Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Οι συνθήκες των εργαζομένων στα ανθρακωρυχεία στο διεθνές περισκόπιο 

Οι συνθήκες των εργαζομένων στα ανθρακωρυχεία στο διεθνές περισκόπιο 

Δυσοίωνες προβλέψεις για τη διάρκεια των καυτών ημερών από Rio Tinto και BHP Group (mining.com) 

Τα κύματα καύσωνα κατά τη διάρκεια του πιο πρόσφατου καλοκαιριού έθεσαν νέες ακραίες καταστάσεις στην περιοχή της Πιλμπάρα της Δυτικής Αυστραλίας. 

Αυτό έχει προκαλέσει ένα εργατικό δυναμικό άνω των 60.000, πολλοί από τους οποίους δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους σε ένα δίκτυο δεκάδων ανοιχτών κοιλοτήτων, εργοστασίων επεξεργασίας, σιδηροδρόμων και λιμανιών. Οι συνθήκες, σύμφωνα με τους ανθρακωρύχους, είναι συχνά σαν να μπαίνεις μέσα σε ένα φούρνο.

Οι ανθρακωρύχοι απειλούνται από ασθένειες μέχρι και θάνατο. Μάλιστα το 2017 πέθανε ένας εργαζόμενος της Rio Tinto στην οποία επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο.

Στις 30 Δεκεμβρίου, η ζέστη άγγιξε τους 49,3 βαθμούς Κελσίου στο Marble Bar (ίσο με το υψηλότερο που καταγράφηκε στην πόλη της ερήμου σε 122 χρόνια παρατηρήσεων από τη μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας).

Οι παραγωγοί μετάλλων και φυσικού αερίου στην Pilbara και τις κοινότητες της περιοχής, διαχειρίζονται από καιρό τους καιρικούς κινδύνους, αντιμετωπίζοντας τους τροπικούς κυκλώνες που απειλούν τη βορειοδυτική ακτή, τις τακτικές πυρκαγιές και τις ξαφνικές πλημμύρες.

Η προετοιμασία για ένα μέλλον αυξημένων απειλών που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία μιας βιομηχανίας σιδηρομεταλλεύματος που ευημερεί εδώ και δεκαετίες παρέχοντας υλικά χαλυβουργίας σε εργοστάσια στην Κίνα και σε ολόκληρη την Ασία, ένα εμπόριο που στηρίζει την οικονομία της Αυστραλίας και αξίας περίπου 138 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλία (91 $ δισεκατομμύρια) σε κέρδη από εξαγωγές το έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου.

«Μπορεί να είναι ένα αδυσώπητο περιβάλλον. Όταν εξετάζουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από μια ολόκληρη σειρά διαφορετικών σεναρίων (όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα) αυτές οι περίοδοι ακραίων θερμοκρασιών θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο παρατεταμένες», δήλωσε ο Matthew Holcz (Διευθύνων Σύμβουλος για τα ορυχεία Pilbara της Rio Tinto Group).

 

Δυσοίωνες προβλέψεις για τη διάρκεια του καύσωνα

Η Rio Tinto (βρετανοαυστραλιανή εταιρεία που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μετάλλων και εξόρυξης στον κόσμο), προβλέπει ότι σύμφωνα με ένα απαισιόδοξο σενάριο παγκόσμιων εκπομπών, η λειτουργία του Gudai-Darri, περίπου 1.095 χιλιόμετρα (680 μίλια) βορειοανατολικά του Περθ, θα δει τον αριθμό των ημερών πάνω από τους 40 C να διπλασιαστεί σε 80 το χρόνο μέχρι τα μέσα του αιώνα και να επιδεινωθεί.  

ΠΙΝΑΚΑΣ_1_7.jpg

Η BHP Group Ltd. (η πιο πολύτιμη εταιρεία εξόρυξης παγκοσμίως), προβλέπει ότι ο αριθμός των ημερών που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου στην ανατολική Pilbara θα μπορούσε να αυξηθεί σε 124 το χρόνο τη δεκαετία του 2070 από περίπου 54 σήμερα.
Μια ανασκόπηση των πιθανών επιπτώσεων σε περισσότερα από 140 τεμάχια εξοπλισμού διαπίστωσε ότι το αποτέλεσμα θα έθετε νέες προκλήσεις σε αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των καλωδίων μετάδοσης και των οδοστρωμάτων. Ενώ αυτές οι αξιολογήσεις ανταποκρίνονται σε δεκαετίες στο μέλλον, οι πιθανές επιπτώσεις αφορούν τώρα τους παραγωγούς εμπορευμάτων που επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε τοποθεσίες εξόρυξης που συχνά προορίζονται να λειτουργήσουν για 40 χρόνια ή περισσότερο.  Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές σιδηρομεταλλεύματος της Αυστραλίας, συμπεριλαμβανομένων των Rio, BHP και Fortescue, έχουν ξοδέψει περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα έργα Pilbara την τελευταία δεκαετία. 
Το ποσοστό των παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων της BHP που κινδυνεύουν από τον καύσωνα θα αυξηθεί στο 96% μέχρι τα μέσα του αιώνα από τα 3/4 περίπου το 2030, σύμφωνα με στοιχεία για την έκθεση των φυσικών περιουσιακών στοιχείων στην κλιματική αλλαγή που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.  Η έκθεση της Rio Tinto θα ανέλθει στο 88% από 79% την ίδια χρονική περίοδο, δείχνουν τα στοιχεία.   

Οι ανθρακωρύχοι απειλούνται από ασθένειες μέχρι και θάνατο 
Οι θερμοκρασίες έχουν ήδη αντίκτυπο στους μεγάλους ανθρακωρύχους, όχι μόνο της Αυστραλίας, αλλά και της Χιλής.
Περίπου το 2% των αναφερόμενων επαγγελματικών ασθενειών στο BHP περιλαμβάνουν θερμικό στρες, σύμφωνα με την εταιρεία. Σε ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις στον κλάδο, το ζήτημα έχει συμβάλει σε θάνατο. 
Ένας 49χρονος τεχνικός πεδίου εξερεύνησης που εργαζόταν για τη Rio Tinto πέθανε τον Οκτώβριο του 2017
αφού κατέρρευσε κατά τη διάρκεια έρευνας για νέες τοποθεσίες γεώτρησης στην Pilbara, σύμφωνα με το Τμήμα Ενέργειας, Ορυχείων, Βιομηχανικού Κανονισμού και Ασφάλειας της Δυτικής Αυστραλίας.

Στη Rio Tinto επιβλήθηκε πρόστιμο 80.000 δολαρίων Αυστραλίας το 2021 σε σχέση με το περιστατικό, λόγω αδυναμίας διασφάλισης της ασφάλειας των εργαζομένων.  

ΠΙΝΑΚΑΣ_2_5.jpg

Μέτρα ασφαλείας από τον καύσωνα
Στις εγκαταστάσεις του ορυχείου Pilbara, υπάρχουν δροσερές ζώνες κοντά σε χώρους εργασίας και διαδικασίες για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει επαρκής ενυδάτωση και επιπλέον διαλείμματα για το προσωπικό, σύμφωνα με το Rio's Holcz.   Η Fortescue έχει λάβει μέτρα, συμπεριλαμβανομένων αισθητήρων θερμοκρασίας στα 760 χιλιόμετρα σιδηροδρόμου της και αξιολογεί τεχνολογίες για την παρακολούθηση της ενυδάτωσης των εργαζομένων, όπως η δοκιμή σάλιου, είπε η εταιρεία. Ακόμη και με αυτές τις προκλήσεις, η βιομηχανία εξόρυξης συνεχίζει να επεκτείνεται σε ορισμένες από τις πιο επιρρεπείς στη ζέστη περιοχές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης