Ενέργεια

Γ. Παπαναστασίου: Δεν αφορά άμεσα τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ η τηλεδιάσκεψη ΡΑΑΕΥ-ΡΑΕΚ

Γ. Παπαναστασίου: Δεν αφορά άμεσα τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ η τηλεδιάσκεψη ΡΑΑΕΥ-ΡΑΕΚ
Ο κ. Παπαναστασίου απέφυγε να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μελέτης δέουσας επιμέλειας
Σχετικά Άρθρα
Απαντώντας νωρίτερα σήμερα σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε ότι η τηλεδιάσκεψη που έγινε μεταξύ της ΡΑΕΚ και της ελληνικής ΡΑΑΕΥ, με συμμετοχή και του ΑΔΜΗΕ, δεν αφορά άμεσα την τελική ειδοποίηση (final full notice to proceed) προς τη Nexans, που κατασκευάζει το υποθαλάσσιο καλώδιο, «αλλά είναι σχετικό θέμα, για τον λόγο ότι μέσα από αυτή  τη συζήτηση θα πρέπει να υπάρξει απόφαση των δύο ρυθμιστών για τα εύλογα έξοδα ή έσοδα του φορέα υλοποίησης για το 2024 – 2025».

Σύμφωνα με το Philenews το οποίο επικαλείται ελληνικές πηγές, ο ΑΔΜΗΕ έχει προειδοποιήσει από την περασμένη εβδομάδα πως αν οι ρυθμιστικές αρχές των δύο χωρών δεν του εγκρίνουν τα ανακτήσιμα έξοδα για το ’24 και το ’25, δεν θα προχωρήσει στην παραχώρηση του full notice to proceed, χωρίς το οποίο η Nexans θα συνεχίσει το πάγωμα της κατασκευής του καλωδίου και -όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στην Ελλάδα, θα χρεώνει «πέναλτι» στον ΑΔΜΗΕ και κατ’ επέκταση στους καταναλωτές ρεύματος στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Μιλώντας για το αίτημα του φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης, ο υπουργός Ενέργειας είπε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ότι δεν πρόκειται για εκκρεμότητα στην πορεία υλοποίησης του έργου. «Είναι μέρος της ρύθμισης και των εξόδων που αποφασίζουν οι δύο ρυθμιστές, τα οποία θα παρουσιάσει τεκμηριωμένα ο φορέας υλοποίησης και τα οποία γίνονται αποδεκτά από τους δύο ρυθμιστές ως μέρος της διαδικασίας», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εξάλλου πότε θα λάβει η Δημοκρατία την τελική απόφαση για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου, ο κ. Παπαναστασίου υπενθύμισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επίσκεψη του στην Ελλάδα και μετά την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό «είχε κάνει αναφορά σε πιθανή συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Great Sea Interconnector».

«Αυτό όμως», είπε, «είναι με κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες προϋποθέσεις σε αυτό το στάδιο υποδεικνύεται η δέουσα επιμέλεια, η οποία θα έχει νομικό και οικονομικό χαρακτήρα, αλλά παράλληλα και η μελέτη κόστους οφέλους η οποία έχει παραδοθεί τον Ιούλιο».

Απαντώντας σε ερώτηση αν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η απόφαση, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως όταν υπάρχει προϋπόθεση δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο.

Ο κ. Παπαναστασίου απέφυγε να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μελέτης δέουσας επιμέλειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης