Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρωσία: Καμία διαφωνία με τον ΟΠΕΚ+ για την υπερπαραγωγή πετρελαίου

Ρωσία: Καμία διαφωνία με τον ΟΠΕΚ+ για την υπερπαραγωγή πετρελαίου

«Κοινός στόχος είναι η διασφάλιση ισορροπημένης αγοράς και η συμμόρφωση με τις συμφωνίες» δήλωσε ο Ρώσος Αντιπρόεδρος Αλεξάντερ Νόβακ

Δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ της Ρωσίας και του ΟΠΕΚ+ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) σχετικά με την πρόσφατη κακή συμμόρφωση της Μόσχας με τις περικοπές παραγωγής του ομίλου, δήλωσε την Πέμπτη 25/7 ο Ρώσος Αντιπρόεδρος Αλεξάντερ Νόβακ.

Η υπερπαραγωγή ορισμένων μελών του ΟΠΕΚ+ (κυρίως του Ιράκ, του Καζακστάν και της Ρωσίας) ήταν ένα ζήτημα για τη συμμαχία η οποία έχει πρόχειρα σχέδια να αρχίσει να χαλαρώνει μέρος των εθελοντικών περικοπών το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς.

«Δεν έχουμε καμία τριβή, όπως το έθεσες», είπε ο Νόβακ σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, είδηση που μετέδωσε το Interfax (ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων).

«Έχουμε κοινό στόχο να διασφαλίσουμε μια ισορροπημένη αγορά και τη συμμόρφωση με τις συμφωνίες.

Μίλησα με τους υπουργούς μόλις την περασμένη εβδομάδα», είπε ο Νόβακ. Ανέφερε ακόμη ότι η Ρωσία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους υπουργούς των άλλων παραγωγών του ΟΠΕΚ+.

 

Υπερπαραγωγή για το 1ο εξάμηνο του 2024

Στις 24/7, η Γραμματεία του ΟΠΕΚ δήλωσε ότι έλαβε σχέδια αποζημίωσης από το Ιράκ, το Καζακστάν και τη Ρωσία για τους υπερπαραγωγικούς όγκους τους για τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2024.

Η σωρευτική υπερπαραγωγή σε αυτούς τους 6 μήνες ήταν περίπου 1,184 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) για το Ιράκ, 620.000 bpd για το Καζακστάν και 480.000 bpd για τη Ρωσία, ανέφερε ο OPEC.

Το σχέδιο της Ρωσίας προβλέπει ότι η Μόσχα θα αντισταθμίσει κυρίως την υπερπαραγωγή της κατά τους μήνες Μάρτιο έως Σεπτέμβριο 2025.

Επίσης την ίδια ημέρα, το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας δήλωσε ότι η χώρα παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη συμφωνία του ΟΠΕΚ+.


Οι υποσχέσεις της Ρωσίας

Η Ρωσία υπερέβη τους όγκους παραγωγής τον Ιούνιο, αλλά η παραγωγή μειώνεται κάθε μήνα από τον Απρίλιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις από ανεξάρτητες πηγές που εγκρίθηκαν από τη συμφωνία, ανέφερε το υπουργείο.

Η Ρωσία έχει υπερβεί την ποσόστωση παραγωγής της από τον Απρίλιο και από τότε δεσμεύεται ότι κάθε μήνα θα αντισταθμίζει την παραγωγή της που υπερβαίνει την ποσόστωση.

Η Ρωσία υποσχέθηκε να συμμορφωθεί πλήρως με την ποσόστωση τον Ιούλιο και να αντισταθμίσει την υπερπαραγωγή της τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2024 και την περίοδο Μαρτίου έως Σεπτεμβρίου 2025, σύμφωνα με το σχέδιο που είχε καταθέσει στον ΟΠΕΚ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης