Τελευταία Νέα

Αναταραχή στην παγκόσμια αγορά χαλκού – Προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης τα επόμενα χρόνια (Mining.com)

Αναταραχή στην παγκόσμια αγορά χαλκού – Προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης τα επόμενα χρόνια (Mining.com)
Οι εταιρείες εξόρυξης βλέπουν τα αποθέματά τους να μειώνονται καθώς εξαντλούνται τα μεταλλεύματα
Η αγορά χαλκού συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα στο σκέλος της προσφοράς, καθώς δύο μεγάλα ορυχεία στη Χιλή παραμένουν κλειστά λόγω συνεχιζόμενων απεργιών.

Τη Δευτέρα (19/8), η Lundin Mining δήλωσε ότι θα μειώσει σταδιακά τις δραστηριότητες στο ορυχείο χαλκού Caserones μετά τις εργατικές αντιδράσεις που προέκυψαν λόγω του αδιεξόδου στις συζητήσεις για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η καναδική μεταλλευτική εταιρεία είχε προσπαθήσει να καταλήξει σε συμφωνία με τα συνδικάτα των εργαζομένων στο Caserones.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία αύξησε πρόσφατα το μερίδιό της στο ορυχείο Caserones στο 70%.

Το ορυχείο αποτελεί ένα από τα τρία βασικά περιουσιακά στοιχεία της Lundin στη βόρεια πλευρά της Χιλής, ενώ τα άλλα δύο είναι το ορυχείο Candelaria στην περιοχή Atacama που της ανήκει κατά 80% και το έργο Josemaría.

image-53.png
 
Οι εργατικές κινητοποιήσεις είναι επίσης εμφανείς στο τεράστιο ορυχείο Escondida της BHP, προχωρώντας σε απεργία που κρατάει εδώ και μια εβδομάδα.

Το Reuters ανέφερε ότι «ένα ισχυρό συνδικάτο εργαζομένων... επιδιώκει να μπλοκάρει την παραγωγή στην περιοχή, καθώς πιέζει για μεγαλύτερο μερίδιο στα κέρδη».

Οι αναγνώστες μπορεί να θυμούνται μια απεργία 44 ημερών στο Escondida το 2017, η οποία προκάλεσε την εκτόξευση των τιμών του χαλκού.

Το ίδιο είχε συμβεί και το 2016 μετά από απεργία 26 ημερών, ενώ το 2011 το συνδικάτο σταμάτησε τις εργασίες για δύο εβδομάδες.

Στην Αφρική, οι εξαγωγές χαλκού έχουν διακοπεί για διαφορετικό λόγο. Στις 11 Αυγούστου, η Ζάμπια σφράγισε προσωρινά τα σύνορά της με το Κονγκό, αφού η κυβέρνηση της δεύτερης απαγόρευσε την εισαγωγή ορισμένων ποτών, συμπεριλαμβανομένης της μπύρας, από την πρώτη.

Το αποκλεισμένο από την ξηρά Κονγκό έχει μόνο έναν τρόπο πρόσβασης σε λιμάνια, και αυτός είναι μέσω της Ζάμπιας. Η τελευταία άνοιξε ξανά το εμπόριο με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό σήμερα.

Οι προβλέψεις

Η Benchmark Mineral Intelligence (BMI) προβλέπει ότι η παγκόσμια κατανάλωση χαλκού θα αυξηθεί κατά 3,5% σε 28 εκατομμύρια τόνους το 2024 και ότι η ζήτηση θα αυξηθεί από 27 εκατομμύρια τόνους το 2023 σε 38 εκατομμύρια τόνους το 2032, με μέση ετήσια αύξηση 3,9%.

Ωστόσο, η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ αναφέρει ότι η προσφορά από τα ορυχεία χαλκού το 2023 ανήλθε σε μόλις 22 εκατομμύρια τόνους. Εάν η προσφορά χαλκού δεν αυξηθεί φέτος, ενδεχομένως να αντιμετωπίζουμε έλλειμμα 6 εκατ. τόνων.

Οι εταιρείες εξόρυξης βλέπουν τα αποθέματά τους να μειώνονται καθώς εξαντλούνται τα μεταλλεύματα.

Η Goehring & Rozencwajg λέει ότι η βιομηχανία «πλησιάζει στα κατώτερα όριά της και αυτό σημαίνει ότι πλησιάζουμε γρήγορα στο σημείο όπου τα αποθέματα δεν μπορούν να αυξηθούν καθόλου».

Οι μεγάλοι παίκτες του χαλκού δεν κάνουν πολλά για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, καθώς τα έργα υψηλής ποιότητας γίνονται όλο και πιο σπάνια και οι μεγάλες νέες ανακαλύψεις είναι ελάχιστες. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την ανακάλυψη κοιτάσματος έως την παραγωγή από αυτό είναι κατά μέσο όρο στα 16,5 έτη.

Για να ανταποκριθούν στην αύξηση της ζήτησης χαλκού, οι μεγάλες εταιρείες επικεντρώνονται στην παράταση της διάρκειας ζωής και της παραγωγικότητας των υφιστάμενων ορυχείων αντί να διεξάγουν πιο δαπανηρή έρευνα για την ανάπτυξη νέων έργων.

Η E&MJ Engineering ανέφερε στις προοπτικές της για την παραγωγή χαλκού έως το 2050: «Η τάση για μείωση των βαθμών του μεταλλεύματος και η συνεχής ανάπτυξη των υφιστάμενων δραστηριοτήτων για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων χαμηλότερου βαθμού είναι πιθανό να συνεχιστεί, ελλείψει ανακάλυψης έργων υψηλού βαθμού.

image-54.png




image-16.webp



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης