Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Ην. Βασίλειο: Αρχίζει η πρώτη δοκιμή έγχυσης Co2 στο Poseidon της Βόρειας Θάλασσας

Ην. Βασίλειο: Αρχίζει η πρώτη δοκιμή έγχυσης Co2 στο Poseidon της Βόρειας Θάλασσας
Το Leman λέγεται ότι είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα ταμιευτήρων στην υφαλοκρηπίδα του Ηνωμένου Βασιλείου (UKCS), προσφέροντας ένα μείγμα εξαντλημένων ταμιευτήρων φυσικού αερίου και αλατούχων υδροφόρων οριζόντων
Η Perenco UK και η Carbon Catalyst Limited εξασφάλισαν άδεια για την λειτουργία του έργου Poseidon CCS που αναπτύσσεται δίπλα στο κοίτασμα φυσικού αερίου Leman στο βρετανικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας.

Σύμφωνα με το Offshore Energy, τον περασμένο Νοέμβριο, η Wintershall Dea μπήκε κι αυτή στο έργο αγοράζοντας ποσοστό 10% από την Carbon Catalyst, σηματοδοτώντας την είσοδο της εταιρείας σε ένα δεύτερο έργο CCS στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι εταίροι ανακοίνωσαν την τοποθέτηση της υπεράκτιας εξέδρας επισκευής της Petrodec HAEVA στις 15 Αυγούστου, η οποία βρίσκεται στη θέση της στην πλατφόρμα Leman Hotel wellhead στην Βόρεια Θάλασσα.

Αυτό σηματοδοτεί την έναρξη των προπαρασκευαστικών εργασιών της γεώτρησης, θέτοντας τις βάσεις για την έναρξη «της πρώτης δοκιμής έγχυσης CO2 στη γεώτρηση του Ηνωμένου Βασιλείου αργότερα μέσα στο 2024», δήλωσε η Carbon Catalyst Limited.

Η επιχείρηση που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 30 ημέρες περιλαμβάνει την κατεργασία της γεώτρησης παραγωγής φυσικού αερίου Leman 27H και την ολοκλήρωση της γεώτρησης σε εγχυτήρα CO2.

Η εξέδρα HAEVA κατασκευάστηκε το 1981 από την Hitachi-Zosen στο Osaka Works της Ιαπωνίας και έχει σχεδιαστεί για εργασίες σε βάθος νερού έως 65 μέτρα με βάθος γεώτρησης περίπου 30.000 πόδια.

Το Leman λέγεται ότι είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα ταμιευτήρων στην υφαλοκρηπίδα του Ηνωμένου Βασιλείου (UKCS), προσφέροντας ένα μείγμα εξαντλημένων ταμιευτήρων φυσικού αερίου και αλατούχων υδροφόρων οριζόντων στους οποίους μπορεί να αποθηκευτεί μόνιμα το δεσμευμένο CO2.

Η τελική χωρητικότητα αποθήκευσης είναι περίπου 1.000 Mt, ενώ το κοίτασμα συνδέεται με τον τερματικό σταθμό PUK Bacton, ο οποίος θα παραλαμβάνει και θα επεξεργάζεται το CO2 στην ανοικτή θάλασσα.

Το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2029. Οι αρχικοί ρυθμοί έγχυσης CO2 θα είναι περίπου 1,5 εκατ. τόνοι ετησίως (Mtpa), με αύξηση σε περίπου 10 Mtpa έως το 2034 και με περαιτέρω δυνατότητα να κορυφωθεί σε περίπου 40 Mtpa, σε ένα βάθος 40 ετών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης