Ποιες αλλαγές ζητά η Γερμανία από την Κομισιόν για το πράσινο υδρογόνο (Montel)

Ποιες αλλαγές ζητά η Γερμανία από την Κομισιόν για το πράσινο υδρογόνο (Montel)
Τι δήλωσε το λόμπι Hydrogen Europe
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καθυστερήσει την εφαρμογή των τεχνικών κανόνων της ΕΕ για την διασφάλιση ότι το πράσινο υδρογόνο θα παράγεται από νέα έργα ΑΠΕ.

Σύμφωνα με το Montel, οι κανόνες για τα ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης (RFNBOs) «θα αυξήσουν το κόστος παραγωγής υδρογόνου κατά περίπου 2,40 ευρώ/kg υδρογόνου», ανέφερε σε επιστολή του αυτή την εβδομάδα προς την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kάντρι Σίμσον.

Ο Χάμπεκ ζήτησε να δοθεί παράταση ενός ακόμα έτους, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030, για τους παραγωγούς υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές, προκειμένου να παράσχουν ωριαίες συσχετίσεις της παραγωγής τους με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Ο Γερμανός, ζήτησε επίσης να παραταθεί η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις που πρέπει να αποδεικνύουν ότι η ανανεώσιμη ενέργεια που χρησιμοποιούν είναι «πρόσθετη» από το 2028 στο 2035.

Ως «πρόσθετη» νοείται η ισχύς που έχει εγκατασταθεί το πολύ τρία χρόνια πριν από την έναρξη της παραγωγής υδρογόνου.

Οι τρέχουσες απαιτήσεις των κανόνων που εγκρίθηκαν πέρυσι «είναι ακόμη πολύ υψηλές και επιβραδύνουν την επανεκκίνηση» των έργων ανανεώσιμου υδρογόνου στη Γερμανία και σε «πολλές άλλες» χώρες της ΕΕ, δήλωσε ο Χάμπεκ.

Η επιστολή αυτή έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί η ΕΕ να ενισχύσει την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές με την παραγωγή έως και 10 εκατ. τόνων και την εισαγωγή 10 εκατ. τόνων έως το 2030.

Επείγουσα ανάγκη

Το λόμπι Hydrogen Europe δήλωσε την Παρασκευή (20/9) ότι η επιστολή του Χάμπεκ πατάει πάνω «στην επείγουσα ανάγκη μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε πλήρη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στο υψηλό κόστος διαχείρισης του δικτύου που το συνοδεύει».

Το λόμπι είπε επίσης ότι η «πολυπλοκότητα και η αυστηρότητα» των κανόνων του RFNBO εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης