Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Putin: H Ρωσία θα εξετάσει τον περιορισμό των εξαγωγών ουρανίου, τιτανίου και νικελίου

Putin: H Ρωσία θα εξετάσει τον περιορισμό των εξαγωγών ουρανίου, τιτανίου και νικελίου

Ως αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο περιορισμού των εξαγωγών ουρανίου, τιτανίου και νικελίου ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις σύμφωνα με το reuters.
Οι παρατηρήσεις του Putin προς τους υπουργούς της κυβέρνησης προκάλεσαν αύξηση των τιμών του νικελίου και οδήγησαν τις μετοχές σε εταιρείες εξόρυξης ουρανίου υψηλότερα.
Σημείωσε ότι τέτοιοι περιορισμοί θα μπορούσαν να τεθούν και για άλλα εμπορεύματα και σημείωσε ότι η Ρωσία είναι σημαντικός παραγωγός φυσικού αερίου, διαμαντιών και χρυσού.

Ωστόσο, είπε ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα «αύριο» και δεν πρέπει να προκαλέσουν ζημιά στην ίδια τη Ρωσία.
«Η Ρωσία είναι ο ηγέτης στα αποθέματα μιας σειράς στρατηγικών πρώτων υλών: για το φυσικό αέριο, αυτό είναι σχεδόν το 22% των παγκόσμιων αποθεμάτων, για τον χρυσό - σχεδόν το 23%, για τα διαμάντια - σχεδόν το 55%,» είπε ο Putin.
"Παρακαλώ ρίξτε μια ματιά σε μερικά από τα είδη αγαθών που προμηθεύουμε στην παγκόσμια αγορά... Ίσως θα έπρεπε να σκεφτούμε ορισμένους περιορισμούς - ουράνιο, τιτάνιο, νικέλιο", είπε στον πρωθυπουργό Mikhail Mishustin.
Το τρίμηνο συμβόλαιο για το νικέλιο αυξήθηκε 2,5% σε ένα ενδοημερήσιο υψηλό των 16.110 δολαρίων ανά μετρικό τόνο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) μετά τις δηλώσεις του Putin . Διαπραγματευόταν με άνοδο 1,5% στα 15.975 $ στις 1557 GMT.

Οι ρωσικές εξαγωγές

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής νικελίου από τη Ρωσία, εισάγοντας 38.026 τόνους πέρυσι, που αντιστοιχούσαν στο 38% των εξαγωγών νικελίου της Ρωσίας, σύμφωνα με το Trade Data Monitor.
Σχεδόν το 30% των ρωσικών εξαγωγών νικελίου, ή 29.172 τόνοι, πήγαν στην Ολλανδία πέρυσι για μεταφόρτωση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ρωσία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο και έχει περίπου το 44% της παγκόσμιας ικανότητας εμπλουτισμού ουρανίου.

Το 2023 οι ΗΠΑ και η Κίνα ήταν στην κορυφή της λίστας των Ρώσων εισαγωγέων ουρανίου, ακολουθούμενες από τη Νότια Κορέα, τη Γαλλία, το Καζακστάν και τη Γερμανία. Τον Μάιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden υπέγραψε σε νόμο την απαγόρευση των εισαγωγών εμπλουτισμένου ουρανίου από τη Ρωσία, ένα εμπόριο αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως.
Η Ρωσία είναι επίσης ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός σπόγγου τιτανίου στον κόσμο, το οποίο μετατρέπεται σε μέταλλο για βιομηχανικές εφαρμογές στην αεροδιαστημική, τη ναυτιλία και την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά έχει από μόνο του χαμηλά αποθέματα ορυκτών τιτανίου.
Ο ρωσικός γίγαντας εξόρυξης Nornickel ( είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός εξευγενισμένου νικελίου στον κόσμο.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν τον περασμένο μήνα κυρώσεις σε αρκετές θυγατρικές της Nornickel, καθώς και στο έργο Bystrinsky για τον χαλκό και τον χρυσό, το οποίο ελέγχει η Nornickel.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης