Τελευταία Νέα

Το πρώτο χερσαίο έργο αποθήκευσης άνθρακα αποκτά η ΕΕ στη Γαλλία (Euronews)

Το πρώτο χερσαίο έργο αποθήκευσης άνθρακα αποκτά η ΕΕ στη Γαλλία (Euronews)
Στόχος του έργου είναι η απομάκρυνση 100.000 τόνων CO2 ετησίως έως το 2030
Το πρώτο χερσαίο έργο απομάκρυνσης διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώθηκε τη Δευτέρα (19/8) από τις startup που ανέλαβαν την κατασκευή του, τις RepAir Carbon και C-Questra.

Σύμφωνα με το Euronews, η κοινοπραξία θα κατασκευάσει το πρώτο χερσαίο σύστημα άμεσης δέσμευσης και αποθήκευσης αέρα του μπλοκ στη Γαλλία και θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη να επιτύχει τις κλιματικές της φιλοδοξίες, αφαιρώντας τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα.  

Η ολλανδική startup αποθήκευσης άνθρακα C-Questra ανακοίνωσε τη συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία απομάκρυνσης άνθρακα RepAir Carbon, πράγμα που σημαίνει ότι ο άνθρακας θα συλλεχθεί και θα αποθηκευτεί.

Τα συστήματα αυτά βασίζονται σε διαλύτες και απορροφητικά που απαιτούν τακτική αντικατάσταση και ενέχουν πιθανούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια.

Ωστόσο, η λύση της RepAir είναι να μη χρησιμοποιήσει καθόλου θερμότητα, γεγονός που μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κατά 70%, σύμφωνα με την εταιρεία.

Αναφορικά με την ασφάλεια για το οικοσύστημα και τους πολίτες, οι δυο εταιρείες δήλωσαν ότι τα έργα αυτά είναι ασφαλή, καθώς ο άνθρακας θα αποθηκευτεί σε υπόγειους γεωλογικούς σχηματισμούς, όπως αλατούχοι υδροφορείς, και θα υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης, αναφοράς και επαλήθευσης (MRV) και από τις δύο εταιρείες για να διασφαλιστεί η μονιμότητα, η ασφάλεια και η ακεραιότητα της αλυσίδας αξίας του CO2 που περιλαμβάνει τόσο τη δέσμευση όσο και τη μόνιμη αποθήκευση.

Καθώς πρόκειται για χερσαίο έργο, είναι επίσης φθηνότερο, μιας και εξαλείφει τις δαπανηρές υπεράκτιες υποδομές.

Το έργο βρίσκεται κοντά στο Παρίσι, στο Grandpuits, στην περιοχή Île-de-France, στη βόρεια-κεντρική Γαλλία, όπου η C-Questra έχει υποβάλει αίτηση για άδεια ανάπτυξης χερσαίου χώρου αποθήκευσης CO2.

Στόχος του έργου είναι η απομάκρυνση 100.000 τόνων CO2 ετησίως έως το 2030, με δυνατότητα κλιμάκωσης σε μεγατόνους έως το 2035.

Η Νότια Ευρώπη στοχεύει στην ανάπτυξη του πρώτου κόμβου αποθήκευσης CO2 σε εμπορική κλίμακα στο πλαίσιο του Μεσογειακού Στρατηγικού Σχεδίου για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CSS) που αναπτύχθηκε από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Τέλος, να σημειωθεί πως υπάρχει μια άλλη μονάδα άμεσης δέσμευσης και αποθήκευσης αέρα στην Ισλανδία, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 2021.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης