Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Centrica: Μειώθηκαν στο 1 δισ. λίρες τα κέρδη εξαμήνου – Ζήτημα βιωσιμότητας για τη μονάδα Rough

Centrica: Μειώθηκαν στο 1 δισ. λίρες τα κέρδη εξαμήνου – Ζήτημα βιωσιμότητας για τη μονάδα Rough
Η Centrica, έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να αξιολογεί τη δυνατότητα μετατροπής της μονάδας σε μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης μεθανίου και υδρογόνου στον κόσμο
Η βρετανική Centrica κατέγραψε προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (AOP) ύψους 1,035 δισ. στερλινών το εξάμηνο έως τις 30 Ιουνίου φέτος, από 2,083 δισ. στερλίνες την ίδια περίοδο το 2023.

Η πτώση των κερδών προήλθε σε μεγάλο βαθμό από τη σημαντική πτώση των κερδών στο τμήμα λιανικής της εταιρείας, με το AOP από το τμήμα της British Gas να μειώνεται από 969 εκατ. στερλίνες το 2023 σε 159 εκατ. στερλίνες φέτος.

Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη της μονάδας αποθήκευσης αερίου Rough της εταιρείας υποχώρησαν κατά 80% το πρώτο εξάμηνο του έτους, φτάνοντας τις 53 εκατ. στερλίνες, εν μέσω χαμηλότερων εποχικών διαφορών στις τιμές του φυσικού αερίου και μειωμένης μεταβλητότητας.

Σύμφωνα με το Montel, τα αποτελέσματα αυτά εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητά της.

Η Centrica διαχειρίζεται τη μονάδα αποθήκευσης 1,5 δισ. κυβικών μέτρων Rough, τη μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι προοπτικές της μονάδας για το υπόλοιπο του έτους θα είναι δύσκολες, δεδομένων των χαμηλών εποχιακών διαφορών, ανέφερε στα οικονομικά της αποτελέσματα η βρετανική εταιρεία.

Η Centrica, έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να αξιολογεί τη δυνατότητα μετατροπής της μονάδας σε μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης μεθανίου και υδρογόνου στον κόσμο.

«Η αποθήκευση μεγάλης διάρκειας είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που όλοι θέλουν, αλλά κανείς δεν θέλει να πληρώσει γι' αυτή», δήλωσε αναλυτής στο Montel.

«Υπάρχει ανάγκη για την μονάδα Rough, αλλά τα εποχικά spreads δεν βοηθούν πάντα», δήλωσε ο αναλυτής, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν κάπως αντίθετο με τις προσδοκίες, δεδομένης της αυξημένης ζήτησης για αποθήκευση φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία και της επακόλουθης αβεβαιότητας σχετικά με την προμήθεια από τη Ρωσία.

Η μεγάλη ικανότητα εισαγωγής LNG στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνδυασμό με την σημαντική παγκόσμια προσφορά του ψυχρού καυσίμου, είχε εν μέρει διαβρώσει την ανάγκη για αποθήκευση μεγάλης διάρκειας, δήλωσε ο αναλυτής.

Ωστόσο, σημείωσε ότι τέτοιες εγκαταστάσεις εξακολουθούν να είναι απαραίτητες για την κάλυψη ξαφνικών αιχμών ζήτησης, λόγω του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μεταξύ της αγοράς και της άφιξης των spot φορτίων LNG.

Χαμηλότερη παραγωγή φυσικού αερίου

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή φυσικού αερίου στην επιχείρηση υποδομών της Centrica, Spirit Energy, ανήλθε σε 1 δισ. κυβικά μέτρα το πρώτο εξάμηνο του έτους, μειωμένη κατά περίπου 20% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Όμως, τα λειτουργικά κέρδη της Spirit Energy για την περίοδο υπερδιπλασιάστηκαν σε 245 εκατ. στερλίνες λόγω των υψηλότερων τιμών και της στρατηγικής αντιστάθμισης κινδύνων, που υπεραντιστάθμισαν την πτώση της παραγωγής, δήλωσε η Centrica.

Οι μέσες τιμές πώλησης φυσικού αερίου για το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν στις 136 στερλίνες ανά τόνο, σε σύγκριση με τις 84 στερλίνες/τόνο πριν από ένα χρόνο.

Η Centrica έχει αντισταθμίσει 0,6bcm σε μέση τιμή 154p/th για το δεύτερο εξάμηνο του έτους και 0,8bcm σε 120p/th για το 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης