Ενέργεια

Τουρκία: Αποκτά το πρώτο της FPSO φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Τουρκία: Αποκτά το πρώτο της FPSO φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα
Οι προβλέψεις εκτιμούν ότι θα τεθεί σε λειτουργία το 2026
Ραγδαία βήματα στον ενεργειακό της τομέα φαίνεται πως κάνει τον τελευταίο καιρό η γειτονική χώρα, όπως επιβεβαιώθηκε και από τις πρόσφατες συμφωνίες της Botas για προμήθεια LNG με τις ExxonMobil, Shell και TotalEnergies.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα εξασφάλισε τώρα και την απόκτηση του πρώτου της πλωτού σκάφους παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO) φυσικού αερίου.

Το συγκεκριμένο FPSO, το οποίο έχει ίσο μέγεθος με τρία γήπεδα ποδοσφαίρου, αναμένεται να διπλασιάσει την παραγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα, με τις προβλέψεις να εκτιμούν ότι θα τεθεί σε λειτουργία το 2026.

Καθώς το φυσικό αέριο όπως και το LNG θα συνεχίζουν να αποτελούν το καύσιμο-γέφυρα κατά την ενεργειακή μετάβαση, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας στην Τουρκία, αλλά και την ανάγκη απαλλαγής από τον άνθρακα, η ηγεσία της χώρας έκανε αρκετές στρατηγικές κινήσεις, όπως την απόκτηση πλωτής μονάδας παραγωγής (FPU) πέρυσι και την υπογραφή πρόσφατα μιας σειράς δεκαετών συμφωνιών προμήθειας ΥΦΑ με τις ExxonMobil. Shell και TotalEnergies.

Μετά την αναχώρηση από τη Σιγκαπούρη τον Ιούλιο του 2024, το νέο FPSO  που αποκτήθηκε από την BW Offshore και προορίζεται να αναπτυχθεί στο κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya στη Μαύρη Θάλασσα, έφτασε στο Τσανάκαλε με το ημι-υποβρύχιο βαρύ μεταφορικό πλοίο Vanguard που ανήκει στη Boskalis μετά από ταξίδι 51 ημερών.

Κατά την άφιξη του σκάφους, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Α. Μπαϊρακτάρ επιθεώρησε την κεντρική αίθουσα ελέγχου και δήλωσε: «Θα κάνουμε αυτές τις διαδικασίες εδώ και στη συνέχεια θα το συνδέσουμε στη γραμμή της Botas στην ξηρά, περίπου 180 χιλιόμετρα μακριά. Αυτή η εγκατάσταση θα είναι η παραγωγική μας βάση στη θάλασσα. Θα μας φέρει σε ένα σημείο όπου θα καλύπτουμε σχεδόν το 15% των αναγκών της χώρας μας».

Στα τέλη του περασμένου μήνα, η BW Offshore επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση των εργασιών σχεδιασμού front-end engineering (FEED) και των πρώιμων εργασιών μηχανικής που σχετίζονται με το έργο Sakarya.

Το FPSO, το οποίο αγόρασε κρατικός ενεργειακός όμιλος πέρυσι, είναι το FPSO BW Opportunity, πρώην FPSO Cidade de Sao Mateus, και θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Sakarya στη Μαύρη Θάλασσα.

Κατά την ανακοίνωση της πώλησης του FPSO BW Opportunity με τίμημα 125 εκατ. δολ., η BW Offshore δήλωσε ότι διερευνά την παροχή υπηρεσιών μηχανικής, προμήθειας, κατασκευής και θέσης σε λειτουργία (EPCC) αλλά και συντήρησης (O&M) για πενταετή μεταβατική περίοδο.

Το FPSO BW Opportunity μετατράπηκε το 2007 και έχει ικανότητα επεξεργασίας πετρελαίου 35.000 bbl/ημέρα, ικανότητα χειρισμού αερίου 350 mmscfd, ικανότητα έγχυσης νερού 31.500 bbl/d και χωρητικότητα αποθήκευσης 900.000 bbl.

Η Türkiye Petrolleri A.O. (TPAO) επιβεβαίωσε ότι το FPSO θα μετακινηθεί στο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα για άλλες προετοιμασίες μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών στο Τσανάκαλε.

Το FPSO έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του στο κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya, περίπου 170 χιλιόμετρα ανοικτά, το 2026.

Η δεύτερη φάση του Sakarya αναμένεται να καλύψει σχεδόν το 30% των αναγκών της Τουρκίας σε φυσικό αέριο έως το 2030.

«Η εγκατάσταση, η οποία θα επεξεργάζεται 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα και θα το μεταδίδει στο δίκτυο, θα διπλασιάσει την παραγωγή στο κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya και θα καλύψει μόνη της τις ανάγκες φυσικού αερίου επιπλέον 4,4 εκατομμυρίων νοικοκυριών», τόνισε ο Μπαϊρακτάρ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χώρα πρόκειται να παράγει αρκετό φυσικό αέριο για περίπου 9 εκατομμύρια νοικοκυριά το 2026. Επισήμανε ακόμη ότι το σκάφος μήκους 300 μέτρων, πλάτους 56 μέτρων και ύψους 58 μέτρων, θα στερεωθεί στο βυθό με 20 ειδικές άγκυρες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης