Τελευταία Νέα

Πτώση 55% στην τιμή του σιδηρομεταλλεύματος,  στα 97  δολ. ανά τόνο  

Πτώση 55% στην τιμή του σιδηρομεταλλεύματος,  στα 97  δολ. ανά τόνο   

 Η υπερπροσφορά εμπορεύματος και η χαμηλότερη  ζήτησης από  την Κίνα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές 

 

 

Η  μεγάλη ζήτηση για χάλυβα της Κίνας οδήγησε τις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος σε πρωτοφανή ύψη τα τελευταία 25 χρόνια. Τροφοδοτημένο από την έκρηξη των υποδομών της χώρας, την εκβιομηχάνιση και την μεγάλη άνοδο της κατασκευής κατοικιών, οδήγησε σε δεκαπλασιασμό  της αξίας του από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με τα στοιχεία  του Bloomberg.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ndtvprofit αυτό το ράλι έχει πλέον υποχωρήσει. Οι τιμές έχουν σημειώσει πτώση  περισσότερο από  50% από το υψηλό του 2021, οδηγώντας την τιμή κάτω από το όριο των 110 $ ανά τόνο. Κατά ειρωνικό τρόπο,  η χώρας που πυροδότησε αυτή τη φρενίτιδα τιμών είναι τώρα ο κύριος μοχλός πίσω από την ύφεση του.

 Η κυριαρχία της Κίνας στην παγκόσμια βιομηχανία χάλυβα είναι αναμφισβήτητη. Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής χάλυβα στον κόσμο, κατέχει επίσης σημαντική θέση στην αγορά σιδηρομεταλλεύματος, ένα κρίσιμο συστατικό στη χαλυβουργία.

 Έτσι, ο ρυθμός με τον οποίο αναπτύσσεται η οικονομία της Κίνας επηρεάζει άμεσα τη ζήτηση και τις τιμές σιδηρομεταλλεύματος. Οι περίοδοι ταχείας επέκτασης οδηγούν τις τιμές προς τα πάνω, ενώ οι επιβραδύνσεις ασκούν πτωτική πίεση. Πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας συνεχίζουν να υποδεικνύουν επιβράδυνση της κινεζικής δραστηριότητας εργοστασίων και ακινήτων, που είναι δύο από τους μεγαλύτερους καταναλωτές χάλυβα, και ως εκ τούτου επηρεάζουν το κλίμα της αγοράς.


Χάλυβας.png

 

Οι τιμές σιδηρομεταλλεύματος 

Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος διαπραγματεύονται επί του παρόντος γύρω στο επίπεδο των 97 $ ανά τόνο, το οποίο είναι 55% χαμηλότερο από το υψηλό των περίπου 200 $ το 2021. Σύμφωνα με το πρόσφατο άρθρο του ειδικού του κλάδου Javier Blass, η αγορά δεν έχει καταρρεύσει ακόμη εντελώς, καθώς παρά την πτώση των τιμών, οι τρέχουσες τιμές εξακολουθούν να είναι επταπλάσιες από τη μέση τιμή 1980-2000 των 12,5 $ ανά τόνο. Ωστόσο, το ράλι τα προηγούμενα χρόνια ήταν τόσο μεγάλο που θα απαιτούσε μια τεράστια υποχώρηση για να φθάσουν  οι τιμές κοντά στο επίπεδο που βρισκόταν το 2000.

 Η αργή οικονομική ανάπτυξη της Κίνας είναι αυτή που πιέζει τις τιμές. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κορυφαίος παραγωγός της Κίνας, China Baowu Steel Group Corp., ανακοίνωσε ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει μια ύφεση πιο σοβαρή από τις μεγάλες πτώσεις που παρατηρήθηκαν το 2008 και το 2015. Η βραδύτερη ανάπτυξη και η κρίση ακινήτων, σύμφωνα με την εταιρεία, έχουν διαβρώσει την  κατανάλωση χάλυβα στη χώρα.

 Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιοι παραγωγοί σιδηρομεταλλεύματος, ανταποκρινόμενοι στην προηγούμενη άνοδο των τιμών, αύξησαν την παραγωγή. Νέα ορυχεία, ιδιαίτερα στην Αυστραλία και την Αφρική, πρόκειται να ενισχύσουν περαιτέρω την προσφορά. Αυτό οδήγησε σε υπερπροσφορά, σε μια κορεσμένη αγορά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η υπερπροσφορά οποιουδήποτε εμπορεύματος ενόψει της χαμηλότερης ζήτησης από τους κορυφαίους καταναλωτές έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης