερη στρατηγική της ρωσικής κυβέρνησης να αυξήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στο 20% έως το 2035 τίθεται όλο και περισσότερο σε κίνδυνο.

Επί του παρόντος, η Ρωσία κατέχει περίπου το 8% της αγοράς και τυχόν περαιτέρω καθυστερήσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους μακροπρόθεσμους στόχους της.

Σε απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις, η Ρωσία έχει επεκτείνει τον «σκοτεινό στόλο» της από δεξαμενόπλοια για να αποφύγει τις κυρώσεις για το LNG, μια σαφής ένδειξη των μέτρων στα οποία είναι διατεθειμένη να φτάσει η Μόσχα για να διατηρήσει τις ενεργειακές της φιλοδοξίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης