Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Οι τιμές του πετρελαίου παίρνουν την κατηφόρα…. αλλά το Brent ανοδικά στα 82,20 δολάρια

Reuters: Οι τιμές του πετρελαίου παίρνουν την κατηφόρα…. αλλά το Brent ανοδικά στα 82,20 δολάρια

Πτώση και για τα αποθέματα αργού και βενζίνης στις ΗΠΑ - Η επίδραση του πολέμου στη Γάζα

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Πέμπτη 25/7, καθώς η ανεπαρκής κινεζική κατανάλωση σηματοδότησε ασθενέστερη ζήτηση από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, υπερκαλύπτοντας τη στήριξη από τα στοιχεία της προηγούμενης ημέρας που δείχνουν μεγάλες αναλήψεις από τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια όμως ανέκαμψαν με αποτέλεσμα στις 19.50 (ώρα Ελλάδας), το Brent να κινείται ανοδικά στα 82 δολάρια και το Crude στα 78,18.

Νωρίτερα η ανάλυση του Reuters ανέφερε τα εξής:

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για τον Σεπτέμβριο υποχώρησαν 91 σεντς (1,1%), στα 80,80 δολάρια το βαρέλι μέχρι τις 13:15 GMT. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate για τον Σεπτέμβριο υποχώρησε 85 σεντς, ή 1,1%, στα 76,74 δολάρια.

Αμφότεροι οι δείκτες αναφοράς μειώθηκαν κατά περισσότερο από 1 δολάριο ανά βαρέλι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

 

Πτώση αποθεμάτων αργού και βενζίνης

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο στις 24/7 μετά την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν (περισσότερο από το αναμενόμενο) στα 3,7 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

Τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5,6 εκατομμύρια βαρέλια, έναντι των προσδοκιών των αναλυτών για άντληση 400.000 βαρελιών.

«Παρά την έλξη των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και βενζίνης, οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί για την αποδυνάμωση της ζήτησης στην Κίνα και οι προσδοκίες για προώθηση των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ενίσχυσαν την πίεση», δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa (Πρόεδρος της NS Trading, ιδιοκτησίας της Nissan Securities).

Οι εισαγωγές πετρελαίου και τα διυλιστήρια της Κίνας φέτος σημείωσαν τάση χαμηλότερη από το 2023 λόγω της ασθενέστερης ζήτησης καυσίμων εν μέσω υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης, όπως δείχνουν τα κυβερνητικά στοιχεία.

«Οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την ισχύ της ζήτησης πετρελαίου βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα έχουν αποκτήσει ισχυρό έλεγχο στο κλίμα της αγοράς», δήλωσε η Vandana Hari (ιδρύτρια του παρόχου ανάλυσης αγοράς πετρελαίου Vanda Insight).


Η επίδραση του πολέμου στη Γάζα

Στη Μέση Ανατολή, οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς έχουν αποκτήσει δυναμική τον τελευταίο μήνα.

Μια σημαντική ανακάλυψη θα μπορούσε να διαβρώσει τις παρατεταμένες απειλές για την προσφορά και να οδηγήσει τις τιμές χαμηλότερες.

«Με τις συνεχιζόμενες συμβιβαστικές εξελίξεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γάζα, οι τιμές του πετρελαίου δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να παραμείνουν σε διακεκομμένα ράλι», δήλωσε ο Τζον Έβανς (αναλυτής της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM).

Ωστόσο, κρατώντας τους επενδυτές σε εγρήγορση, οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν βαθύτερα σε ορισμένες πόλεις στην ανατολική πλευρά του Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα την Πέμπτη 25/7, ώρες αφότου ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στους Αμερικανούς νομοθέτες ότι συμμετείχε ενεργά στην επιστροφή ομήρων στα σπίτια τους.

 

Νέες μειώσεις από τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, αναμένεται ακόμη να εισαγάγει έναν πρώτο γύρο μειώσεων επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αφού νέα στοιχεία την Πέμπτη έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο το δεύτερο τρίμηνο, αλλά ο πληθωρισμός υποχώρησε.

Τα χαμηλότερα επιτόκια αναμένεται να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη, οδηγώντας σε μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου.

Στον Καναδά, εκατοντάδες πυρκαγιές καίγονται στις δυτικές επαρχίες της Βρετανικής Κολομβίας και της Αλμπέρτα, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του κόμβου πετρελαίου άμμου, Fort McMurray.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης